Hidung gatal, anda mungkin mengalami rhinitis alergi

Sekiranya hidung anda terus gatal, anda mungkin mengalami rhinitis alergi. Selain hidung gatal, rhinitis alergi juga boleh menyebabkan keluhan lain, seperti bersin, sakit kepala, mata gatal, dan hidung tersumbat..

Rhinitis alergi adalah keradangan pada lapisan mukosa hidung. Keadaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh berlebihan untuk terdedah kepada alergen atau bahan pencetus alergi yang masuk melalui hidung. Akibatnya, anda mengalami hidung gatal, bersin, dan gejala lain.

Cara Menentukan Sekiranya Anda Menghidap Rhinitis Alergi

Hidung gatal adalah salah satu gejala yang disebabkan oleh rinitis alergi. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa hidung gatal selalu menunjukkan bahawa anda mempunyai rinitis alergi. Kehadiran benda asing yang secara tidak sengaja memasuki hidung juga sering menyebabkan hidung gatal dan rasa tidak selesa di hidung.

Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai rinitis alergi atau tidak, berjumpa doktor. Pada awal lawatan, doktor akan mengemukakan soalan mengenai gejala dan sejarah perubatan anda, kemudian melakukan pemeriksaan pada hidung anda.

Selain itu, doktor juga boleh melakukan pemeriksaan tambahan untuk mengetahui punca hidung gatal yang anda alami. Salah satunya adalah ujian alergi.

Salah satu kaedah pengujian alergi adalah memasukkan jarum yang telah dioleskan dengan alergen tertentu ke dalam kulit di lengan. Tujuannya adalah untuk melihat apakah alergen mencetuskan reaksi alergi di dalam badan anda. Sekiranya anda alah kepada bahan ini, biasanya benjolan merah akan muncul pada kulit yang dicucuk.

Dengan mengetahui ramuan atau bahan apa yang boleh mencetuskan reaksi alergi di dalam badan anda, anda boleh menghindarinya untuk mengelakkan gejala alergi, termasuk hidung gatal akibat rinitis alergi.

Rawatan Hidung Gatal Kerana Rhinitis Alergi

Rawatan utama hidung gatal akibat rinitis alergi adalah menjauhkan diri daripada faktor pencetus. Contohnya, jika rinitis alergi disebabkan oleh habuk, maka elakkan tempat yang berdebu. Bersihkan juga rumah dari habuk, tungau, rambut binatang, atau cetakan yang boleh mencetuskan hidung gatal akibat rinitis alergi, tetapi tentu saja dengan memakai topeng.

Selain menjauhkan diri dari pemicu alergi, rawatan berikut juga dapat dilakukan untuk melegakan hidung gatal akibat rinitis alergi:

Pengairan hidung

Anda boleh melegakan hidung gatal dari rhinitis alergi dengan pengairan hidung (pengairan hidung). Kaedah ini dilakukan untuk membersihkan rongga hidung anda dari bahan yang menyebabkan alahan atau perengsa.

Antihistamin dan dekongestan

Selain pengairan hidung, hidung gatal akibat rhinitis alergi juga dapat melegakan ubat yang mengandungi antihistamin dan dekongestan. Walau bagaimanapun, penggunaan kedua-dua ubat ini mestilah sesuai dengan preskripsi doktor.

Imunoterapi

Hidung gatal akibat rhinitis alergi juga dapat dirawat dengan terapi khas, iaitu imunoterapi. Terapi ini dilakukan dengan menyuntikkan alergen ke dalam kulit anda untuk jangka waktu tertentu dan dalam dos tertentu.

Matlamat terapi ini adalah untuk mengurangkan kepekaan sistem ketahanan badan terhadap alergen ini. Selain suntikan alergen, imunoterapi boleh dilakukan dengan pelbagai cara lain yang akan disesuaikan dengan keadaan anda.

Keluhan hidung gatal yang sering muncul boleh disebabkan oleh rinitis alergi. Untuk memperbaikinya, anda perlu mengetahui apa penyebabnya. Oleh itu, jangan ragu untuk memeriksanya oleh doktor. Doktor akan mengetahui apakah punca hidung gatal anda dan memberikan rawatan yang sesuai.