Pelbagai Khasiat Centella Asiatica untuk Kesihatan Kulit

Centella asiatica mendakwa dapat mengatasi sejumlah keluhan pada kulit, seperti kulit kering, jerawat, atau luka. Namun, adakah ia benar? Mari cari apa itu Centella asiatica dan faedah perubatannya untuk kesihatan kulit.

Di Indonesia, Centella asiatica dikenali dengan nama daun gotu kola. Sejak kebelakangan ini, Centella asiatica menjadi perbualan dalam masyarakat kerana khasiatnya dianggap sangat baik untuk kecantikan, dan terdapat banyak produk penjagaan wajah yang kini dibuat dengan menambahkan ekstrak tumbuhan ini.

Manfaat Centella Asiatica untuk Kesihatan Kulit

Di dalam Centella asiatica, terkandung saponin, flavonoid, asid fenolik, dan terpenoid. Bahan-bahan ini diduga bermanfaat untuk kulit. sekarang, apa faedahnya?

1. Mengekalkan kelembapan kulit

Ekstrak Centella asiatica dapat meningkatkan tahap sebum atau minyak semula jadi kulit, sehingga kelembapan dan keanjalan kulit dapat dijaga. Kandungan saponin dari tanaman ini juga mampu menahan air lebih lama pada kulit dan mencegah penyejatan air dari lapisan kulit epidermis.

Kulit yang dilembapkan akan lebih mudah mengelakkan masalah, seperti kulit gatal, kusam, atau berkedut.

2. Mengurangkan keradangan

Selain membantu mengekalkan kelembapan kulit, saponin juga dapat memberikan perlindungan pada kulit, dan melegakan kerengsaan kulit dengan menghambat sel-sel yang memicu peradangan.

Berdasarkan hasil penyelidikan di makmal, kesan dari Centella asiatica dapat melegakan gejala penyakit kulit tertentu, termasuk dermatitis, psoriasis, skleroderma, dan eksim atopik. Walau bagaimanapun, kesan penggunaan tumbuhan herba ini sebagai ubat untuk penyakit kulit pada manusia masih perlu dikaji lebih lanjut.

3. Mencegah dan mengurangkan kerosakan kulit

Centella asiatica kaya dengan antioksidan, seperti flavonoid dan asid fenolik. Antioksidan dari tumbuhan ini dapat mengurangkan keradangan dan mencegah kerosakan sel yang boleh menyebabkan penuaan awal kulit.

Penuaan pramatang kulit ini boleh disebabkan oleh pendedahan kepada sinaran ultraviolet (UV) dari matahari dan bahan pencemar, seperti asap rokok dan asap kenderaan.

4. Mempercepat penyembuhan luka pada kulit

Terpenoid apa yang ada Centella asiatica terbukti mempercepat penyembuhan luka. Lain daripada itu, Centella asiatica malah boleh digunakan pada luka bakar, kerana kandungan zat aktif dapat meningkatkan pengeluaran kolagen, dan menyokong pembentukan saluran darah dan sel kulit baru.

Ekstrak tumbuhan ini juga terbukti dapat membantu pemulihan luka, luka, dan luka pada pesakit diabetes pasca operasi.

5. Cegah tanda regangan dan mengurangkan selulit

Selulit adalah masalah penampilan yang sering dihidapi oleh orang yang mengalami kenaikan berat badan dengan cepat, seperti remaja yang sedang melalui akil baligh atau wanita hamil. sekarang, ekstrak Centella asiatica didakwa dapat mengurangkan selulit apabila diaplikasikan pada bahagian tubuh yang mengalami masalah ini.

Sementara itu, Centella asiatica juga boleh digunakan untuk mencegah tanda regangan semasa kehamilan dan akil baligh. Walau bagaimanapun, bukti saintifik menunjukkan bahawa ekstrak tumbuhan ini kurang berkesan dalam pudar tanda regangan yang telah dibentuk.

Sekiranya anda berminat menggunakannya, anda boleh memilih produk penjagaan kulit dengan tahap ekstrak Centella asiatica sebanyak 2.5% dan 5%. Walau bagaimanapun, wanita hamil dan menyusui harus menghindari penggunaan ekstrak tumbuhan ini, kerana belum diketahui apakah kandungan di dalamnya selamat untuk wanita hamil dan menyusui. Sekiranya anda ingin menggunakan produk yang mengandungi Centella asiatica, Wanita hamil dan menyusui harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Perlu diingat juga Centella asiatica adalah tumbuhan herba, yang tidak bermaksud penggunaannya tidak akan menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan Centella asiatica boleh berupa kerengsaan dan sengatan kulit, serta reaksi alergi pada orang yang sensitif terhadap ramuan tumbuhan ini.

Sekiranya anda mengalami keluhan pada kulit setelah menggunakan produk yang mengandungi Centella asiatica, segera berhenti menggunakan dan berjumpa doktor kulit.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti