Mengenal Anatomi Buah Pinggang

Mengenali anatomi buah pinggang dapat membantu anda memahami fungsi ginjal dengan lebih dekat. Sebabnya, setiap bahagian ginjal mempunyai peranan tersendiri dalam menyokong fungsi ginjal untuk tubuh. Lihat penjelasan berikut mengenai anatomi buah pinggang dan bagaimana ia berfungsi.

Ginjal adalah sepasang organ berbentuk kacang kira-kira seukuran kepalan tangan. Ginjal terletak di bahagian belakang rongga perut atau bahagian belakang bawah, satu di sebelah kanan tulang belakang dan yang lain di sebelah kiri.

Fungsi ginjal diklasifikasikan sebagai sangat berat dan penting bagi tubuh manusia, termasuk menyaring darah, membuang sisa metabolik dalam bentuk air kencing, mengawal keseimbangan cairan tubuh, dan mengatur keseimbangan garam tubuh atau elektrolit.

Sama seperti organ tubuh yang lain, anatomi buah pinggang dapat menggambarkan prestasi setiap bahagian buah pinggang dalam menjalankan fungsinya.

Anatomi Ginjal dan Bagaimana Ia Berfungsi

Ginjal kanan dan ginjal kiri tidak terletak pada ketinggian yang sama kerana rongga perut tidak simetri. Di sebelah kanan perut terdapat organ hati, sehingga kedudukan ginjal kanan lebih rendah daripada ginjal kiri. Ukuran buah pinggang kanan juga lebih kecil daripada buah pinggang kiri.

Ginjal lelaki dewasa berukuran kira-kira 11 cm, sementara ginjal wanita dewasa berukuran 10 cm. Walaupun kecil, buah pinggang terdiri daripada banyak bahagian yang memainkan peranan utama dalam menjalankan fungsinya. Secara anatomi, terdapat empat bahagian utama yang menyokong fungsi buah pinggang, iaitu:

Nefron

Nefron adalah salah satu bahagian penting dari ginjal yang bertugas menyaring darah, kemudian mengambil nutriennya dan membuang sisa produk metabolisme.

Terdapat kira-kira 1 juta nefron di setiap buah pinggang. Setiap nefron terdiri dari struktur yang mengandungi korpuscle ginjal (badan malpighian) dan tubulus ginjal. Lebih khusus lagi, nefron terdiri daripada glomerulus, kapsul Bowman, tubulus berbelit proksimal, gelung Henle dan tubulus berbelit-belit distal.

Di nefron, darah akan mengalir ke korpuscle ginjal. Selepas itu, protein dalam darah akan diserap oleh glomerulus, sementara baki cecair akan mengalir ke saluran pengumpul atau saluran pengumpul. Kemudian, beberapa akan diserap kembali ke dalam darah, termasuk air, gula dan elektrolit.

Korteks renal atau korteks ginjal

Korteks buah pinggang terletak di bahagian luar buah pinggang. Ia dikelilingi oleh lapisan tisu lemak yang dikenali sebagai kapsul renal atau kapsul ginjal. Korteks ginjal dan kapsul berfungsi untuk melindungi struktur dalaman buah pinggang.

Medula renal atau sumsum buah pinggang

Medula renal adalah tisu lembut yang terdapat di buah pinggang. Ini mengandungi piramid renal (piramid renalis) dan saluran pengumpul, yang merupakan jalan bagi cecair yang disaring untuk keluar dari nefron ke struktur anatomi ginjal seterusnya, pelvis ginjal.

Pelvis renal atau pelvis renal

Pelvis buah pinggang adalah bahagian dalam buah pinggang yang paling dalam. Pelvis ginjal berbentuk seperti corong dan berfungsi sebagai saluran air dari buah pinggang ke pundi kencing.

Terdiri dari calyces renal (renice calices), pelvis renal berfungsi sebagai tempat penyimpanan air kencing sebelum disalirkan ke dalam pundi kencing melalui ureter.

Memandangkan fungsinya sangat penting untuk tubuh, anda harus menjaga kesihatan buah pinggang. Dapatkan air secukupnya setiap hari, makan makanan sihat yang merangkumi sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian, menjaga berat badan yang ideal, dan mengelakkan merokok dan minum minuman beralkohol. Jangan lupa, bersenam secara teratur dan elakkan mengambil ubat di luar nasihat doktor.