Ketahui Waktu Tidur Biasa Bayi Anda

Waktu tidur bayi tentu berbeza dengan orang dewasa. Begitu juga dengan waktu tidur bayi yang baru lahir dengan bayi yang berumur hampir 1 tahun. Berikut adalah penjelasan mengenai perbezaan waktu tidur bayi mengikut usia mereka:.

Tidur yang mencukupi diperlukan oleh bayi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Selain dari fakta bahawa hormon pertumbuhan aktif semasa tidur, tidur yang cukup juga dipercayai dapat melindungi bayi dari kerosakan pada jantung dan saluran darah, menjaga berat badan bayi, dan membantu tubuh bayi untuk melawan jangkitan.

Waktu Tidur Bayi Berdasarkan Umur

Orang dewasa memerlukan 7-8 jam sehari untuk tidur. Sementara bayi memerlukan waktu tidur yang lebih lama. Bayi yang baru lahir memerlukan 16.5 jam sehari untuk tidur. Tempoh tidur ini secara beransur-ansur akan menurun seiring bertambahnya usia.

Untuk pertumbuhan dan perkembangan anak anda yang optimum, sesuaikan waktu tidurnya dengan jangka masa dan jam tidur yang disyorkan untuk bayi mengikut tahap umur:

Bayi yang baru lahir

Bayi yang baru lahir biasanya memerlukan kira-kira 16.5 jam tidur sehari. Waktu tidur boleh dibahagikan kepada 8 jam tidur siang dan 8.5 jam tidur malam. Namun, corak tidur bayi pada usia ini masih tidak teratur. Bayi biasanya akan bangun ketika merasa lapar atau merasa tidak selesa.

Bayi 1 bulan

Apabila bayi memasuki 1 bulan, tempoh tidur menjadi 14-16 jam sehari. Waktu tidur boleh dibahagikan kepada 8-9 jam untuk tidur malam dan 6-7 jam untuk tidur siang. Pada usia ini, bayi biasanya mula mengenali siang dan malam. Pada amnya, bayi akan menghabiskan lebih banyak jam tidur pada waktu malam.

Bayi 3 bulan

Pada usia 3 bulan, jangka waktu tidur bayi tidak jauh berbeza dengan bayi berusia 1 bulan, iaitu sekitar 14-16 jam sehari. Tetapi perbezaannya adalah, pada usia ini, jangka waktu tidur malam bayi menjadi 10-11 jam, sementara waktu tidur menjadi 4-5 jam.

Bayi 6 bulan

Pada usia 6 bulan, bayi memerlukan 14 jam tidur sehari. Secara amnya, tempoh ini akan dibahagikan kepada 3 jam untuk tidur siang dan 11 jam untuk tidur pada waktu malam.

Bayi 9-12 bulan

Pada usia 9-12 bulan, jangka waktu tidur bayi akan sedikit berkurang menjadi 13,5 jam sehari, yang terdiri dari tidur 11 jam setiap malam dan tidur siang 2,5 jam. Pada usia ini, bayi mungkin sukar tidur atau enggan tidur jika tidak bersama ibu bapa mereka. Pada usia ini juga, ketidakselesaan ketika gigi mula tumbuh boleh mempengaruhi corak tidur bayi.

Tempoh dan jam tidur untuk bayi perlu disesuaikan dengan usia mereka. Selain itu, kedudukan tidur bayi juga perlu dipertimbangkan. Usahakan agar bayi tidur di punggungnya dan tidak berada di posisi miring atau terdedah. Sekiranya anak kecil anda nampaknya menghadapi masalah tidur atau mengalami gangguan tidur tertentu, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.