Berhati-hatilah dengan Kesan Sampingan Daun Bay di sebalik Manfaatnya yang Banyak

Kesan sampingan daun salam berpotensi mengganggu kesihatan. Walaupun dAun yang biasa digunakan sebagai perasa dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan, Walau bagaimanapun tidak semua orang sesuai memakannya.

Selain bau yang enak, daun salam telah lama dipercaya memiliki kandungan yang berkhasiat untuk kesehatan, mulai dari menurunkan kolesterol, memperbaiki pencernaan, hingga mencegah barah.

Meski begitu, penggunaannya mesti digunakan dengan berhati-hati, kerana beberapa kajian mendapati bahawa daun salam boleh menyebabkan kesan sampingan jika dimakan oleh orang dengan keadaan perubatan tertentu. Mari kita bincangkan satu persatu mengenai faedah dan kesan sampingan daun salam.

Mengapaambil Faedah Salam Daun untuk Kesihatan

Daun salam dianggap mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk:

Menurunkan gula dan kolesterol dalam darah

Daun salam mengandungi polifenol yang berfungsi sebagai antioksidan yang kuat. Bahan-bahan ini diyakini dapat menurunkan kadar gula darah dan kolesterol pada penderita diabetes.

Merawat batu karang

Daun bay dipercayai boleh mengurangkan jumlah enzim urease yang menyebabkan batu karang dan gangguan gastrik. Walau bagaimanapun, kebaikan daun salam ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Mencegah barah

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak daun salam dapat mencegah pertumbuhan sel dan barah gastrik. Bukan hanya itu, ekstrak daun ini juga dianggap berkesan dalam mengatasi keradangan, sakit sendi, dan kelemumur.

Lalu apa kesan sampingan daun salam?

Elakkan memakan daun bay keseluruhan. Daun salam tidak dapat dicerna oleh tubuh walaupun selepas mengunyah. Ini berpotensi menimbulkan masalah pada tekak atau saluran pencernaan.

Apabila anda ingin makan daun salam, pastikan daun salam yang akan dimakan telah dibasuh dan dimasak sehingga dimasak sepenuhnya. Sebabnya, pada daun bay yang mentah atau tidak dimasak, mungkin masih ada bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan.

Selain itu, daun salam tidak digalakkan dimakan oleh:

Pesakit kencing manis

Daun salam dipercayai menurunkan kadar gula dalam darah, sehingga membantu menyembuhkan diabetes. Walau bagaimanapun, ini bukan tanpa risiko. Daun salam boleh menyebabkan hipoglikemia kerana kadar gula darah berlebihan dan sukar dikawal.

Oleh itu, jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos yang selamat.

Ibu mengandung dan menyusui

Wanita hamil atau menyusui perlu berhati-hati ketika memakan daun salam. Sehingga kini, tidak ada maklumat yang tepat mengenai dos daun salam yang selamat untuk wanita hamil dan menyusui.

Oleh itu, wanita hamil atau menyusui dinasihatkan untuk berunding dengan pakar sakit puan sebelum memakan daun salam.

Pesakit siapa yang akan menjalani pempembedahansebuah

Sekiranya anda dijadualkan menjalani pembedahan dalam masa terdekat, elakkan memakan daun salam, sekurang-kurangnya dua minggu sebelum menjalani pembedahan.

Daun salam diperkirakan dapat melambatkan kerja sistem saraf dan otak, oleh itu terdapat risiko mengganggu kesan ubat anestetik semasa dan selepas pembedahan.

Secara amnya, pengambilan daun salam sebagai makanan dianggap selamat. Anda kadang-kadang boleh menambahkan daun salam sebagai pelengkap memasak. Tetapi, jika anda ingin mengambilnya sebagai ubat herba, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Sebabnya, daun salam boleh menyebabkan kesan sampingan atau mempengaruhi ubat yang anda ambil.