Kebaikan Masa Perut untuk Bayi dan Cara Melakukannya

Salah satu aktiviti dengan si kecil yang tidak boleh anda lewatkan adalah masa perut. Selain menyeronokkan, aktiviti ini bermanfaat untuk tubuh bayi, kamu tahu. Cara untuk dilakukan masa perut juga tidak sukar, sungguh.

Masa perut adalah sesi latihan pada perut untuk bayi. Tidak ada peraturan yang pasti untuk usia yang sesuai untuk bayi melakukan aktiviti ini. Walau bagaimanapun, Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan bahawa masa perut sudah dilakukan beberapa hari selepas bayi dilahirkan dan tidak ditangguhkan.

Manfaat Masa Perut

Semasa melakukan masa perut, bayi akan cuba mengangkat kepalanya ke atas. Latihan ini berguna untuk mengembangkan otot-otot badan, terutama otot leher, dada, bahu, dan lengan. Masa perut juga dapat melatih keseimbangan badan bayi sehingga cepat berguling, merangkak, duduk, dan berjalan.

Selain itu, terdapat banyak faedah lain yang dapat dilakukan oleh bayi secara rutin masa perut. Faedah ini adalah:

  • Kembangkan kemahiran mengawal kepala
  • Meningkatkan kemahiran motor kasar
  • Cegah plagiocephaly atau kepala bayi
  • Mengurangkan perut kembung
  • Meningkatkan hubungan antara ibu dan bayi

Cara untuk dilakukan Masa Perut

Masa perut Ia cukup mudah dilakukan, bro. Anda boleh melakukan latihan ini setelah anak anda menukar lampin, mandi, atau bangun dari tidur siang. Elakkan melakukan masa perut setelah si kecil menyusu kerana boleh membuat perutnya tertekan hingga dia muntah.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan masa perut betul:

  • Adakah masa perut di tempat yang rata, seperti lantai dan tilam atau di perut dan pangkuan anda.
  • Sebelum memulakan, bersihkan permukaan lantai atau tilam terlebih dahulu. Tutup dengan kain lembut, selimut, atau bantal nipis, agar si kecil lebih selesa.
  • Letakkan anak kecil anda perlahan-lahan dalam keadaan rawan.
  • Ajak si kecil anda untuk berinteraksi dengan bercakap, bergurau, bermain dengan mainan, atau melihat gambar dalam buku.
  • Letakkan cermin di depan anak kecil anda sehingga perhatiannya dapat terganggu dengan melihat pantulannya.

Latihan ini boleh dilakukan selama 3 minit 2-3 kali sehari. Apabila si kecil bertambah tua, waktu latihan dapat diperpanjang hingga 20-30 minit sehari. Biasanya ini dapat dicapai pada masa dia berusia 4 bulan.

Pada awal sesi masa perut, si kecil mungkin boleh menolak dan cerewet. Namun, teruskan latihan ini dan kurangkan masa hingga 1-2 minit setiap sesi. Secara beransur-ansur, dia akan membiasakan diri dan sangat menyukai aktiviti ini.

Pada usia 3-4 bulan, bayi biasanya dapat mengangkat dada ke perut, menopang siku, dan menendang kaki. Pada usia ini, anak kecil anda mungkin terbalik secara tidak sengaja dan berbaring di belakang mereka. Semuanya normal dan tidak perlu dibimbangkan, ya, Bun.

Selepas 5-6 bulan, lengan, bahu dan punggung si kecil akan menjadi lebih kuat. Pada usia ini, anak kecil anda sudah mula dapat menggeser badannya dengan perutnya dan cuba bergerak ke hadapan atau ke samping.

Pastikan anda selalu mengawasinya ketika melakukan masa perut dan jangan tinggalkan dia sendiri. Sekiranya si kecil kelihatan mengantuk, segera letakkan dia di tempat tidur. Membiarkan bayi tidur di perutnya boleh meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

Masa perut boleh menjadi saat untuk mengembangkan kemampuan fizikal dan mengeratkan hubungan antara ibu dan bayi. Jadi, jangan biarkan anda ketinggalan. Walau bagaimanapun, jika anak anda dilahirkan sebelum waktunya, mempunyai keperluan khas, atau mempunyai penyakit asid perut, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya masa perut.