Sebab untuk makan roti gandum dan petua untuk memilihnya

Sekarang, selain roti putih yang paling sering dijumpai, roti gandum mulai muncul dengan warna coklat. Roti jenis ini semakin banyak dipilih kerana diklaim lebih sihat dan mengandungi lebih banyak serat.

Pilihan terbaik ialah roti gandum (roti Gandum) yang dibuat dari tepung gandum dengan tekstur yang sedikit kasar. Di beberapa negara, roti gandum dilengkapi dengan biji-bijian di atas untuk penampilan yang lebih menarik, sambil meningkatkan kandungan nutrisi.

Roti Gandum Kaya dengan Serat dan Nutrien

Biji gandum utuh mempunyai tiga lapisan lengkap, iaitu dedak, endosperma, dan biji. Roti putih, yang paling sering dijumpai di Indonesia, menghilangkan dedak dan biji, sehingga nutrien penting yang terkandung di dalamnya juga hilang. Roti putih dibuat dari tepung gandum putih, yang merupakan biji gandum yang hanya diambil dari endosperma dan diputihkan.

Selain menjadi sumber karbohidrat yang sesuai untuk sarapan pagi, roti gandum juga mengandungi lebih banyak serat daripada roti putih. Roti jenis ini diketahui mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat bagi tubuh, seperti protein, antioksidan, mineral termasuk zat besi, magnesium, kalsium, fosfor, kalium, natrium, dan kalium. zink, serta vitamin B, folat, vitamin E, dan vitamin K.

Selain itu, roti gandum juga sangat baik untuk kesihatan kerana rendah lemak dan bebas kolesterol. Roti gandum juga dilengkapi dengan sebatian semula jadi yang dianggap dapat melawan perkembangan sel barah.

Pengambilan roti gandum secara teratur dapat meningkatkan kesihatan pencernaan, yaitu dengan membantu melancarkan pergerakan usus dan merangsang pertumbuhan bakteria baik dalam usus, sehingga pergerakan usus menjadi lebih lancar. Selain itu, memakan roti jenis ini juga dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2, obesiti, jenis barah tertentu, dan penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, berhati-hatilah dengan pengambilan natrium yang berasal dari ragi semasa proses pembuatan roti gandum. Setiap kepingan roti gandum mengandungi kira-kira 200 mg natrium. Sementara itu, pengambilan natrium harian yang disyorkan adalah 600 mg, dengan had maksimum 1.800 mg pengambilan natrium setiap hari.

Petua Memilih Roti Gandum agar Tidak Keliru

Walaupun roti gandum lebih berkhasiat, jangan membuat pilihan yang salah untuk mendapatkan faedah yang optimum. Berikut adalah beberapa petua untuk mengenal pasti produk roti gandum:

  • Jangan terpedaya dengan penampilan roti berwarna berlabel dengan biji-bijian. Ketahui lebih lanjut mengenai ramuannya. Sekiranya ramuan pertama mengatakan ia menggunakan "tepung gandum" atau "tepung gandum putih yang diperkaya", itu bermakna ia tidak menggunakan gandum. Ada juga roti yang terbuat dari tepung gandum putih, kemudian ditambahkan pewarna. Anda harus berhati-hati dan teliti semasa memilih.
  • Jangan terpengaruh dengan jenama "tujuh butir", label "100% semula jadi", atau getaran sihat yang lain. Banyak produk roti gandum berpura-pura dibuat dari gandum utuh, padahal sebenarnya dibuat dari tepung gandum biasa, air, dan tepung rai.
  • Perhatikan jika produk roti gandum ditulis "rendah kalori" atau "khas untuk diet". Produk ini mungkin mempunyai ukuran yang lebih kecil. Lihat lagi senarai ramuan pada label pembungkusan.

Walaupun sihat, itu tidak bermakna anda boleh makan roti gandum secara berlebihan, kerana boleh menyebabkan pengambilan sodium yang tinggi. Untuk mengimbangi pemakanan roti gandum, disarankan untuk menyajikannya dengan telur dan sayur-sayuran, bukannya mentega atau jem manis, yang mengandungi banyak kalori dan lemak. Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan pakar pemakanan untuk panduan diet yang sihat.