Endorfin: Penghilang Tekanan dan Penghilang Sakit Semula jadi

Ketika sedih atau tertekan, beberapa orang memilih untuk bersendirian atau melakukan perkara negatif untuk melampiaskan apa yang mereka rasakan. Sebenarnya, di dalam badan kita terdapat endorfin yang dapat memberikan tenaga positif. Ianya hanya, kemunculan hormon ini mungkin perlupencetus.

Endorfin adalah bahan kimia seperti morfin yang dapat dihasilkan secara semula jadi oleh badan dan berperanan dalam membantu mengurangkan kesakitan sambil mencetuskan perasaan positif. Endorfin dihasilkan oleh kelenjar pituitari dan sistem saraf pusat manusia.

Ketahui Fungsi Endorfin

Selain bertindak sebagai analgesik, yang bermaksud mengurangkan persepsi kesakitan, endorfin juga dapat bertindak sebagai penenang. Di samping itu, dengan meningkatkan jumlah endorfin, ia dapat berfungsi dalam mengurangkan kesan buruk tekanan dan kesakitan, melepaskan hormon seks, meningkatkan selera makan dan meningkatkan daya tahan tubuh.

Terdapat pelbagai cara untuk mencetuskan endorfin, termasuk makan makanan tertentu. Contohnya, makan coklat atau cili pedas. Apabila seseorang mula makan coklat, badan akan mengeluarkan endorfin yang membuat seseorang berasa lebih tenang. Sementara itu, semakin panas cili, semakin banyak endorfin. Cuba jangan berlebihan, kerana ia mungkin mengganggu pencernaan anda.

Cara Mencetuskan Endorfin

Sebagai tambahan kepada makanan, salah satu pencetus utama untuk melepaskan endorfin adalah senaman. Penyelidikan menunjukkan bahawa senaman adalah cara yang berkesan untuk mengatasi kemurungan atau tekanan. Kedua-dua kemurungan ringan dan kemurungan sederhana. Bersenam juga dapat membantu anda mengatasi kegelisahan, meningkatkan tidur, dan meningkatkan keyakinan diri.

Semasa anda melakukan senaman, tubuh akan mengeluarkan endorfin untuk mengurangkan kesakitan dan memberi tenaga positif. Anda boleh melakukan sukan seperti berenang, berbasikal, berjoging atau yoga. Kesan latihan ini juga ternyata baik untuk wanita hamil. Untuk ketenangan emosi dan sokongan sosial, cuba sertai kelas senaman di gimnasium. Contohnya, mengikuti kelas yoga atau menjemput saudara-mara anda untuk bersukan bersama.

Secara amnya, disarankan untuk bersenam tiga atau empat kali seminggu. Lakukan sekurang-kurangnya 30 minit dalam setiap latihan. Pastikan tidak memaksa badan anda bersenam selama 30 minit penuh jika anda tidak terbiasa. Sebagai permulaan, anda boleh mula bersenam selama 15-20 minit, kemudian secara beransur-ansur meningkatkan jangka masa.

Selain bersenam, anda juga dapat melakukan aktiviti fizikal untuk mencetuskan endorfin, seperti berkebun, membersihkan rumah, bekerja, membeli-belah, menari, berbasikal dan aktiviti lain yang merangsang fizikal. Beberapa aktiviti lain, seperti orgasme semasa hubungan seks atau melancap, termasuk melancap semasa kehamilan, juga dapat merangsang pengeluaran endorfin.

Dalam keadaan tertekan atau sedih, jangan biarkan diri anda terlalu lama. Lakukan sesuatu yang membuat anda berasa lebih baik. Salah satunya adalah dengan melakukan sukan atau melakukan aktiviti fizikal untuk mencetuskan penghasilan endorfin yang boleh mencetuskan perasaan positif. Sekiranya tekanan atau kesedihan melanda dan anda merasa anda tidak dapat mengatasinya, berbincanglah dengan psikiatri atau psikologi lebih lanjut.