Cara Berkesan untuk Meringankan Sakit Semasa Menelan

Kesakitan ketika menelan adalah perkara biasa bagi semua orang, tanpa mengira usia. Terdapat banyak kemungkinan penyebab kesakitan ketika anda menelan. Walau bagaimanapun, selalunyaKeadaan ini sering disebabkan oleh keradangan atau jangkitan pada kerongkong.

Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan kesakitan ketika menelan adalah selesema, batuk kronik, tonsilitis (tonsilitis), bisul atau luka di kerongkongan, asid perut naik ke kerongkongan (refluks asid perut) dan jangkitan atau radang tekak.

Selain itu, sakit tekak yang menyebabkan kesakitan ketika menelan juga disebabkan oleh jangkitan virus Corona atau COVID-19. Penyakit ini biasanya akan menyebabkan gejala lain, seperti demam, batuk, dan sesak nafas.

Aduan kesakitan ketika menelan sering dianggap sama dengan kesukaran menelan (disfagia), walaupun kedua-dua perkara ini sebenarnya berbeza. Kesukaran menelan tidak selalu disebabkan oleh kesakitan.

Proses menelan melibatkan pelbagai otot dan saraf di dalam badan, termasuk mulut, tekak, esofagus dan perut. Apabila terdapat kerosakan atau keadaan perubatan yang mengganggu bahagian badan, rasa sakit ketika menelan boleh berlaku.

Ubat untuk Mengatasi Sakit sdi Swallow

Ubat untuk merawat kesakitan ketika menelan boleh berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya. Untuk menentukan penyebabnya, anda perlu berjumpa doktor. Ubat yang mungkin diberikan ketika mengalami kesakitan ketika menelan disesuaikan dengan penyebabnya, seperti:

 • Anti-radang - Keradangan atau keradangan adalah salah satu penyebab utama kesakitan ketika menelan. Oleh itu, anda mungkin diberi ubat anti-radang untuk mengurangkan keradangan pada amandel, esofagus, atau tekak. Ubat ini boleh diberikan dalam bentuk tablet, sirap, atau semburan.
 • Pencuci Mulut - Pencuci mulut boleh bertindak sebagai penghilang rasa sakit dan membunuh kuman yang menyebabkan jangkitan pada tekak.
 • Antibiotik - Ada kemungkinan bahawa doktor akan memberikan antibiotik jika penyebab kesakitannya adalah jangkitan bakteria dari amandel, esofagus, dan tekak. Walau bagaimanapun, antibiotik tidak berkesan jika jangkitan disebabkan oleh virus. Jenis antibiotik yang sering digunakan untuk keadaan ini adalah kelas amoksisilin dan penisilin. Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap antibiotik ini, doktor anda akan menetapkan jenis antibiotik lain.

Cara Melegakan Sakit ketika Menelan

Selain disebabkan oleh penyakit, rasa sakit ketika menelan juga dapat terjadi kerana terlalu banyak bercakap atau berteriak. Sekiranya ini dialami, jangan tergesa-gesa mengambil ubat penahan sakit. Anda boleh melakukan perkara berikut untuk mengurangkan kesakitan ketika menelan:

 • salinan minum air

  Minum air boleh melembapkan tekak. Ini bertujuan untuk menghidrat badan, serta mencegah kerengsaan dan melegakan tekak yang meradang. Untuk memenuhi keperluan cairan tubuh, disarankan minum 8 gelas air sehari.

 • Meringankan dengan minuman suam

  Walaupun anda sakit, penting juga untuk mendapatkan nutrisi yang mencukupi. Anda boleh makan makanan suam seperti sup ayam apabila anda sakit tekak. Sup ayam yang dimakan ketika suam boleh menenangkan tekak, membantu menipis lendir, dan membantu menghilangkan rasa sakit ketika menelan.

 • Berkumur dengan air garam

  Buat larutan air garam dengan mencampurkan setengah sudu garam dan segelas air suam, kemudian gunakannya untuk berkumur sekurang-kurangnya setiap tiga jam atau seperti yang diperlukan. Anda juga boleh menambah sudu teh serbuk penaik dalam penyelesaiannya.

  Pastikan anda membilas mulut sambil memiringkan kepala sehingga air garam sampai ke belakang tekak anda.

 • Gunakan ubat gosok

  Sapukan liniment atau minyak gosok yang terbuat dari ramuan seperti pudina atau mentol pada hidung dan / atau dada. Tarik uap untuk menenangkan tekak yang meradang.

 • Beri kompres hangat di leher

  Kompres tekak anda menggunakan kain yang telah dicelupkan ke dalam air suam dan diperah keluar. Selain menggunakan kain, melampirkan sebotol air suam ke leher juga dianggap mempunyai manfaat yang sama. Selain merawat dari dalam, merawat dari luar juga membantu mempercepat penyembuhan kesakitan ketika menelan.

 • Elakkan sayarokok dan udara tercemar

  Sekiranya anda ingin bebas dari kesakitan ketika menelan, elakkan merokok. Tar rokok boleh merengsakan lapisan tekak. Selain itu, elakkan pencemaran udara, seperti pendedahan kepada asap rokok, habuk, dan asap dari kenderaan. Anda boleh mencuba menggunakan pelembap untuk memastikan udara bersih dan lembap.

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai kaedah, tetapi masih merasa sakit ketika menelan atau bertambah teruk, terutamanya jika anda menghadapi masalah makan dan minum, segera berjumpa doktor. Jangan lupa, sampaikan semua simptom yang dirasakan agar doktor dapat memberikan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found