Berikut adalah senarai 15 peralatan bayi yang perlu anda beli

Selain menyiapkan fizikal dan mental, wanita hamil juga harus menyediakan pelbagai peralatan bayi yang diperlukan setelah melahirkan. Agar tidak keliru, mari kita ketahui senarai peralatan bayi yang perlu disediakan oleh ibu hamil mulai sekarang.

Pelbagai persediaan bayi yang comel dan menggemaskan mungkin membuat wanita hamil ingin membelinya semua ketika membeli-belah. Sebenarnya, tidak semua barang akan digunakan, jadi tidak perlu membelinya.

Oleh itu, agar wanita hamil dapat menjimatkan wang dan tidak membelanjakan lebih banyak, adalah lebih baik jika mereka sudah mempunyai senarai peralatan bayi paling penting yang perlu dibeli dan melengkapkannya satu persatu sebelum bayi dilahirkan.

Senarai Peralatan Bayi untuk Membeli

Berikut adalah senarai peralatan bayi yang perlu dibeli oleh ibu hamil:

1. Lampin

Bayi yang baru lahir biasanya perlu menukar lampin 10-12 kali sehari. Jadi, wanita hamil perlu menyimpan lampin sekurang-kurangnya beberapa hari. Lampin pakai buang akan memudahkan ibu hamil menukar lampin pada waktu malam atau ketika berada di luar rumah.

Namun, jika wanita hamil merancang untuk menggunakan lampin kain yang boleh dicuci dan digunakan kembali, anda harus memilih kapas yang menyerap dan lembut. Pilih juga lampin kain yang mempunyai tali atau velcro, jadi wanita hamil tidak perlu bersusah payah menggunakan pin keselamatan.

2. Pakaian dan seluar bayi

Semasa membeli pakaian dan seluar yang baru lahir, wanita hamil disarankan untuk memilih pakaian yang praktikal dan tetap membuat anak mereka selesa. Berikut adalah pilihan pakaian yang harus disediakan oleh wanita hamil sejak awal:

 • 4-8 pakaian penerjun pendek dan panjang dengan butang di bahu, pangkal paha, atau di sepanjang bahagian depan badan
 • 4-8 baju dalam gaya kimono dengan butang di bahu
 • 4-8 piyama
 • 4-8 seluar pendek, panjang, atau legging yang elastik dan menutupi perut bayi
 • 1–3 baju sejuk atau jaket dengan butang depan

Memilih pakaian dengan kancing di depan bukan hanya untuk keselesaan si kecil, tetapi juga untuk memudahkan ibu hamil memakai atau menanggalkan pakaian mereka.

3. Stoking, sarung tangan dan topi

Wanita hamil juga perlu menyediakan sekurang-kurangnya 3-4 pasang kaus kaki dan sarung tangan, serta 2-3 topi kapas. Barang-barang ini sangat penting untuk memastikan si kecil merasa selamat dan selesa dalam keadaan sejuk. Sarung tangan juga berguna untuk mengelakkan si kecil melecet dan mencederakan wajahnya.

4. Tutup selimut

Selama 9 bulan, kedudukan bayi seperti dililit atau dililit di rahim. Oleh itu, wanita hamil perlu menyediakan sekurang-kurangnya 3-4 selimut atau kain untuk membalut anak kecil mereka untuk keselesaan selepas kelahiran.

Wanita hamil boleh menyediakan selimut atau kain katun nipis untuk cuaca panas dan selimut dengan bahan yang lebih tebal untuk digunakan dalam cuaca dingin, bilik berhawa dingin, atau pada waktu malam.

5. Buaian bayi

Peralatan bayi yang perlu dibeli seterusnya adalah katil. Item ini juga penting, kerana tempat paling selamat untuk bayi tidur selama 6 bulan pertama adalah di tempat tidur bayi khas. Jangan lupa juga menyediakan sekurang-kurangnya 4-5 helai pengganti yang terbuat dari bahan lembut.

6. Kelambu

Kelambu dapat membantu melindungi bayi dari serangan dan gigitan nyamuk, terutama jika tempat tinggal wanita hamil adalah kawasan yang mempunyai banyak nyamuk. Pilihan ini lebih selamat daripada penghalau nyamuk, yang boleh merengsakan kulit.

7. Peralatan untuk menukar lampin

Penting untuk memastikan wanita hamil mempunyai semua peralatan yang diperlukan untuk menukar lampin bayi mereka, seperti:

 • 2-3 paket bebola kapas bayi tanpa wangi dan bebas alkohol
 • 1-2 paket tisu basah hypoallergenic khusus untuk membersihkan kawasan lampin bayi
 • 2 botol krim lampin, jika diperlukan
 • Tikar Perlak atau kalis air
 • Tong sampah kecil untuk lampin pakai buang atau kapas terpakai

8. Peralatan mandian

Kerana kulit bayi yang baru lahir masih lembut dan sensitif, mereka memerlukan pelengkap mandi khas dengan formula yang sesuai dan tidak alergenik. Berikut adalah peralatan mandian yang diperlukan:

 • Tab mandi, untuk mempermudah dan selamat mandi bayi
 • 2-4 tuala mandi
 • Sabun bayi dan syampu
 • Bedak bayi
 • Minyak urut atau minyak bayi
 • Pelembap atau losyen badan, jika diperlukan
 • Sikat berus halus

9. Bib kecil

Bayi biasanya akan mengeluarkan susu atau meludah ketika bersendawa. Baiklah, gunakan bibik Yang kecil di leher bayi akan melindungi pakaiannya agar tetap bersih. Bib mesti juga mudah ditanggalkan.

10. Botol susu

Sekiranya wanita hamil merancang untuk menggunakan botol, misalnya untuk susu ibu yang dinyatakan, wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 4-6 botol bersama dengan sikat untuk membersihkannya. Untuk mensterilkan, ibu hamil boleh merebus botol susu dengan air mendidih selama 30 minit.

11. Bahan pencuci bayi

Wanita hamil juga mungkin memerlukan produk cucian bayi yang lembut untuk pakaian anak kecil anda. Ini kerana kulit bayi yang baru lahir cenderung sangat halus dan mungkin peka terhadap bahan kimia yang terdapat dalam detergen biasa.

12. Gunting kuku dan gegendang telinga

Untuk mengelakkan bayi mencederakan wajah mereka kerana kuku yang panjang, wanita hamil perlu menyediakan gunting kuku bayi khas. Lain daripada itu, gegendang telinga yang berguna untuk membersihkan kawasan di luar telinga bayi juga penting untuk dibeli.

13. Dadah

Wanita hamil boleh bertanya kepada doktor mengenai ubat apa yang boleh diberikan kepada bayi untuk masalah biasa, seperti demam atau kolik. Simpan ubat di tempat yang sejuk dan kering.

14. Beg bayi

Peralatan bayi yang juga penting dibeli adalah beg. Sebagai gantinya, pilih beg bayi yang mempunyai banyak ruang untuk memudahkan ibu hamil mencari barang yang mereka perlukan.

15. Mainan dan hiburan

Bayi tidak memerlukan mainan mewah. Walau bagaimanapun, beberapa bunyi gemerincing, mainan muzik, atau mainan lembut dapat berguna untuk merangsang perkembangan otak. Di samping itu, wanita hamil juga dapat membaca buku atau kisah dongeng kepada anak-anak mereka sejak usia dini.

Di samping itu, terdapat beberapa barang lain yang diperlukan oleh ibu hamil. Sekiranya wanita hamil mempunyai kereta dan akan memandu dengan anak kecilnya, tempat duduk kereta bayi khas sangat diperlukan untuk menjaga keselamatannya ketika berada di dalam kereta. Di samping itu, pastikan tempat duduk ini dipasang dengan betul mengikut spesifikasi kereta.

Sementara itu, jika ibu hamil harus bekerja atau melakukan perjalanan meninggalkan anak kecil mereka, pam payudara untuk mengeluarkan susu ibu juga diperlukan untuk memastikan si kecil masih dapat mendapatkan susu ibu.

Nah, sekarang tidak perlu bingung lagi menyusun senarai peralatan bayi yang perlu dibeli. Sekiranya anak anda diketahui mempunyai keperluan khas, wanita hamil juga boleh berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai barang apa yang perlu dibeli. Jangan lupa mengajak suami anda menyediakan semua peralatan bayi, okey?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found