Berapakah Ukuran Zakar Normal untuk Lelaki Dewasa?

Bagi kebanyakan lelaki, ukuran zakar adalah penting. Lebih-lebih lagi, terdapat anggapan bahawa kejantanan seorang lelaki dapat dilihat dari seberapa besar zakarnya. Jadi, berapakah ukuran zakar yang normal pada lelaki dewasa?

Sebenarnya tidak ada standard khusus mengenai berapa sentimeter (cm) ukuran zakar yang mesti dimiliki seorang lelaki agar dapat dianggap sebagai lelaki. Ukuran zakar boleh sangat berbeza, dan bagaimanapun, kejantanan seorang lelaki tidak diukur berapa lama zakarnya.

Mengenali Saiz Zakar Normal

Zakar akan mengalami pertumbuhan semasa akil baligh, biasanya bermula dari usia 13-18 tahun. Perkembangan zakar kemudian akan berhenti pada usia 21 tahun.

Rata-rata ukuran zakar normal pada lelaki dewasa adalah seperti berikut:

  • Apabila lemas: panjang kira-kira 5-10 cm.
  • Apabila keras (tegak): panjang kira-kira 12-19 cm.

Sebilangan besar lelaki melihat ukuran zakarnya lebih kecil daripada orang lain. Kadang-kadang membuat lelaki merasa tidak selamat. Mereka akhirnya memilih kaedah pembesaran zakar untuk meningkatkan keyakinan mereka, walaupun mereka sudah mempunyai ukuran zakar yang normal.

Ukuran zakar boleh kelihatan berbeza jika anda melihatnya dari sudut tertentu. Apabila anda melihat zakar anda sendiri dari atas, zakar anda akan kelihatan lebih kecil. Tetapi apabila anda melihat penis orang lain dari sisi, ukurannya kelihatan lebih panjang.

Zakar juga boleh mengecil dari ukuran zakarnya sementara ketika anda merasa sejuk atau cemas.

Adakah Ukuran Zakar Mempengaruhi Prestasi Seksual?

Sebilangan orang mengaitkan kepuasan seksual dengan ukuran zakar. Mereka menganggap, lelaki yang mempunyai zakar besar lebih mampu memuaskan pasangannya ketika melakukan hubungan seks. Namun, sebenarnya pemikiran ini salah.

Ketika berhubungan dengan seks, ukuran bukanlah segalanya, bagaimana anda dapat memahami dan memenuhi keperluan pasangan anda. Kepuasan seksual dapat diperoleh dari sentuhan dan ciuman yang hangat kepada pasangan, bukan hanya semasa penembusan.

Oleh itu, buang pemikiran, "Bolehkah saya memuaskan pasangan saya dengan zakar yang kelihatan kecil?" Fikiran ini sebenarnya boleh membuat anda tertekan dan boleh memberi kesan negatif terhadap kehidupan seks anda. Tidak jarang, seks terbaik berlaku apabila anda tidak bimbang bagaimana memuaskan pasangan anda. Seks yang terbaik sebenarnya boleh timbul dengan sendirinya ketika anda berehat dan menikmati detik demi detik dengan pasangan anda.

Di samping itu, disarankan untuk mendapatkan vaksin HPV sebelum seseorang melakukan hubungan seks. Pentadbiran vaksin hanya memerlukan 2 dos untuk usia 10-13 tahun, sementara untuk usia 16 hingga lebih dari 18 tahun memerlukan 3 dos. Tujuan vaksin HPV adalah untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh virus HPV.

Daripada memikirkan ukuran zakar yang normal, lebih baik fokus menjaga kesihatan zakar anda dengan berhenti merokok, membatasi pengambilan alkohol, rajin membersihkan kawasan kemaluan, rajin bersenam, dan setia pada pasangan anda. Sekiranya anda masih bimbang dengan keadaan zakar anda, disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut.