Bayi 7 Bulan: Mula Merangkak

Bayi yang berusia 7 bulan pada amnya sudah mula berusaha merangkak dengan berusaha mengimbangkan tangan dan lututnya. Aktiviti ini juga sebagai persediaan agar otot-otot tubuhnya lebih kuat untuk berjalan kemudian.

Berat normal bayi lelaki berusia 7 bulan umumnya ialah 6,7-10 kg, dengan panjang sekitar 65-73 cm. Sementara itu, bayi perempuan berusia 7 bulan berat rata-rata 6–9,5 kg, dengan panjang sekitar 63-71,5 cm. Pada usia ini, bayi biasanya aktif dan senang meneroka dunia di sekitarnya.

Keupayaan Motor Bayi 7 Bulan

Sebilangan besar bayi berusia 7 bulan akan mula belajar merangkak, tetapi ada juga yang akan belajar berjalan tanpa melalui fasa merangkak. Di antara bayi yang belajar merangkak, ada juga yang tidak merangkak ke depan, tetapi ke belakang. Ini adalah perkara biasa bagi bayi.

Seorang bayi berusia 7 bulan juga boleh memusingkan badan dan meluruskan punggungnya agar dapat duduk lebih lama. Bayi juga mula dapat mengatur dan mengelompokkan mainan ke dalam kategori saiz kecil atau besar.

Sebelum bayi mula merangkak secara aktif, pastikan lantai sentiasa bersih dan perhatikan di mana perabot di rumah berada dalam kedudukan yang selamat. Pada bayi yang mula belajar berjalan, anda harus mengelakkannya baby walker, kerana alat ini berisiko menyebabkan kemalangan pada bayi.

Untuk melatih kemahiran motor anak kecil anda yang berumur 7 bulan, anda boleh mengajaknya bermain. Letakkan salah satu mainan di lantai, tutup dengan kain. Buka kain sambil berkata dengan ekspresi gembira, "Ini dia!", kemudian tutup lagi dan ulangi. Dia ingin melihat perkara-perkara yang hilang dan muncul kembali, berulang-ulang kali.

Pada usia ini, Ibu juga mula dapat mengurangkan penggunaan botol bayi dan mula memperkenalkan cawan minum bayi (cawan sippy) dengan 2 pegangan di sebelah dan muncung atau bahagian kerucut yang memudahkan si kecil anda minum. Semakin awal dia diperkenalkan dengan minum cawan, semakin mudah baginya untuk berhenti menggunakan sebotol.

Kebolehan Berkomunikasi Bayi 7 Bulan

Ingatan bayi berusia 7 bulan berfungsi dengan baik dan bayi dapat mengingati bunyi yang biasa. Dia juga dapat mengatakan perbendaharaan kata sederhana, seperti 'mak-mak'atau'pa-pa’.

Selain mula berbual, bayi berusia 7 bulan juga dapat memahami larangan melakukan sesuatu ketika ibu bapanya mengatakan 'tidak'.

Pada usia ini, anak kecil anda dapat membaca ekspresi ibu anda, intonasi suara, dan pergerakan badan anda ketika berkomunikasi dengannya. Dia juga akan lebih ekspresif dan mula meniru ekspresi orang lain.

Contohnya, dia mungkin mengikutinya ketika orang di sekelilingnya bertepuk tangan, atau dia mungkin menangis ketika Ibu bercakap dengan kuat kepadanya. Oleh itu, rebutlah kesempatan ini untuk menanamkan nilai kebaikan, kerana si kecil akan memerhatikan dan meniru bagaimana anda berperilaku terhadap orang lain.

Kebolehan Sosial Bayi 7 Bulan

Seorang bayi berusia 7 bulan mula enggan mengikut arahan. Sekiranya demikian, beritahu si kecil apa yang baik dan tidak boleh dilakukan. Contohnya, dia tidak boleh membuang mainan, buku koyak, atau memasukkan benda kotor ke dalam mulutnya.

Namun, ingat bahawa dia tidak memahami atau mengingati semua yang kamu katakan. Jadi, katakan sahaja Jangan”, jika anak kecil anda melakukan sesuatu yang tidak wajar, maka ganggu dia.

Dalam hubungan interpersonal, bayi berusia 7 bulan sudah boleh merasa cemas, terutama jika orang asing menghampirinya. Seorang bayi berusia 7 bulan juga boleh menangis ketika ibunya tidak berada berdekatan atau tidak dapat dilihat. Ini menunjukkan bahawa dia mula memahami persekitaran di sekelilingnya.

Perkara-perkara lain yang perlu diberi perhatian

Gigi pada bayi biasanya mula berlaku pada usia 4-7 bulan. Gigi ini boleh membuat gusi bayi anda gatal, jadi dia terus meletakkan tangan atau objek yang dipegangnya di mulutnya dan menggigit. Pada masa ini dia akan lebih banyak air liur.

Untuk melegakan gatal yang dirasakan si kecil anda, ada jenis mainan anak mata, yang berfungsi untuk menggigit. Pastikan anak matasentiasa berada dalam keadaan bersih sebelum digunakan. Selain memberi anak mataIbu boleh memberikan buah sejuk yang telah dihaluskan untuk membantu mengurangkan rasa gatal pada giginya.

Dalam aktiviti harian, bayi berusia 7 bulan akan menyukai rutin yang konsisten, seperti rutin membaca dongeng atau menyanyikan lagu setiap malam sebelum tidur. Ini membantunya untuk berehat dan tertidur dengan cepat.

Sekiranya kemampuan bayi 7 bulan yang disebutkan di atas belum dialami oleh Si Kecil, Ibu tidak perlu terlalu risau. Ini kerana perkembangan setiap anak adalah berbeza dan unik. Namun, jika anda bimbang atau ingin memastikan pertumbuhan dan perkembangan anak anda berjalan lancar, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Baca kitaran perkembangan usia seterusnya dalam Bayi 8 Bulan: Merangkak Aktif.