Jenis dan Fungsi Hormon Reproduksi pada Lelaki dan Wanita

Jenis dan Fungsi Hormon Reproduksi pada Lelaki dan Wanita

Hormon pembiakan berkait rapat dengan kesihatan organ pembiakan seseorang. Pada lelaki dan wanita, hormon pembiakan terlibat dalam kesuburan dan seksualiti.

Hormon pembiakan mula dihasilkan dan berfungsi bermula sejak memasuki usia remaja. Pada masa itu, hormon ini mempengaruhi perubahan fizikal ketika memasuki akil baligh, seperti payudara yang mula membesar pada anak perempuan dan dada yang lebih lebar pada anak lelaki.

Jenis Hormon Reproduktif

Berikut adalah beberapa hormon pembiakan pada lelaki dan wanita yang perlu anda ketahui:

1. Hormon perangsang folikel (FSH)

Hormon pembiakan FSH dihasilkan di kelenjar pituitari, kelenjar otak seukuran kacang. Hormon ini mempunyai peranan penting dalam perkembangan seksual seseorang.

Selain mempengaruhi perubahan fizikal ketika memasuki akil baligh, hormon wanita FSH juga berperanan dalam proses pembentukan telur di ovari dan juga mengawal kitaran haid. Semasa pada lelaki, hormon FSH berfungsi untuk mengawal pengeluaran sperma dan perkembangan organ genital.

2. Hormon luteinizing (LH)

Hormon LH juga dihasilkan di kelenjar pituitari dan berfungsi sebagai pelengkap kepada hormon FSH. Pada wanita, hormon pembiakan ini mempengaruhi kerja ovari, pembebasan telur (ovulasi), kitaran haid, dan kesuburan. Semasa pada lelaki, LH merangsang pengeluaran testosteron, yang mempengaruhi tahap pengeluaran sperma lelaki.

3. Testosteron

Tahap testosteron pada lelaki lebih tinggi daripada wanita. Hormon ini akan meningkat semasa akil baligh, kemudian mulai menurun sejak memasuki usia 30 tahun.

Fungsi testosteron hormon lelaki, antara lain, adalah untuk mengawal rangsangan seksual, pengeluaran sperma, kepadatan tulang, dan juga jisim otot, jadi hormon ini dapat mempengaruhi perubahan fizikal dan emosi lelaki dengan ketara.

Sementara itu, fungsi testosteron hormon wanita adalah untuk mengawal mood dan gairah seksual, menjaga tulang yang kuat, melegakan kesakitan, dan mengekalkan kemampuan berfikir.

4. Hormon estrogen

Tahap estrogen pada wanita lebih tinggi daripada lelaki. Hormon estrogen wanita mempunyai peranan penting dalam perkembangan seksual semasa baligh. Selain itu, hormon ini juga berperanan dalam mengawal pertumbuhan dinding rahim semasa kitaran haid dan awal kehamilan, serta mengatur pelbagai proses metabolik, termasuk pertumbuhan tulang dan kadar kolesterol.

Semasa pada lelaki, salah satu fungsi estrogen adalah untuk mengawal kesihatan sperma. Namun, jika tahap estrogen pada lelaki terlalu tinggi, ini dapat menyebabkan penurunan kualiti sperma dan disfungsi ereksi.

Kesihatan hormon pembiakan dapat dijaga dengan menerapkan gaya hidup yang sehat, seperti makan makanan yang sihat dan kaya nutrien, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan dengan baik, dan mendapatkan tidur yang cukup.

Sebagai tambahan, jika anda masih memiliki kebiasaan merokok dan minum alkohol, disarankan untuk mula meninggalkannya.

Ketidakseimbangan tahap hormon pembiakan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, dari kegemukan hingga osteoporosis. Pada wanita, ini dapat dicirikan oleh kitaran haid yang tidak teratur, sementara pada lelaki dapat dicirikan oleh penurunan keinginan seksual.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda ketidakseimbangan hormon seperti di atas, berjumpa dengan doktor anda supaya anda dapat menjalani pemeriksaan dan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.