5 Kebaikan Purwoceng Yang Perlu Anda Ketahui

Manfaat purwoceng untuk meningkatkan stamina dan gairah seksual mungkin diketahui secara meluas, terutama di Indonesia. Namun, bukan hanya itu, tanaman yang sangat popular di daerah Dieng ini juga mempunyai pelbagai faedah lain yang baik untuk kesihatan.

Purwoceng atau purwaceng (Pimpinella pruatjan) adalah sejenis tumbuhan herba yang banyak tumbuh di kawasan tanah tinggi. Hampir semua bahagian purwoceng dapat digunakan sebagai ubat tradisional, tetapi yang paling sering dikonsumsi adalah akarnya.

Pelbagai Khasiat Purwoceng

Purwoceng kini diproses secara meluas dalam bentuk makanan tambahan atau minuman herba, seperti herba atau teh. Apabila anda memakannya, terdapat beberapa faedah purwoceng yang mungkin diperoleh, termasuk:

1. Meningkatkan semangat dan daya hidup seksual lelaki

Setakat ini, faedah purwoceng sering dikaitkan dengan prestasi seksual lelaki. Ini bukan tanpa sebab. Menurut sejumlah kajian, akar purwoceng nampaknya mempunyai kesan afrodisiak pada lelaki, sehingga dianggap dapat merangsang gairah seksual dan meningkatkan daya hidup lelaki atau prestasi seksual.

Sebenarnya, penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa purwoceng dapat meningkatkan pengeluaran dan prestasi hormon testosteron dan meningkatkan jumlah dan kualiti sperma. Walau bagaimanapun, faedah purwoceng masih belum jelas mengenai keberkesanannya pada manusia dan perlu dikaji lebih lanjut.

2. Menentang kesan radikal bebas

Kerosakan sel tubuh akibat radikal bebas adalah salah satu faktor yang dapat meningkatkan risiko penuaan dini dan pelbagai masalah kesihatan kronik, seperti diabetes, barah, dan penyakit kardiovaskular.

Purwoceng diketahui mengandungi pelbagai sebatian bioaktif yang mempunyai sifat antioksidan, seperti flavonoid, saponin, tanin, dan asam fenolik. Antioksidan ini berperanan penting dalam mencegah dan memperbaiki kerosakan sel tubuh akibat terkena radikal bebas.

3. Membantu melawan jangkitan

Tidak hanya menghasilkan aktiviti antioksidan, sebatian flavonoid dan fenolik yang terkandung dalam purwoceng juga memiliki sifat antibakteria, terutama untuk membasmi bakteria. Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, dan Escherichia coli.

Berkat manfaat ini, purwoceng diklaim dapat membantu mengatasi jangkitan bakteria pada saluran kencing, saluran pernafasan, dan saluran gastrousus. Bukan hanya dapat membasmi bakteria, purwoceng juga dikenal dapat mencegah dan membasmi kulat Candida albicans.

4. Mengurangkan keradangan

Selain memiliki sifat antioksidan dan antibakteria, purwoceng diketahui mempunyai sifat anti-radang. Oleh itu, manfaat purwoceng juga dikatakan baik untuk membantu proses penyembuhan luka, melegakan sariawan, mengurangkan rasa sakit dan bengkak, dan mencegah dan melegakan kerosakan organ, seperti hati.

5. Menghambat pertumbuhan sel barah

Kajian di makmal menunjukkan bahawa akar purwoceng yang kaya dengan antioksidan tampaknya menghalang pertumbuhan sel barah, seperti barah payudara. Namun, keberkesanan purwoceng sebagai ubat untuk mencegah atau merawat barah masih perlu dikaji lebih lanjut.

Hingga kini, belum ada penelitian yang menunjukkan bahawa purwoceng dapat menggantikan peranan ubat kemoterapi atau terapi radiasi sebagai rawatan barah.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, purwoceng juga didakwa mempunyai pelbagai faedah lain, seperti membantu melegakan gejala selesema dan sakit, membuang air kecil, dan mencegah pembentukan batu ginjal.

Supaya manfaat purwoceng dapat dirasakan secara optimum, pastikan purwoceng yang dimakan adalah asli. Apabila diproses menjadi teh atau ubat herba, purwoceng mempunyai rasa yang sedikit pedas.

Walaupun purwoceng mempunyai pelbagai manfaat, penting untuk memahami bahawa keberkesanan dan keselamatan purwoceng sebagai ubat herba untuk merawat penyakit tertentu masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Oleh itu, jika anda ingin mencuba menggunakan purwoceng sebagai ubat herba untuk merawat penyakit tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda sedang menjalani rawatan dari doktor.