Jangan Terlepas 7 Manfaat Kecergasan untuk Kesihatan

Manfaat kecergasan bukan hanya untuk menurunkan atau mengekalkan berat badan yang ideal. Sukan ini juga dapat memberikan banyak faedah untuk kesihatan tubuh dan juga kesihatan mental.

Kecergasan adalah sukan yang kebanyakannya dilakukan oleh orang dewasa muda. Sukan ini biasanya dilakukan di Gim atau pusat kecergasan dan menggunakan pelbagai jenis alat latihan.

Ramai orang melakukan kecergasan dengan tujuan menurunkan berat badan. Sebenarnya, terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dengan melakukan kecergasan secara teratur.

Pelbagai Manfaat Kecergasan untuk Kesihatan Tubuh

Terdapat pelbagai faedah kecergasan yang dapat diperoleh jika anda melakukannya dengan kerap, termasuk:

1. Memelihara tulang dan otot yang sihat

Pelbagai pergerakan dalam kecergasan, seperti mengangkat beban atau latihan ketahanan, dapat mengekalkan kekuatan tulang dan merangsang pembentukan otot, terutama jika disertai dengan pengambilan protein yang mencukupi.

Ini kerana badan akan mengeluarkan hormon yang dapat meningkatkan kemampuan otot menyerap asid amino ketika anda bersenam.

2. Menambah tenaga badan

Tidak sedikit orang berpendapat bahawa senaman boleh melelahkan, termasuk melakukan kecergasan. Sebenarnya, sebaliknya. Senaman dapat mencetuskan badan untuk menghasilkan lebih banyak tenaga.

Satu kajian menunjukkan bahawa melakukan senaman secara berkala dapat meningkatkan tenaga, terutama bagi mereka yang sering merasa letih dan lemah.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Kecergasan yang teratur dapat menjadikan kulit lebih sihat. Ini kerana aktiviti fizikal dapat meningkatkan aliran oksigen dan darah sehingga pengambilan nutrien yang diperlukan oleh kulit dapat dipenuhi dengan baik.

Selain itu, penghasilan kolagen juga akan meningkat, sehingga kulit akan kelihatan memerah dan kelihatan lebih segar setelah bersenam.

4. Mencapai berat badan yang ideal

Satu kajian menunjukkan bahawa salah satu penyebab kegemukan adalah kurang aktiviti fizikal atau bersenam. Sukan seperti kecergasan terbukti dapat meningkatkan kadar metabolisme badan, sehingga dapat membakar lebih banyak kalori. Ini tentu saja memberi kesan kepada penurunan berat badan.

Selain itu, senaman secara teratur juga dapat memaksimumkan pembakaran lemak dari badan dan mengekalkan jisim otot. Oleh itu, berat badan akan dikekalkan.

5. Mencegah kemurungan

Manfaat kecergasan bukan hanya untuk kesihatan fizikal, tetapi juga baik untuk kesihatan mental. Ini kerana dengan melakukan senaman fizikal, hormon serotonin di otak akan meningkat. Serotonin adalah hormon yang mengatur mood, termasuk mencegah kemurungan.

Kecergasan yang teratur juga dapat meningkatkan pengeluaran endorfin yang membantu anda merasa lebih bahagia dan mengurangkan kesakitan. Oleh itu, anda dapat mengelakkan kegelisahan dan tekanan.

6. Mengurangkan risiko pelbagai penyakit

Aktiviti fizikal seperti kecergasan biasa dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit jantung koronari dan diabetes jenis 2.

Selain itu, senaman secara teratur juga dapat membantu tubuh melawan radikal bebas yang dapat memicu barah, seperti barah usus dan barah payudara.

7. Meningkatkan kualiti tidur

Satu kajian menunjukkan bahawa bersenam selama 30 minit setiap hari, dapat membuat anda tidur lebih nyenyak dan berkualiti. Ini kerana kenaikan suhu ketika anda bersenam dapat memicu tubuh untuk menghasilkan sebatian kimia yang dapat meningkatkan dorongan untuk tidur pada waktu malam.

Manfaat ini tentunya baik untuk anda yang sukar tidur atau orang tua yang sering mengalami gangguan tidur.

Pilihan Sukan kecergasan yang pelbagai

Sukan kecergasan biasanya dilakukan di gim atau pusat kecergasan. Anda boleh memanfaatkan pelbagai kemudahan yang ada untuk memaksimumkan faedah kecergasan yang anda dapat.

Contohnya, dengan mencuba mengangkat berat badan atau mengambil pelbagai kelas latihan seperti kelas yoga dan pilates yang dilakukan dengan tenaga pengajar yang berpengalaman

Walau bagaimanapun, latihan kecergasan juga boleh dilakukan di rumah. Berikut adalah pelbagai pilihan kecergasan yang boleh anda lakukan:

  • Senamrobik
  • Berlari di treadmill
  • basikal pegun
  • Berenang
  • Angkat berat dengan menggunakan barbel, atau botol air

Walaupun memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental, kecergasan harus dilakukan dengan betul. Ini kerana kesalahan melakukan pergerakan kecergasan boleh meningkatkan risiko kecederaan, terutama jika anda melakukan kecergasan di tempat Gim.

Oleh itu, penting untuk memanaskan badan dan mengikuti arahan yang diberikan oleh pengajar agar anda mengelakkan kecederaan dan mendapat faedah kecergasan maksimum.

Adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor terlebih dahulu mengenai keinginan anda untuk melakukan kecergasan, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti hipertensi, hipotensi, dan penyakit jantung.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found