Fungsi Vesikel Seminal Penting untuk Kesuburan Lelaki

Tahap kesuburan lelaki tidak dapat dipisahkan dari fungsi sihat vesikel mani. Fungsi vesikel mani berkait rapat dengan pengeluaran sperma, jadi gangguan organ ini akan menyebabkan masalah pada proses pembiakan lelaki keseluruhannya.

Vesikel mani adalah organ yang memainkan peranan penting dalam sistem pembiakan lelaki. Vesikel mani terletak di belakang pundi kencing, di atas kelenjar prostat dan di hadapan rektum. Organ ini teksturnya lembut dan berukuran sekitar 5-7 cm.

Pelbagai Fungsi Penting Vesikel Seminal

Sebagai sebahagian daripada sistem pembiakan lelaki, beberapa fungsi vesikel mani adalah:

1. Menghasilkan air mani

Air mani atau air mani adalah gabungan sperma dan cecair pembawanya. Sperma sendiri dihasilkan oleh testis, sementara cecair yang membawanya kebanyakan dihasilkan oleh vesikel mani. Walau bagaimanapun, kelenjar lain, seperti kelenjar prostat dan kelenjar bulbourethral, ​​juga menyumbang kepada pengeluaran cecair ini.

2. Memberi tenaga kepada sperma

Sperma memerlukan tenaga untuk bergerak. Vesikel mani mengeluarkan cecair yang tinggi gula, terutama jenis fruktosa. Cecair ini digunakan sebagai makanan atau sumber tenaga untuk sperma.

3. Mengeluarkan air mani

Ketika seorang lelaki terangsang dan ingin ejakulasi, vesikel mani berperanan mendorong air mani keluar dari uretra untuk memasuki saluran pembiakan wanita semasa hubungan seksual.

4. Menghasilkan air mani yang melekit

Fungsi lain dari vesikel mani adalah membuat air mani yang melekit, sehingga air mani dapat melekat lebih lama di saluran pembiakan wanita. Dengan cara itu, sperma akan mempunyai peluang lebih besar untuk dapat memenuhi telur.

Berhati-hatilah dengan Gangguan Fungsi Vesikel Seminal

Fungsi vesikel mani pada organ pembiakan lelaki tidak akan optimum jika terdapat gangguan, seperti jangkitan, abses, sista, batu vesikel mani, atau barah. Beberapa simptom biasa yang mungkin timbul kerana gangguan vesikel mani adalah:

  • Sakit di perut, pelvis, atau zakar
  • Kesakitan atau ketidakselesaan semasa ejakulasi
  • Sperma berdarah
  • Ejakulasi lemah
  • Sakit ketika membuang air kecil
  • Air kencing berdarah (hematuria)

Untuk mengetahui kejadian gangguan vesikel mani, terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan vesikel mani, termasuk:

  • Elakkan pelbagai pasangan seksual dan gunakan kondom semasa melakukan hubungan seks.
  • Makan makanan yang sihat dan seimbang dan elakkan makanan yang tinggi gula dan lemak tepu.
  • Bersenam secara berkala untuk menyokong berat badan yang sihat dan seimbang.
  • Mula berhenti merokok untuk meningkatkan kualiti sperma.

Fungsi vesikel mani sangat penting agar sistem pembiakan lelaki berfungsi dengan normal. Oleh itu, jika ada gejala seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor untuk mengantisipasi adanya gangguan pada fungsi vesikel mani dan dapat segera mendapatkan perawatan yang tepat.