Mencuci Muka Tidak Cukup, Inilah Cara Merawat Kulit Berminyak

Kulit melekit, berkilat, dan berjerawat sering dialami oleh pemilik kulit berminyak. Namun, mencuci muka sahaja tidak cukup untuk mengatasi keluhan yang timbul. Penjagaan yang betul dan teratur diperlukan untuk menjaga kulit bersih dan sihat.

Terdapat beberapa penyebab utama seseorang mengalami kulit berminyak, mulai dari faktor genetik dan perubahan hormon. Namun, tekanan dan gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok dan minum minuman beralkohol juga boleh mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan dalam badan.

Cara Yang Betul Merawat Kulit Berminyak

Rawatan untuk keadaan kulit berminyak tidak dapat dibandingkan dengan jenis kulit yang lain. Perlu menggunakan produk dan kaedah yang betul agar kesihatan kulit terjaga. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kulit berminyak yang boleh anda lakukan:

1. Cuci muka dengan kerap

Kaedah paling berkesan untuk merawat kulit berminyak adalah mencuci muka dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam. Gunakan pencuci muka yang tidak komedogenik dan mempunyai bahan lembut sehingga tidak menyebabkan kerengsaan dan alergi.

Di samping itu, pilih produk pencuci muka yang mengandungi asid salisilik, asid glikolik, asid betahidroksi, atau benzoil peroksida untuk merawat kulit berminyak.

2. Sapukan pelembap selepas mencuci muka

Kulit berminyak masih memerlukan pelembap wajah untuk kekal terhidrat dan mengelakkan tanda-tanda penuaan. Pilih pelembap yang berlabel bebas minyak untuk mengelakkan pori tersumbat yang boleh mencetuskan jerawat.

Selain itu, anda juga dapat memilih pelembap berasaskan air, sehingga tidak meninggalkan sisa dan bersinar di wajah anda.

3. Gunakan kertas minyak

Kertas minyak dapat menyerap minyak dengan serta-merta tanpa membuat kulit wajah terasa kering. Cara menggunakannya adalah mudah, anda hanya perlu mengelap atau mengelap wajah anda dengan lembut dengan kertas di kawasan berminyak di wajah anda.

Namun, jangan menggosoknya terlalu keras. Selain dapat menyebabkan kecederaan, tindakan ini juga dapat menyebabkan minyak menyebar ke kawasan wajah yang lain.

4. Pilih kosmetik khusus untuk kulit berminyak

Gunakan kosmetik yang berlabel bebas minyak (bebas minyak) atau berasaskan air (berasaskan air) untuk anda yang mempunyai kulit berminyak. Elakkan juga menggunakan produk berasaskan alkohol, kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Di samping itu, anda boleh menggunakan produk kecantikan yang mengandungi teh hijau, niacinamide, ekstrak licorice, atau L-carnitine yang dapat mengawal lebihan minyak. Namun, pastikan anda mengikuti arahan penggunaan produk untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

5. Sapukan pelindung matahari

Apa sahaja jenis kulit, menggunakan pelindung matahari sangat penting, terutamanya ketika anda aktif di bawah sinar matahari. Untuk mengelakkan kulit berminyak, pilih pelindung matahari gel, berlabel bebas minyak, dan mengandungi zink oksida atau titanium oksida.

Rawatan Perubatan untuk Kulit Berminyak

Sekiranya penggunaan pelbagai produk untuk merawat kulit berminyak tidak dapat menyelesaikan masalah yang anda alami, segera berjumpa doktor. Lebih-lebih lagi jika keadaan kulit bertambah buruk dan disertai dengan penampilan jerawat atau bintik hitam yang degil.

Doktor akan menetapkan krim khas yang mengandungi adaptalene, tazarotene, atau tretinoin untuk merawat pengeluaran minyak yang berlebihan.

Sekiranya jerawat muncul, doktor akan menasihati anda untuk melakukannya kulit kimia dengan produk yang mengandungi asid salisilat, asid glikolik, asid laktik, atau fenol.

Sebenarnya, kulit berminyak juga mempunyai beberapa kebaikan, iaitu menjaga kesihatan kulit dan mencegah pembentukan keriput. Walau bagaimanapun, penggunaan produk penjagaan yang betul dan penerapan gaya hidup sihat juga penting.

Jangan lupa membersihkan wajah anda dengan teknik pembersihan berganda, terutamanya setelah melakukan perjalanan, sehingga yang lain solekan atau kotoran yang dapat menyumbat liang dapat diangkat.

Sekiranya pelbagai produk dan rawatan untuk kulit berminyak benar-benar memburukkan keadaan kulit anda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.