Gejala Strok Minor dan Cara Mencegahnya

Gejala strok kecil disarankan untuk tidak mengabaikan walaupun hanya berlangsung beberapa minit dan tidak menyebabkan kerosakan, tetapi keadaan ini boleh menjadi amaran. Kerana 1 dari 3 orang yang pernah mengalami strok ringan, boleh mengalami strok dan kira-kira separuh berlaku dalam setahun.

Strok kecil dalam bahasa perubatan juga disebut serangan iskemik sementara (sesaat) atau Serangan Iskemia Sementara (TIA). Keadaan ini mempunyai arti yang sama dengan strok, iaitu halangan aliran darah ke otak. Strok kecil berlaku kerana simpanan kolesterol yang mengandung lemak, yang dikenal sebagai plak (aterosklerosis), di arteri yang menyampaikan oksigen dan nutrien ke otak.

Risiko seseorang untuk strok ringan akan lebih tinggi jika:

 • Berumur lebih dari 55 tahun.
 • Pernah mengalami strok ringan sebelumnya atau mempunyai sejarah keluarga mengenai strok ringan.
 • Berat badan berlebihan atau gemuk.
 • Mempunyai tabiat merokok.
 • Menderita penyakit tertentu, seperti gangguan irama jantung (aritmia), diabetes, kolesterol tinggi, darah tinggi, dan anemia sel sabit.

Perbezaannya dengan strok, penyumbatan itu berumur pendek dan biasanya tidak menyebabkan kerosakan kekal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini dapat berkembang menjadi strok.

Kenali Gejala Strok Minor

Orang yang mengalami strok ringan perlu segera mendapatkan pemeriksaan dan rawatan perubatan di hospital. Berikut adalah gejala strok ringan yang perlu diketahui:

 • Lumpuh pada satu sisi badan, seperti muka, lengan, atau kaki.
 • Ucapan menjadi tidak jelas, tidak jelas, dan tidak jelas.
 • Kekeliruan atau kesukaran memahami kata-kata orang lain.
 • Penglihatan kabur, atau bahkan buta pada satu atau kedua mata.
 • Kesemutan atau mati rasa secara tiba-tiba di bahagian tertentu badan.
 • Pening atau kehilangan keseimbangan secara tiba-tiba.
 • Sakit kepala yang teruk tanpa sebab yang muncul secara tiba-tiba.

Cegah Strok Minor

Memandangkan pukulan ringan berpotensi berkembang menjadi pukulan, penting untuk mencegahnya. Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah pukulan ringan yang boleh anda lakukan mulai sekarang:

1. Menurunkan tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal adalah faktor risiko terbesar yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami strok ringan. Oleh itu, pastikan tekanan darah anda tidak melebihi 120/80 mmHg.

Caranya adalah dengan memakan banyak buah dan sayur-sayuran, mengurangkan pengambilan garam atau makanan masin, dan mengelakkan makanan yang mengandung kolesterol tinggi. Jangan lupa bersenam selama kira-kira 30 minit setiap hari, berhenti merokok, dan tingkatkan pengambilan asid lemak omega-3, seperti telur dan ikan.

2. Menurunkan berat badan

Obesiti boleh meningkatkan peluang seseorang mengalami strok ringan. Sekiranya anda sudah berlebihan berat badan, disarankan untuk menurunkan berat badan sehingga risiko strok dikurangkan.

3. Melakukan senaman secara berkala

Latihan mempunyai peranan penting untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan tekanan darah yang stabil. Beberapa jenis latihan, seperti berjalan kaki, berjoging, berenang, berbasikal, atau latihan fizikal di Gim, yang dilakukan sekurang-kurangnya 4-5 kali seminggu dapat mengurangkan risiko strok ringan dan penyakit jantung.

4. Merawat diabetes

Pesakit kencing manis dengan kadar gula darah tinggi di dalam badan mereka boleh mengalami kerosakan dan penyumbatan pada saluran darah. Sekiranya anda merosakkan saluran darah otak, maka risiko terkena strok akan lebih tinggi.

Oleh itu, kawal kadar gula dalam darah dengan mengekalkan corak dan bahagian makan, bersenam secara teratur, dan mengambil ubat-ubatan yang telah diresepkan oleh doktor.

5. Berhenti merokok

Merokok dapat meningkatkan risiko terkena strok kerana ini membuat darah anda menebal dan meningkatkan risiko aterosklerosis, yang merupakan penumpukan plak yang dapat menyumbat saluran darah. Itulah sebabnya, berhenti merokok adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko strok ringan.

Sekiranya anda mengalami simptom strok ringan seperti yang disebutkan di atas, jangan berlengah ke hospital dengan segera agar keadaan ini dapat dirawat secepat mungkin oleh pakar neurologi. Semakin cepat strok ringan dirawat, semakin rendah risiko penyakit ini berkembang menjadi strok.