Selalunya Rasa Tidak Selamat? Inilah Cara Mengatasinya

Rasa tidak selamat ketika melakukan sesuatu adalah perkara biasa, Macam mana boleh jadi. Walau bagaimanapun, tidak selamat berlebihan dan dibenarkan berlama-lama boleh menghalang potensi anda. Oleh itu, keadaan ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja dan mesti ditangani dengan segera.

Tidak selamat adalah istilah untuk menggambarkan perasaan tidak selamat yang membuat seseorang merasa cemas, takut, malu, tidak percaya diri. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang menjadi tidak selamat, bermula dari luar atau dari dalam diri.

Contoh penyebab perasaan tidak selamat yang datang dari luar adalah rawatan yang dipandang rendah oleh orang lain atau rawatannya terlalu melindungi dari ibu bapa dan pasangan, sementara contoh penyebab dalaman adalah perasaan kesepian dan terlalu perfeksionis atau mempunyai keperibadian melankolis.

Cara yang betul untuk mengatasi rasa Tidak selamat

Perisa tidak selamat boleh menjadikan seseorang tidak dapat mengembangkan potensi yang ada pada dirinya sepenuhnya. Ini tentunya dapat menghalang aktiviti harian. Sebenarnya, orang yang terus merasa tidak selamat boleh kehilangan pekerjaannya.

Perasaan tidak selamat ini juga dapat membuat seseorang mengalami gangguan kesihatan mental, seperti kegelisahan, kemurungan, gangguan makan, dan keletihan kronik. Dalam hubungan dengan pasangan, rasa tidak selamat hubungan yang berlarut-larut akan menjadikan hubungan lebih hambar dan penuh rasa cemburu.

Sekiranya anda mempunyai rasa tidak selamat berlebihan, ayuh, gunakan kaedah berikut untuk mengelakkan kesan buruk dari tabiat ini:

1. Cuba kekal positif

Hidup seperti roda pemutar bagi semua orang. Pada satu masa, seseorang boleh berada di puncak dan kadang-kadang dia berada di bahagian bawah. Namun, setiap orang mempunyai cara yang berbeza untuk menangani masalah yang berlaku dalam kehidupan mereka.

Ada orang yang ketika menghadapi masalah selalu menyalahkan diri sendiri sehingga mereka menjadi tertekan. Namun, ada juga yang kelihatan santai kerana dapat memikirkan sisi positif masalah yang berlaku. Ia bergantung pada pemikiran setiap orang dan bagaimana mereka melihat masalah.

sekarang, cuba terus berfikir positif tentang apa sahaja yang berlaku dalam hidup anda, ya. Dengan cara itu, anda dapat menyelamatkan diri dari perasaan negatif, seperti bimbang, rasa bersalah, dan takut, yang dapat menguras tenaga anda.

Contohnya, jika rakan anda tiba-tiba membatalkan acara tanpa sebab yang jelas, elakkan merasa kecewa yang dapat memenuhi fikiran anda dengan pemikiran negatif mengenai rakan anda atau anda sendiri. Lihatlah dari sisi terang, sebagai contoh, anda mempunyai masa lapang saya masa.

2. Berhentilah menyalahkan diri sendiri

Melawan pemikiran negatif tidak mudah. Namun, jika anda tidak memaksanya, anda akan terus dihantui oleh kegelisahan, malah menyalahkan diri sendiri. Ingat bahawa anda bukan satu-satunya orang yang telah melakukan kesilapan. Semua orang pasti melakukan kesilapan.

Jadi, jika anda masih memikirkan sesuatu seperti, "Saya selalu membuat kekacauan di mana-mana," ubah pemikiran itu menjadi sesuatu yang lebih realistik seperti, "Kadang-kadang saya melakukan kesilapan, tetapi saya selalu belajar dari mereka."

3. Jangan membandingkan diri anda dengan orang lain

Membandingkan diri anda dengan orang lain bukanlah cara yang betul untuk membetulkan diri. Tepatnya ini akan membuat anda merasa rendah diri dan tidak selamat. sekarang, di tengah penggunaan media sosial yang meluas seperti sekarang ini, kita dapat melihat banyak perkara berlaku dalam kehidupan orang lain.

Entah mengapa, selalunya apa yang kita lihat di media sosial kelihatan sangat cantik. Sukar untuk tidak membandingkannya dengan apa yang kita ada? Oleh itu, cubalah mengurangkan penggunaan media sosial agar anda tidak menumpukan perhatian pada kehidupan orang lain dan tidak membandingkan diri anda.

Di samping itu, biasakanlah untuk selalu bersyukur dengan semua yang anda miliki sehingga tingkah laku dan pemikiran anda menjadi lebih positif. Percayalah bahawa setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing.

4. Elakkan orang yang membuat anda tidak selamat

Kawan atau pasangan beracun sering membuat komen negatif yang tidak membina. Walaupun alasannya adalah "untuk kebaikan anda sendiri", bukannya memberi semangat, komen-komen ini dapat membuat anda tidak selamat.

Mulai sekarang, elakkan orang yang mempunyai tingkah laku ini, ya. Cari persekitaran yang mesra yang dapat menyokong anda dan memberikan respons positif dan membina.

5. Lakukan perkara yang menggembirakan anda

Cuba lebih fokus pada perkara-perkara yang boleh membuat anda bahagia dan melupakan perasaan tidak selamat. Anda boleh memanjakan diri dengan rawatan spa, topeng muka, dan menyedut wap aromaterapi.

Anda juga boleh melakukan sukan yang dapat membuat anda santai, seperti yoga. Di samping itu, melakukan aktiviti positif, membina, seperti belajar kemahiran baru dan menolong orang lain yang berada dalam masalah, juga dapat membantu anda merasakan bahawa anda dan semua yang anda miliki sekarang sudah cukup untuk apa adanya.

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kesihatan badan dengan melakukan senaman secara teratur dan makan makanan berkhasiat. Kedua-dua cara ini juga dapat diperbaiki mooddan tentu saja menjadikan keadaan fizikal dan penampilan anda lebih baik agar anda lebih yakin.

Walaupun biasa, perasaan tidak selamat tidak boleh dipandang ringan dan dibiarkan begitu saja, ya. Ini kerana rasa tidak selamat Ia boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan sosial dan kesihatan mental anda.

Sekiranya anda mempunyai perasaan tidak selamat, cuba terapkan petua di atas. Walau bagaimanapun, jika anda merasa tidak selamat Sekiranya tidak hilang, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi supaya anda dapat mendapatkan nasihat dan panduan yang tepat untuk menangani perasaan ini.