Inilah kelebihan petai untuk kesihatan tubuh anda

Anda pasti tidak asing dengan petai. Makanan khas ini yang sering dimakan oleh beberapa orang Indonesia sangat terkenal dengan rasa dan aromanya yang khas. Bukan hanya itu, petai juga mempunyai manfaat kesihatan.

Tidak hanya di Indonesia, petai juga sering dijumpai di beberapa negara Asia Tenggara lain, seperti Malaysia, Thailand, dan Filipina. Di beberapa negara ini, sayur-sayuran dengan nama Latin Parkia speciosa Ia juga digunakan sebagai ubat herba tradisional kerana dipercayai dapat mengatasi pelbagai penyakit.

Kandungan Pemakanan di Petai

Walaupun mempunyai bau yang khas dan pedas, petai mengandungi 90-150 kalori. Selain itu, petai juga diketahui mengandungi beberapa nutrien, seperti:

  • Protein.
  • Karbohidrat.
  • Serat.
  • Lemak.
  • Mineral, seperti kalsium, mangan, kalium, besi, fosfor, zink, magnesium, dan tembaga.
  • Beberapa jenis vitamin, termasuk vitamin C, vitamin B1, dan vitamin E.

Selain nutrien ini, petai juga kaya dengan antioksidan, seperti polifenol, flavonoid, tanin, dan antioksidan superoksida disutase (SOD).

Pelbagai Khasiat Petai untuk Kesihatan

Melihat banyak nutrien yang terdapat dalam petai, tidak hairanlah petai memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kelebihan petai yang anda dapat:

1. Mengawal gula darah

Tahap gula darah tinggi adalah tanda diabetes. Sekiranya dibiarkan, tahap gula darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan pelbagai komplikasi berbahaya.

Oleh itu, penting untuk mengawal kadar gula dalam darah untuk mencegah diabetes dan mengurangkan risiko komplikasi diabetes. Gula darah dapat dikawal dengan senaman secara teratur dan memakan makanan yang sihat dan membatasi pengambilan gula.

Salah satu makanan yang dipercayai baik untuk mengawal gula darah adalah petai. Ini berkat kandungan antioksidan dan bahan kimia beta-sitosterol dan stigmasterol di petai yang dapat mencegah gula darah melambung tinggi.

2. Melawan radikal bebas

Petai adalah salah satu makanan dengan kadar antioksidan yang tinggi yang dapat mengatasi kesan radikal bebas pada sel tubuh. Kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas dapat menyebabkan pelbagai penyakit, seperti barah, penyakit jantung, katarak, penuaan dini, dan diabetes.

3. Saluran pencernaan yang sihat

Petai adalah sumber serat yang baik. Dengan memenuhi pengambilan serat yang mencukupi, anda akan mengelakkan pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit.

Selain itu, serat juga akan membuat anda merasa kenyang lebih lama, jadi keinginan untuk makan berlebihan dan makanan ringan dapat dikurangkan. Ini menjadikan petai pilihan makanan yang baik untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

4 Menjaga kesihatan jantung

Jantung berfungsi mengepam darah ke seluruh badan untuk menyokong kelangsungan hidup. Oleh kerana peranannya sangat penting, kesihatan jantung mesti selalu dijaga. Salah satu makanan yang dianggap baik untuk jantung adalah petai.

Ini berkat kandungan serat, antioksidan, dan kalium di petai. Kalium adalah elektrolit dan mineral yang dapat menjaga tekanan darah stabil. Sementara serat dan antioksidan dalam petai dapat membantu mencegah pembentukan plak pada saluran darah jantung.

5. Mengatasi jangkitan

Beberapa kajian di makmal menunjukkan bahawa ekstrak petai nampaknya dapat membasmi kuman dan kulat yang menyebabkan jangkitan. Penemuan ini menunjukkan bahawa petai berpotensi sebagai agen antibakteria dan antijamur.

Walau bagaimanapun, data ini tidak dapat menyimpulkan bahawa manfaat petai terbukti berkesan dan selamat digunakan sebagai ubat untuk merawat jangkitan.

Terdapat banyak faedah kesihatan petai yang tidak kita sedari. Malangnya, beberapa kebaikan petai hanya diketahui melalui beberapa kajian kecil. Oleh itu, kajian lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk memastikan manfaat perubatan petai sebagai rawatan.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengonsumsi Petai

Petai memang berpotensi memberikan banyak manfaat kesihatan yang baik, tetapi itu tidak berarti anda dapat mengkonsumsinya secara berlebihan. Untuk mendapatkan badan yang sihat, anda juga perlu makan makanan berkhasiat seimbang yang terdiri daripada pelbagai jenis makanan.

Penggunaan petai dalam kuantiti yang berlebihan tidak digalakkan kerana risiko merosakkan buah pinggang. Selain itu, penghidap gout juga disarankan untuk membatasi penggunaan petai kerana tanaman ini mengandungi purin. Tahap tinggi zat ini boleh menyebabkan peningkatan kadar asid urik dalam darah.

Walaupun petai mempunyai banyak manfaat kesihatan, itu tidak bermakna makan petai dapat menggantikan fungsi ubat-ubatan. Sekiranya anda masih ragu-ragu atau mempunyai pertanyaan mengenai faedah petai dan kesannya terhadap kesihatan, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan.