Kenali makanan yang berfungsi dan pelbagai faedahnya untuk badan

Kini, makanan berfungsi semakin dikenali oleh masyarakat luas. Makanan yang berfungsi atau juga dikenali sebagai nutraseutikal adalah makanan yang berpotensi memberikan manfaat kesihatan melebihi nilai pemakanan asasnya. Lihat artikel ini untuk penjelasan lengkap.

Makanan yang berfungsi terkenal kerana faedahnya dalam mengoptimumkan kesihatan tubuh dan mengurangkan risiko penyakit. Konsep makanan berfungsi berasal dari Jepun pada tahun 1980-an untuk meningkatkan keseluruhan kesihatan dan kualiti hidup penduduk di sana.

Jenis Makanan Berfungsi

Terdapat dua jenis makanan berfungsi, iaitu makanan fungsional konvensional dan makanan fungsional yang diubah suai. Inilah penjelasannya:

Makanan berfungsi konvensional

Makanan fungsional konvensional adalah makanan utuh yang sudah mengandung berbagai nutrien penting, seperti serat, lemak sihat, vitamin, mineral, dan antioksidan, dalam jumlah yang mencukupi.

Contoh makanan berfungsi konvensional adalah:

 • Buah-buahan, seperti kiwi, pir, epal, pisang, dan jeruk
 • Sayur-sayuran, seperti brokoli, kembang kol, bayam, dan kangkung
 • Kacang, seperti kacang badam, gajus, pistachio, macadamia, dan kacang Brazil
 • Biji-bijian, seperti biji labu, biji rami, dan biji chia
 • Kekacang, seperti kacang hitam, kacang buncis, dan lentil
 • Biji-bijian penuh, seperti oat, barli, soba, dan beras perang
 • Makanan laut, seperti salmon, sardin, ikan bilis, dan ikan tenggiri
 • Makanan fermentasi, seperti tempe, kimchi, kefir, dan kombucha
 • Rempah, seperti kunyit, kayu manis, halia, dan cili
 • Minuman, seperti kopi, teh hijau, dan teh hitam

Makanan berfungsi yang diubah suai

Makanan berfungsi yang diubah adalah makanan yang telah diproses dan diperkaya dengan nutrien tambahan, seperti vitamin, mineral, serat, atau probiotik, untuk meningkatkan manfaat kesihatan makanan ini.

Contoh makanan berfungsi yang diubah suai adalah:

 • Susu diperkaya dengan kalsium
 • Yogurt diperkaya dengan vitamin D
 • Jus bungkusan diperkaya dengan vitamin C
 • Susu almond, susu gajus, atau susu beras yang diperkaya dengan vitamin D dan kalsium
 • Roti dan pasta yang diperkuat dengan besi
 • Bijirin dan granola yang diperkaya dengan vitamin B12

Pelbagai Kebaikan Makanan Berfungsi

Makanan yang berfungsi terkenal dengan faedah kesihatannya yang luar biasa. Berikut adalah beberapa faedah makanan berfungsi:

1. Mencegah kekurangan pemakanan

Seperti disebutkan sebelumnya, makanan berfungsi mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat bagi tubuh. Dengan memakan makanan yang berfungsi, anda dapat memperoleh nutrien yang terdapat di dalamnya, sehingga dapat mengelakkan kekurangan nutrisi yang akhirnya boleh menyebabkan penyakit.

Sebagai contoh, dengan memilih roti atau pasta yang diperkaya dengan zat besi daripada yang dibuat dari tepung biasa, anda dapat mengelakkan anemia kekurangan zat besi.

2. Lindungi diri anda dari penyakit

Selain mencegah kekurangan nutrisi, makanan berfungsi juga dapat melindungi anda dari pelbagai penyakit.

Contohnya, kandungan antioksidan dalam makanan berfungsi mampu meneutralkan radikal bebas yang berpotensi merosakkan sel di dalam badan. Ini dapat menurunkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit jantung, barah, dan diabetes.

3. Menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak

Bukan hanya bermanfaat untuk orang dewasa, kandungan nutrien makanan berfungsi juga baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Contohnya, kandungan asid lemak omega-3 dapat meningkatkan perkembangan dan fungsi otak anak, maka kandungan kalsium dan vitamin B12 dapat menyokong pertumbuhan tulang dan gigi anak-anak.

Walaupun mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat bagi kesihatan, penggunaan makanan berfungsi juga harus disertai dengan gaya hidup yang sihat, seperti minum banyak air, berolahraga secara teratur, dan cukup istirahat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan makanan berfungsi atau jenis makanan apa yang baik untuk dimakan sesuai dengan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.