Interferon - Faedah, dos dan kesan sampingan

Interferon adalah protein semula jadi yang dihasilkan oleh tubuh sebagai tindak balas kepada tubuh terhadap sebatian berbahaya, seperti virus, bakteria, atau barah. Interferon juga boleh didapati dalam bentuk perubatan. Interferon dalam bentuk ubat berfungsi dengan meningkatkan tindak balas imun tubuh dan menghalang pertumbuhan virus, bakteria, atau barah.

Pada dasarnya interferon dibahagikan kepada 3 kumpulan utama, iaitu Alpha, Beta, dan Gamma. Setiap kumpulan ini mempunyai jenis ubat dengan fungsi, tanda dagangan, dan dos yang berbeza. Di Indonesia, ada 4 jenis interferon, yaitu:

 • Interferon Alfa-2a: Digunakan untuk merawat leukemia sel rambut dan myeloid kronik, sarkoma Kaposi yang berkaitan dengan AIDS, hepatitis C kronik, hepatitis B kronik, barah ginjal, melanoma, dan limfoma sel T kulit dan folikel.
 • Interferon Alfa-2b: Digunakan untuk merawat kondiloma acuminata (ketuat genital), leukemia sel berbulu, leukemia myeloid kronik, hepatitis C kronik, hepatitis B aktif kronik, melanoma, sarkoma Kaposi yang berkaitan dengan AIDS, tumor karsinoid, limfoma folikel, dan pelbagai myeloma.
 • Interferon alpha-n3: Digunakan untuk meningkatkan pertahanan badan terhadap jangkitan virus atau barah
 • Interferon Beta-1a: Digunakan untuk merawat pelbagai sklerosis.
 • Interferon Beta-1b: Digunakan untuk merawat sklerosis berganda berulang.
 • Interferon Gamma-1b: Digunakan untuk merawat granuloma kronik atau melambatkan perkembangan osteopetrosis malignan yang teruk

Amaran:

 • Jangan gunakan interferon jika anda atau sedang menderita hepatitis autoimun, kegagalan hati, kegagalan buah pinggang, atau kemurungan utama.
 • Berhati-hatilah bagi mereka yang mempunyai masalah jantung, kejang, gangguan buah pinggang yang teruk, gangguan mental (seperti kemurungan), diabetes, epilepsi, gangguan hati, trombositopenia, dan anemia.
 • Berhati-hati semasa menggunakan interferon jika anda mempunyai atau menderita masalah jantung, sawan, hipotiroidisme, hipertiroidisme, diabetes, gangguan paru-paru, gangguan pembekuan darah, atau gangguan mental.
 • Beritahu doktor anda jika anda menerima ubat lain, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya berlaku reaksi alahan atau overdosis.

Kesan sampingan penggunaan interferon berbeza-beza, bergantung pada jenis dan jenis ubat. Kesan sampingan yang boleh berlaku termasuk:

 • Sakit kepala
 • Demam
 • Sakit otot

Penggunaan Interferon pada Wanita Hamil dan Menyusui

Interferon Alfa-2a dan Alfa-2b serta interferon Beta-1a dan Beta-1b termasuk dalam kategori C untuk wanita hamil. Ini menunjukkan bahawa kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Kemudian, bagi ibu yang menyusui, tidak diketahui sama ada empat jenis interferon dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Oleh itu, berbincang sekali lagi dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko penggunaan interferon.

Dos Interferon

Interferon boleh didapati dalam bentuk suntikan. Interferon boleh diberikan melalui suntikan secara intramuskular (otot) atau secara subkutan (di bawah kulit). Doktor akan menyesuaikan kaedah pemberian ubat mengikut keadaan pesakit dan jenis ubat yang digunakan.

Secara amnya, interferon hanya diresepkan untuk orang dewasa. Dos interferon juga berbeza-beza, bergantung pada jenis ubat dan keadaan kesihatan pesakit. Berikut adalah dos interferon biasa:

Jenis DadahTanda DaganganKeadaanDos
Interferon Alpha-2aPegasys Leukemia sel rambut3 juta unit / hari, selama 16-24 minggu. Dos penyelenggaraan adalah 3 juta unit, 3 kali / minggu.
Sarkoma Kaposi yang berkaitan dengan AIDSDos beransur-ansur, 3 juta unit untuk 3 hari pertama, kemudian menjadi 9 juta unit untuk 3 hari berikutnya, dan 18 juta unit 3 hari selepas itu, hingga 36 juta unit / hari.
Hepatitis C kronikDos awal adalah 3-6 juta unit, 3 kali / minggu selama 6 bulan.
Kanser buah pinggangDos kenaikan, 3 juta unit, diberikan 3 kali / minggu, selama 1 minggu. Kemudian 9 juta unit, 3 kali / minggu pada 1 minggu berikutnya. Kemudian 18 juta unit, 3 kali / minggu, selama 3-12 bulan.
Limfoma sel T kulitTempoh penggunaan ubat selama 12 minggu, dengan dos ubat adalah 3 juta unit / hari untuk 3 hari awal, 9 juta unit / hari selama 3 hari kemudian, dan 18 juta unit / hari selepas itu hingga akhir tempoh rawatan.
Leukemia myeloid kronikDos beransur-ansur, 3 juta unit / hari untuk 3 hari awal, 6 juta unit / hari untuk 3 hari berikutnya, dan 9 juta unit / hari selepas itu.
Hepatitis B kronik2.5-5 juta unit / m2 luas permukaan badan, 3 kali / minggu selama 4-6 bulan.
Limfoma folikular6 juta unit / m2 luas permukaan badan / hari pada hari 22-26 kitaran kemoterapi 28 hari.
Melanoma3 juta unit, 3 kali / minggu selama 18 bulan.
Interferon Alpha-2bPeg intronCondyloma acuminata (ketuat kemaluan)Setiap luka / benjolan disuntik 1 juta unit, 3 kali / minggu selama 3 minggu. Maksimum 5 luka / benjolan setiap rawatan.
Leukemia sel rambut2 juta unit / m2 luas permukaan badan, 3 kali / minggu selama 6 bulan atau lebih.
Hepatitis C kronik3 juta unit, 3 kali / minggu selama 6-18 bulan.
Hepatitis B kronik aktif5-10 juta unit, 3 kali / minggu selama 4-6 bulan.
MelanomaDos awal adalah 20 juta unit / m2 luas permukaan badan, 5 kali / minggu, selama 4 minggu melalui infusi 20 minit. Dos penyelenggaraan adalah 10 juta unit / m2 luas permukaan badan, 3 kali / minggu selama 48 minggu.
Sarkoma Kaposi yang berkaitan dengan AIDS30 juta unit / m2 luas permukaan badan, 3 kali / minggu.
Leukemia myeloid kronik4-5 juta unit / m2 luas permukaan badan / hari. Kekerapan, tempoh, dan dos maksimum akan disesuaikan dengan keadaan dan tindak balas badan terhadap ubat tersebut.
Tumor karsinoid3-9 juta unit, 3 kali / minggu.
Limfoma folikular5 juta unit, 3 kali / minggu, selama 18 bulan.
Myeloma bergandaDos penyelenggaraan selepas induksi kemoterapi adalah 3 juta unit / m2 luas permukaan badan, 3 kali / minggu.
Interferon Beta-1aRebifSklerosis berbilangDos awal ialah 8.8 mcg, 3 kali / minggu selama 2 minggu. Selepas itu dapat ditingkatkan menjadi 22 mcg, 3 kali / minggu selama 2 minggu, kemudian 44 mcg, 3 kali / minggu.
Interferon Beta-1bBetaferonSklerosis berbilang berulang (sklerosis berulang-remitting-remitting)Dos awal adalah 62.5 mcg (2 juta unit) secara berselang (satu hari digunakan, satu hari tidak). Meningkatkan secara beransur-ansur selama 3-6 minggu ke dos 250 mcg (8 juta unit) dengan penggunaan sekejap-sekejap.