Berikut adalah beberapa pilihan topeng untuk komedo

Terdapat beberapa pilihan topeng untuk komedo yang boleh anda buat sendiri di rumah. Topeng ini dibuat dari bahan semula jadi yang dipercayai dapat membantu mengangkat bintik hitam yang degil di wajah.

Blackheads termasuk dalam jerawat ringan yang biasa terjadi pada semua orang, tetapi ia lebih sering terjadi pada orang dengan kulit berminyak. Blackheads terbentuk kerana pori-pori di wajah tersumbat dengan sel-sel kulit mati, sehingga minyak tidak dapat keluar.

Pilihan topeng untuk komedo

Penampilan komedo di wajah boleh mengganggu penampilan, sehingga banyak orang tidak menyukai kehadiran komedo di wajah mereka. Oleh itu, mari kita hilangkan bintik hitam di wajah dengan menggunakan pilihan topeng berikut untuk komedo:

1. Topeng arang

Salah satu pilihan yang paling popular untuk topeng blackhead adalah topeng arang (topeng arang). Topeng ini terbuat dari arang yang mempunyai daya serap tinggi, sehingga dapat menyerap kotoran pada komedoPenggunaan topeng arang seminggu sekali dianggap dapat mengatasi penampilan bintik hitam yang mengganggu penampilan.

Walaupun topeng arang dapat membantu menghilangkan komedo di wajah anda, anda harus berhati-hati ketika menggunakannya, terutama semasa proses pengelupasan. Sebabnya, pengelupasan topeng arang sering menyebabkan kesakitan dan kerengsaan pada kulit.

Untuk mengelakkan ini, anda disarankan untuk membasahi permukaan topeng dengan sedikit air sebelum mengelupas topeng, sehingga topeng menjadi lebih lembap dan mudah dikeluarkan.

2. Mtopeng tanah liat

Topeng tanah liat atau topeng tanah liat juga dipercayai menjadi salah satu pilihan topeng untuk komedo. Topeng ini dapat mengangkat lebihan minyak dan kotoran ke pori-pori wajah, sehingga mengurangkan bintik hitam.

Selain itu, topeng tanah liat dengan kandungan sulfur tambahan dianggap dapat menghilangkan sel kulit mati yang juga mencetuskan pembentukan komedo pada wajah. Untuk merasakan kelebihan topeng tanah liat, anda hanya perlu menggunakan topeng ini 1 kali seminggu.

3. Topeng minyak pokok teh (minyak teh pokok)

Pilihan topeng untuk komedo yang seterusnya adalah topeng minyak pokok teh (minyak teh pokok). Topeng ini didakwa mampu mengatasi masalah komedo yang degil dengan mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan yang menjadi salah satu pencetus pembentukan komedo.

Untuk menggunakan minyak pokok teh sebagai topeng blackhead, anda hanya perlu mencampurkan 1-2 tetes minyak pokok teh dengan 12 tetes minyak pembawa seperti minyak zaitun dan minyak kelapa. Selepas itu, sapukan ke wajah secara merata dan bilas hingga bersih selepas digunakan.

Penggunaan topeng minyak pokok teh pada wajah cenderung menyebabkan alergi dan kerengsaan kulit. Oleh itu, disarankan agar anda menggunakan sedikit minyak pokok teh ke kulit anda sebelum menggunakannya dalam jumlah besar. Sekiranya tiada reaksi alahan, anda boleh terus menggunakannya.

4. Topeng lemon

Kerana komedo disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat oleh sel-sel kulit mati dan minyak berlebihan, salah satu cara untuk mengatasi dan mengurangkan bintik hitam adalah dengan mengelupas kulit, dan juga menghilangkan sel-sel kulit mati di bahagian paling atas kulit.

Lemon adalah salah satu bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk mengelupas kulit. Cara menggunakan lemon sebagai topeng juga cukup mudah. Anda hanya perlu mencampurkan jus lemon dan air dengan gula secukupnya. Setelah membentuk pasta, sapukan pada kulit secara merata, kemudian urut wajah dengan lembut dengan gerakan bulat sehingga bintik hitam yang degil dapat diangkat.

Selain dapat mengatasi komedo, penggunaan produk penjagaan kulit yang mengandungi lemon juga dapat meningkatkan keanjalan kulit. Ini kerana lemon mengandungi antioksidan yang tinggi.

Selain bahan semula jadi di atas, anda juga boleh menggunakan topeng segera yang dijual di pasaran. Terdapat banyak topeng yang terbuat dari bahan semula jadi dan mampu mengatasi komedo yang degil.

Walau bagaimanapun, perhatikan label pembungkusan topeng terlebih dahulu dan pastikan topeng yang anda pilih sesuai dengan jenis kulit anda. Sekiranya selepas penggunaan kerengsaan atau reaksi alergi berlaku, anda harus berjumpa doktor.

Petua Mencegah Komedo

Cara terbaik untuk mengatasi komedo adalah dengan mengelakkan komedo muncul di tempat pertama. Pencegahan ini dapat dilakukan dengan melakukan rawatan sederhana berikut.

1. Cuci muka dengan kerap

Biasakan mencuci muka dengan kerap, iaitu ketika bangun tidur dan sebelum tidur dapat mengurangkan penumpukan minyak di wajah anda. Maksudnya, tabiat ini dapat membantu mencegah bintik hitam muncul.

2. Basuh rambut anda dengan kerap

Bagi anda yang mempunyai kulit kepala berminyak, mencuci rambut setiap hari juga boleh menjadi cara untuk mencegah komedo. Ini kerana minyak pada kulit kepala dan rambut juga dapat meningkatkan kadar minyak di wajah dan menyebabkan pori-pori tersumbat.

3. Menggunakan produk bukan komedogenik

Dalam memilih produk kecantikan seperti solekan, losyen, dan pelindung matahari, pilih produk yang berlabel bukan-komedogenik dan elakkan produk yang mengandungi minyak. Produk kecantikan yang mengandungi minyak dapat mencetuskan pembentukan komedo baru.

4. Lakukan menyental secara berkala

Cara lain yang tidak kurang pentingnya untuk mencegah pembentukan komedo pada wajah adalah dengan melakukan menyental muka dengan kerap, contohnya 2 kali seminggu. Dengan melakukan menyental secara teratur, sel kulit mati di wajah dapat diangkat, sehingga mengurangkan penyumbatan pori dan pembentukan komedo.

Namun, jangan terlalu kerap melakukannya menyental kerana boleh menyebabkan kegatalan dan luka kecil di wajah. Untuk menenangkan kulit selepas menyentalJangan lupa sapukan pelembap pada wajah anda.

Terdapat pelbagai pilihan topeng untuk komedo. Walaupun ia terbuat dari bahan semula jadi, anda tetap harus berhati-hati kerana ini tidak menghalangi kerengsaan dan alergi pada kulit.

Sekiranya anda kerap menggunakan topeng tetapi masalah bintik hitam belum dapat diselesaikan, anda boleh berjumpa doktor. Biasanya doktor akan memberikan ubat topikal yang mengandungi asid salisilat, benzoil peroksida, dan resorcinol.

Sebagai tambahan kepada ubat topikal, doktor juga boleh mencadangkan rawatan kulit seperti microdermabrasion, mengelupas terapi wajah atau laser juga untuk mengatasi bintik hitam yang degil pada wajah.