Hysterosalpingography, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Hysterosalpingography (HSG) adalah pemeriksaan yang menggunakan sinar-X (sinar-X) untuk melihat keadaan rahim dan kawasan di sekitarnya. Pemeriksaan ini secara amnya dilakukan pada wanita yang mempunyaikemandulan atau keguguran berulang.Histerosalpingografi boleh juga dipanggil sebagai uterosalpingografi.

Dalam prosedur histerosalpingografi, pewarna kontras digunakan pada pemeriksaan sinar-X untuk menghasilkan gambaran yang lebih jelas. Melalui gambar ini, masalah yang berlaku pada rahim dan tiub fallopio dapat dilihat. Pemeriksaan ini memakan masa sekitar 15-30 minit dan dilakukan oleh pakar radiologi di klinik atau hospital.

Petunjuk histerosalpingografi

Hysterosalpingography (HSG) disyorkan untuk pesakit yang mempunyai:

 • Kemandulan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh penyumbatan pada saluran tuba, tisu parut di rahim, bentuk rahim yang tidak normal, dan tumor atau polip rahim.
 • penyumbatan tiub fallopio, contohnya kerana jangkitan atau penempatan implan tuba (kaedah kontrasepsi bukan pembedahan kekal)
 • Masalah lain dengan rahim, seperti bentuk tidak normal, kecederaan, kehadiran badan asing di rahim, fibroid, dan polip di rahim. Masalah ini boleh menyebabkan keguguran berulang atau tempoh yang menyakitkan dan berpanjangan.

Di samping itu, HSG juga dapat dilakukan oleh doktor untuk memastikan bahawa pembedahan membuang tubal ligation (tubectomy) pada wanita yang ingin mempunyai anak kembali berjalan lancar.

Amaran Hysterosalpingography

Pemeriksaan HSG boleh dilakukan sekitar 2 hingga 5 hari selepas haid atau sebelum ovulasi berlaku pada bulan berikutnya. Ini dilakukan untuk memastikan pesakit tidak hamil. Di samping itu, pesakit juga perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya:

 • Memiliki sejarah atau menderita penyakit ginjal atau diabetes, kerana penggunaan pewarna dalam pemeriksaan ini berisiko memperburuk kerosakan ginjal.
 • Mengalami masalah pendarahan atau mengambil ubat penipisan darah.
 • Mempunyai alergi terhadap bahan-bahan tertentu, terutama bahan yang mengandungi yodium.
 • Menghidap penyakit radang pelvis atau pendarahan dari faraj.

Sebelum Hysterosalpingography

Untuk mengelakkan kesakitan yang mungkin dirasakan oleh pesakit semasa prosedur HSG, doktor akan memberikan ubat sakit satu jam sebelum prosedur. Selain itu, ubat penenang juga dapat diberikan, terutama jika pesakit merasa gugup dengan prosedur ini. Antibiotik boleh diberikan sebelum atau selepas HSG untuk mengelakkan jangkitan.

Doktor juga akan meminta pesakit untuk tidak memakai barang kemas atau benda logam kerana boleh mengganggu kerja pengimbas.

Prosedur Histerosalpingografi

Semasa melakukan HSG, pesakit diminta untuk berbaring di kerusi pemeriksaan khas dengan lutut dibengkokkan dan kaki tersebar. Setelah itu, alat yang disebut spekulum atau itik cocor dimasukkan ke dalam vagina untuk membuka saluran vagina sehingga bahagian dalam faraj dan serviks dapat dilihat. Pada peringkat ini, pesakit akan merasa sedikit tidak selesa. Seterusnya, serviks dibersihkan dengan sabun khas dan anestesia tempatan juga dapat diberikan untuk membuat pesakit merasa lebih selesa.

Pada peringkat seterusnya, selang kecil (kanula) atau kateter yang fleksibel dimasukkan ke dalam serviks untuk mencapai rahim. Pewarna kontras kemudian dimasukkan ke dalam tiub sehingga dapat mengalir ke tiub fallopio dan kemudian ke rongga perut, di mana ia akan diserap oleh badan. Tindakan ini sering disebut hidrotubasi.

Sekiranya tiub fallopi tersumbat, pewarna tidak dapat mengalir. Pesakit mungkin merasa sedikit kesakitan dan kekejangan semasa proses, terutama ketika pewarna mengalir melalui tiub fallopio.

Seterusnya, pemeriksaan sinar-X dilakukan. Pesakit boleh diminta untuk menukar beberapa posisi sehingga pemeriksaan dapat menghasilkan gambar dari pelbagai sudut. Setelah pemeriksaan sinar-X, tiub kecil dikeluarkan dan pesakit dibenarkan pulang dengan preskripsi berupa ubat penahan sakit dan antibiotik.

Selepas Hysterosalpingography

Selepas HSG, pesakit biasanya masih mengalami kekejangan seperti sakit haid dan mengalami pendarahan ringan dari faraj selama beberapa hari. Ini adalah reaksi semula jadi yang akan hilang dengan sendirinya. Doktor akan menasihati pesakit agar tidak menggunakan tampon untuk mencegah jangkitan.

Gejala yang menunjukkan berlakunya jangkitan setelah pemeriksaan dengan HSG dan memerlukan rawatan perubatan adalah seperti berikut:

 • Gag.
 • Demam.
 • Pelepasan berbau dari faraj.
 • Sakit perut dan kekejangan teruk.
 • Pening.
 • Pendarahan atau pendarahan berat yang berlangsung lebih dari 3 atau 4 hari.

Komplikasi Hysterosalpingography

Komplikasi yang boleh timbul selepas HSG adalah:

 • Tindak balas alergi terhadap pewarna.
 • Jangkitan tulang pelvis (pelvis), seperti endometritis dan salpingitis. Risiko menghidap kedua-dua keadaan ini lebih besar jika pesakit sebelumnya mempunyai sejarah jangkitan tulang pinggul.
 • Embolisme paru disebabkan oleh penggunaan pewarna berasaskan minyak yang bocor ke dalam darah, menyekat aliran darah ke paru-paru.
 • Kerosakan tisu atau sel akibat sinaran sinar-X.