Tolak Angin - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Tolak Angin adalah produk herba yang berguna untuk merawat gejala selesema, seperti loya, kembung perut, sakit perut, pening, demam, dan tekak kering. menolak Angin dijual secara bebas di farmasi atau pasar raya dalam bentuk cecair, tablet, gula-gula, dan balsem.

Tolak Angin mengandungi beberapa ramuan herba, seperti buah adas, kayu ules, daun cengkeh, halia, pudina, dan sayang. Gabungan semua ramuan ini dipercayai dapat mengatasi gejala selsema sekaligus meningkatkan daya tahan.

Tolak Produk Angin

Tolak Angin mempunyai pelbagai jenis produk yang dijual di Indonesia, yaitu:

1. Menolak Angin Cecair

Tolak Angin Liquid mengandungi buah adas, kayu ules, daun cengkeh, halia, pudina, dan sayang. Selain mengatasi selsema, Tolak Angin Liquid dapat digunakan untuk meningkatkan daya tahan, merawat penyakit bergerak, dan keletihan.

2. Tolak Bebas Gula Angin

Tolak Angin Sugar Free mengandungi buah adas, kayu ules, daun cengkeh, halia, royal jelly, dan sucralose. Tolak Angin Sugar Free boleh diambil oleh pesakit diabetes.

3. Tolak Angin Anak

Tolak Angin Anak mengandungi buah adas, kayu ules, daun cengkeh, halia, pudina, madu, dan ekstrak tanduk. Tolak Angin Anak boleh digunakan oleh kanak-kanak berumur 2 hingga 6 tahun. Ubat ini dijual dalam botol 10 ml dan botol 60 ml.

4. Tolak Selesema Angin

Tolak Angin Flu mengandungi buah adas, kayu ules, daun cengkeh, halia, pudina, echinacea, meniran, valerian, dan panax ginseng. Produk ini digunakan untuk mencegah dan merawat selesema.

5. Tolak Gula-gula Angin dan Gula Tolak Bebas Gula

Gula-gula Tolak Angin mengandungi madu, daun pudina, buah pelaga, aspartam pemanis tiruan, halia, buah adas, dan daun cengkih. Produk ini digunakan untuk menenangkan, menghangatkan, dan menenangkan tekak, serta menyegarkan nafas.

6. Tolak Tablet Angin

Sama seperti Tolak Angin Liquid, produk ini digunakan untuk merawat selesema. Walau bagaimanapun, produk ini dalam bentuk tablet.

7. Tolak Penjagaan Angin

Tolak Angin Care adalah minyak angin aromaterapi dalam bentuk berguling yang mengandungi zat aktif berupa minyak halia dan minyak zaitun pudina.

8. Menghalau Balsem Angin

Tolak Angin Balm mengandungi ekstrak adas, beras, buah puteran, dan daun cengkih. Produk ini digunakan untuk mengurangkan rasa mual, sakit kepala, dan melegakan kesakitan dan keperitan dengan memanaskan dan merehatkan badan.

Apa itu Tolak Angin

Bahan-bahan aktifBuah adas, kayu ules, daun cengkeh, halia, daun pudina, dan madu
kumpulanUbat percuma
KategoriUbat herba untuk selsema
ManfaatMengatasi gejala selsema
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Tolak Angin untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Wanita hamil dan menyusui tidak digalakkan mengambil Tolak Angin. Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko.

Bentuk ubatCecair, tablet, gula-gula dan balsem

AmaranSebelum Menggunakan Tolak Angin

Anda perlu memperhatikan perkara berikut sebelum menggunakan Tolak Angin:

 • Jangan gunakan Tolak Angin jika anda mempunyai alahan terhadap ubat ini.
 • Beberapa produk Tolak Angin mengandungi aspartam, berjumpa dengan doktor anda jika anda menderita fenilketonuria (PKU).
 • Rujuk doktor anda terlebih dahulu mengenai penggunaan produk herba jika anda atau pernah menderita penyakit atau keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit jantung, barah, penyakit berjangkit, atau penyakit autoimun.
 • Jangan berikan Tolak Angin kepada bayi, kerana beberapa produk Tolak Angin mengandungi madu, yang tidak selamat diberikan kepada bayi.
 • Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda merancang untuk menggunakan Tolak Angin dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba lain.
 • Tolak Angin Flu mengandungi ramuan herba yang boleh menyebabkan rasa mengantuk, tidak memandu kenderaan atau mengoperasikan alat berat setelah memakan varian Tolak Angin Flu.
 • Rujuk doktor anda mengenai penggunaan Tolak Angin jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan Tolak Angin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Tolak Angin

Dos Tolak Angin berbeza-beza, bergantung pada jenis dan usia pengguna. Inilah penjelasan lengkapnya:

Penghalau Angin Cecair, Tolak Angin Cecair Bebas Gula

 • Matlamat: Mengatasi selsema atau cirit-birit

  Ambil 3-4 sachet sehari

 • Matlamat: Meningkatkan daya tahan

  Ambil 2 sachet setiap hari, selama 7 hari atau lebih

 • Matlamat: Mengatasi penyakit bergerak

  Ambil 1 sebelum perjalanan atau 1-3 sachet ketika sakit bergerak

 • Matlamat: Atasi keletihan dan kurang tidur

  Ambil 1 sachet apabila anda letih atau kurang tidur

Tolak Anak Angin

 • Matlamat: Mengatasi selsema pada kanak-kanak

  Ambil –1 sachet selepas makan. Tolak Angin Anak boleh diminum secara langsung atau dicampurkan dengan secawan air suam. Minum 3 sachet setiap hari sehingga keadaan bertambah baik.

Tolak Selesema Angin

 • Matlamat: Melegakan simptom selesema

  Ambil 1 sachet, 3 kali sehari selepas makan. Selesema Tolak Angin boleh diminum secara langsung atau dicampurkan dengan secawan air suam.

Tolak Tablet Angin

 • Matlamat: Mengatasi selsema

  Ambil 1 tablet, 1 kali sehari apabila anda merasa tidak sihat.

Tolak Penjagaan Angin

 • Matlamat: Melegakan selsema, sakit kepala, kembung perut, mabuk, dan gatal akibat gigitan serangga

  Gosokkan Tolak Angin Care Roll dengan cukup pada bahagian badan yang sakit.

Tolak Gula Angin atau Gula Tolak Bebas Gula

 • Matlamat: Menghangatkan dan menenangkan tekak

  Dos disesuaikan mengikut keperluan.

Baslem Menolak Angin

 • Matlamat: Melegakan kesakitan dan kesakitan, sambil merehatkan badan

  Gosok atau sapukan Reject Wind Balm secukupnya pada bahagian badan yang terkena.

Cara Memakai Tolak Angin dengan Betul

Kebanyakan orang berpendapat bahawa pengambilan ubat herba selalu selamat kerana mengandungi bahan semula jadi. Namun, perlu diingat bahawa tidak semua ubat-ubatan herba mempunyai kesan sampingan dan interaksi yang diketahui ketika digunakan dengan ubat-ubatan, makanan tambahan, atau ramuan herba lain.

Ambil Tolak Angin mengikut nasihat doktor dan jangan lupa membaca maklumat pada bungkusan ubat. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih dari masa yang disyorkan.

Tolak Angin boleh dimakan sebelum atau selepas makan sama ada secara langsung atau dicampurkan dengan cawan air suam.

Untuk Tolak Angin Care dan Tolak Angin Baslem, sapu atau sapukan produk secukupnya pada bahagian badan yang sakit atau sakit.

Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Cuba minum Tolak Angin pada masa yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum.

Simpan Tolak Angin pada suhu bilik, dan elakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan produk herba ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Tolak Angin dengan Dadah Lain

Terdapat beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika buah adas dan halia yang terdapat di Tolak Angin diambil bersama dengan ubat lain, termasuk:

 • Adas boleh mengurangkan keberkesanan pil kawalan kelahiran atau tamoxifen
 • Halia boleh meningkatkan risiko pendarahan jika digunakan dengan antikoagulan, ubat antiplatelet, phenprocoumon, atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen.
 • Halia boleh meningkatkan risiko hipotensi dan degupan jantung yang tidak teratur jika digunakan dengan ubat hipertensi, seperti amlodipine atau diltiazem.

Kesan Sampingan dan Bahaya Penolakan Angin

Kandungan bahan aktif di Tolak Angin agak selamat dan jarang menyebabkan kesan sampingan selagi diminum mengikut peraturan penggunaan. Sekiranya kesan sampingan berlaku, mereka biasanya ringan, seperti:

 • Pedih ulu hati
 • Cirit-birit
 • sendawa
 • Sakit perut
 • Sakit kepala
 • Gementar
 • Insomnia
 • Penglihatan kabur

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alahan yang boleh dicirikan oleh gejala seperti ruam gatal pada kulit, bengkak bibir dan kelopak mata, atau kesukaran bernafas.