Jangan Terlepas 5 Kelebihan Menjalankan Kesihatan Tubuh

Manfaat kesihatan berjalan sangat pelbagai. Bukan hanya menurunkan berat badan, latihan ini juga dapat mengurangkan risiko anda mendapat pelbagai penyakit jika dilakukan secara berkala. Ketahui apakah faedah kesihatan berlari.

Bersenam secara teratur dapat menjaga kesihatan dan kecergasan. Terdapat pelbagai jenis senaman yang boleh anda lakukan. Salah satunya sedang berjalan.

Berlari adalah sukan yang paling biasa. Selain mudah dan murah, berlari juga dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental anda. Sukan ini juga sesuai dilakukan pada bila-bila masa, sama ada pada waktu pagi, petang, atau petang.

Pelbagai Manfaat Menjalankan Kesihatan

Apabila dilakukan secara berkala, terdapat banyak faedah kesihatan yang boleh anda dapatkan, termasuk:

1. Menurunkan berat badan

Berlari boleh mencetuskan pembakaran kalori dalam badan. Ini tentu saja dapat memberi kesan pada penurunan berat badan dan mencegah kegemukan.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa jumlah kalori yang anda bakar dapat dipengaruhi oleh beberapa perkara, seperti kelajuan dan jarak yang anda jalankan dan berapa banyak berat badan anda.

2. Menjaga kesihatan lutut

Kebanyakan orang menganggap bahawa berlari akan menyebabkan lutut menjadi keropos. Walau bagaimanapun, satu kajian menunjukkan hasil yang sebaliknya. Kajian menyatakan bahawa berlari secara berkala dapat menjaga kesihatan lutut.

Kajian lain menunjukkan bahawa berlari dapat mengurangkan risiko artritis di lutut dan pinggul. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami masalah sendi, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mula melakukan aktiviti biasa.

3. Mencegah osteoporosis

Berlari diketahui dapat mengelakkan kehilangan kepadatan tulang. Oleh itu, tulang menjadi lebih kuat dan menurunkan risiko anda menghidap osteoporosis di kemudian hari.

4. Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari

Berlari diketahui dapat meningkatkan aliran darah dan mencetuskan pengeluaran hormon dan enzim yang merangsang otot dan organ jantung untuk berfungsi dengan lebih baik. Ini diperkuat oleh hasil penyelidikan yang menunjukkan bahawa berjalan dengan kerap dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Selain itu, berjalan selama 30 minit setiap hari, dapat meningkatkan kadar HDL atau kolesterol baik dalam tubuh. Tahap trigliserida dan lemak dalam badan juga berkurang.

5. Meningkatkan mood

Selain bermanfaat untuk kesihatan fizikal, sukan berjalan, termasuk berjalan kaki tanpa alas kaki di rumput, juga bermanfaat untuk kesihatan mental. Ini kerana berlari dapat membantu menghasilkan endorfin di dalam badan, yang merupakan hormon yang berperanan melawan tekanan.

Oleh itu, berlari dipercayai bertambah baik mood, melegakan tekanan, dan mencegah kemurungan.

Petua untuk Berlari Sukan

Walaupun mudah dan boleh dilakukan pada bila-bila masa, ada baiknya melakukan persiapan sebelum berlari. Ini penting agar anda dapat memperoleh manfaat maksimum dari berlari dan mengurangkan risiko kecederaan yang mungkin berlaku.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda persiapkan sebelum melakukan sukan larian:

  • Pilih kasut sukan yang sesuai untuk mengurangkan risiko kecederaan.
  • Memanaskan badan sebelum berlari.
  • Mulakan dengan berjalan kaki selama 5 minit terlebih dahulu.
  • Gabungkan berlari dan berjalan secara bergantian selama beberapa minit
  • Secara beransur-ansur meningkatkan jangka masa larian sehingga anda dapat berlari tanpa berjalan.
  • Sejukkan dengan berjalan perlahan sehingga degupan jantung dan tekanan darah anda kembali normal.

Sekiranya kali pertama anda berlari, anda harus mula perlahan dan melakukannya dengan kerap 2 kali seminggu. Semasa badan anda terbiasa, anda dapat meningkatkan intensiti, baik dari laju atau jarak yang anda jalankan.

Untuk mendapatkan faedah maksimum dari berlari, anda juga harus menyertainya dengan memakan makanan berkhasiat dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Sekiranya anda mempunyai penyakit tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum melakukan latihan rutin anda. Doktor akan memberikan petua berlari mengikut keadaan fizikal anda, agar faedah berlari dapat diperoleh dengan optimum dan tidak ada kecederaan.