Inilah Punca Nafas Berat Yang Sering Anda Rasa

Pernafasan berat biasanya berlaku setelah anda melakukan senaman atau aktiviti fizikal yang memerlukan banyak tenaga. Tetapi jika pernafasan anda tiba-tiba menjadi berat sehingga mengganggu aktiviti harian anda, maka ia boleh berlaku ini Ini adalah petanda bahawa anda mempunyai masalah kesihatan yang perlu diatasi dengan segera.

Pernafasan berat boleh berlaku apabila oksigen terlalu sedikit memasuki badan atau ketika tubuh memerlukan lebih banyak oksigen. Untuk memenuhi keperluan oksigen, tubuh mesti bekerja lebih keras dengan meningkatkan kadar pernafasan. Apabila ini berlaku, nafas anda mungkin terasa lebih berat dari biasa.

Namun, jika pernafasan berat berlaku tanpa diduga, terasa sangat berat, atau disertai dengan keluhan lain, seperti kulit pucat atau kebiruan, sakit dada, kelemahan, dan kehilangan kesedaran, maka kemungkinan besar pernafasan berat disebabkan oleh perubatan keadaan yang perlu dirawat oleh doktor.

Beberapa Keadaan Yang Menyebabkan Nafas Berat

Terdapat beberapa keadaan atau penyakit yang boleh menyebabkan pernafasan berat, termasuk:

1. Masalah jantung

Gangguan jantung boleh menyukarkan oksigen untuk dihantar ke seluruh badan. Kesannya, tubuh akan mengalami kekurangan oksigen dan pernafasan menjadi berat. Beberapa masalah jantung yang boleh menyebabkan pernafasan berat termasuk:

 • Kegagalan jantung

  Gagal jantung berlaku apabila pam jantung lemah, sehingga tidak dapat mengedarkan darah yang cukup ke seluruh badan. Sekiranya anda mengalami kegagalan jantung, anda mungkin mengalami pernafasan berat atau terengah-engah, walaupun ketika berbaring.

 • Serangan jantung

  Orang yang mengalami serangan jantung akan mengalami gejala pernafasan berat, berdebar-debar dada, dan sakit dada yang teruk yang memancar ke lengan atau leher.

 • Aritmia

  Aritmia adalah gangguan yang berlaku pada irama jantung. Keadaan ini menjadikan jantung berdegup lebih cepat, lebih perlahan, atau tidak teratur. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk berdebar-debar dada, keletihan, dan pernafasan berat.

 • Gangguan injap jantung

  Sekiranya injap ini bermasalah, maka darah dapat tersekat dan tersekat di atria atau ruang jantung. Ini boleh menyebabkan pembengkakan jantung, pernafasan berat, dan menyebabkan gangguan fungsi jantung.

Selain beberapa penyakit jantung di atas, pernafasan berat kerana kelainan pada jantung juga boleh disebabkan oleh kardiomiopati, yang merupakan keadaan apabila terdapat masalah dengan otot jantung yang menyukarkan untuk mengepam dan menghantar darah ke seluruh tubuh .

2. Gangguan paru-paru

Pernafasan berat juga sering disebabkan oleh gangguan paru-paru. Beberapa penyakit paru-paru yang boleh menyebabkan pernafasan berat termasuk:

 • Asma

  Asma adalah penyakit yang menyebabkan saluran udara membengkak dan sempit. Inilah yang membuat pesakit asma sukar bernafas atau mengalami pernafasan berat. Selain pernafasan berat, gejala asma yang berulang juga boleh menyebabkan mengi.

 • Edema paru

  Keadaan ini disebabkan oleh penumpukan cairan di paru-paru (alveoli), mengakibatkan pembengkakan atau edema paru-paru. Edema paru boleh menyukarkan pernafasan bagi penderita.

 • Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)

  COPD adalah gangguan pernafasan yang disebabkan oleh penyumbatan saluran udara di paru-paru akibat keradangan kronik paru-paru. Keadaan ini menjadikan penghidapnya sukar bernafas atau pernafasan menjadi berat.

Sebagai tambahan kepada beberapa keadaan di atas, terdapat juga gangguan paru-paru lain yang boleh menyebabkan pernafasan berat, seperti:

 • Pneumonia
 • Hipertensi paru
 • Embolisme pulmonari
 • Pneumotoraks
 • Kanser tumor atau paru-paru

3. Alahan

Alergi adalah reaksi sistem kekebalan tubuh terhadap bahan atau benda asing, seperti serbuk sari, rumput, bulu binatang peliharaan, atau makanan tertentu, seperti susu, telur, dan makanan laut.

Apabila mengalami alahan, beberapa aduan boleh berlaku, seperti gatal dan bengkak tekak dan mulut. Ini boleh menyebabkan aduan pernafasan berat.

4. Anemia

Anemia kekurangan zat besi adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat besi, sehingga jumlah sel darah merah yang sihat berkurang. Pesakit dengan anemia jenis ini akan mengalami gejala, seperti keletihan, kekurangan tenaga, sesak nafas, dan juga pernafasan berat.

5. Serangan panik

Serangan panik adalah ketakutan atau kegelisahan yang berlebihan secara tiba-tiba. Serangan panik dapat membuat penderita mengalami pernafasan berat, kegelisahan, dan ketakutan yang sukar diturunkan.

Bukan hanya penyakit di atas, pernafasan berat juga boleh disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan lain, seperti gangguan asid-basa darah (asidosis dan alkalosis), kelainan elektrolit, sepsis, kegemukan, keracunan, dan kejutan, misalnya kerana dehidrasi yang teruk dan pendarahan teruk.

Untuk menentukan sama ada seseorang mengalami pernafasan berat disertai dengan kekurangan oksigen, perlu menjalani pemeriksaan perubatan oleh doktor. Untuk menilai keadaan kesihatan pesakit, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti foto sinar-X, ujian darah, analisis gas darah, dan pemeriksaan elektrolit.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan di atas, doktor juga dapat menentukan tahap oksigen menggunakan a nadi oksimeter. Alat ini mudah digunakan, hanya dengan mencubitnya di jari atau jari kaki.

Pengendalian Nafas Berat

Mengendalikan kes pernafasan yang teruk tidak selalu sama untuk semua orang kerana penyebabnya boleh berbeza. Berikut adalah beberapa langkah untuk merawat pernafasan berat bergantung kepada penyebabnya:

1. Memberi oksigen

Sebilangan penyakit yang menyebabkan pernafasan berat yang telah dijelaskan di atas boleh menyebabkan bekalan oksigen dalam badan menurun. Sekiranya tidak ada cukup oksigen, maka tindakan pemberian oksigen diperlukan. Oksigen ini dapat diberikan melalui saluran hidung (tabung hidung), topeng, untuk penggunaan mesin ventilator.

2. Bronkodilator

Pernafasan berat yang disebabkan oleh penyempitan saluran udara, misalnya kerana asma, dapat dirawat dengan ubat bronkodilator. Ubat ini berfungsi untuk melebarkan saluran pernafasan, sehingga pernafasan dapat terasa lebih lapang.

Terdapat dua jenis ubat bronkodilator, iaitu bertindak cepat (diberikan ketika gejala asma berulang) dan bronkodilator bertindak lambat yang diberikan untuk mencegah berulang gejala asma.

Ubat bronkodilator ini biasanya diberikan melalui penyedutan, baik melalui penyediaan ubat secara langsung melalui alat sedut atau melalui mulut nebulizer. Selain penyedutan, ubat ini juga terdapat dalam sediaan oral yang digunakan oleh mulut.

3. Ubat anti-alahan

Nafas berat yang disebabkan oleh alahan dapat diatasi dengan ubat alergi, seperti dekongestan dan antihistamin. Ubat ini digunakan untuk meredakan pernafasan dan mengurangkan gejala selesema yang membuat pernafasan menjadi berat. Untuk keradangan atau alahan yang teruk, ubat kortikosteroid mungkin diperlukan.

Untuk pernafasan berat yang disebabkan oleh kelainan elektrolit atau gangguan asid-basa darah, doktor perlu memberi rawatan untuk memulihkan tahap elektrolit dan asid-basa darah agar kembali normal.

Cara Mencegah Nafas Berat

Mengalami pernafasan berat amat membimbangkan. Namun, dengan melakukan perubahan dan mulai menjalani gaya hidup yang sihat, pernafasan berat dapat dicegah atau dikawal. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

 • Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, lakukan usaha untuk menurunkan berat badan, misalnya dengan bersenam dan makan makanan yang seimbang dan berkhasiat.
 • Cukup rehat.
 • Berhenti merokok.
 • Kawal tekanan dengan mempraktikkan teknik relaksasi, seperti yoga atau meditasi.
 • Lakukan senaman pernafasan, teknik ini cukup berkesan untuk membantu melegakan pernafasan berat akibat serangan atau gangguan panik.
 • Elakkan terkena bahan atau benda yang boleh mencetuskan alergi atau kerengsaan saluran pernafasan.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keluhan pernafasan berat menjadi semakin sukar untuk dirawat dan dapat dirasakan semakin teruk. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keluhan pernafasan teruk yang tidak bertambah baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found