6 Cara Mudah Mengatasi Keletihan

Keletihan boleh muncul pada bila-bila masa. Agar tidak mengganggu aktiviti harian, ada beberapa cara untuk mengatasi keletihan yang boleh anda terapkan. Kaedah ini boleh dimulakan dengan memakan makanan berkhasiat seimbang untuk menguruskan tekanan dengan baik.

Keletihan adalah keadaan ketika tubuh kekurangan tenaga, baik secara fizikal dan emosi. Penyebab keletihan sangat pelbagai, seperti aktiviti berlebihan, kurang rehat, tekanan, diet yang buruk, dan gaya hidup yang tidak sihat.

Keletihan yang muncul boleh dikatakan normal jika dapat diatasi dengan rehat yang mencukupi dan mengurangkan aktiviti harian. Namun, jika anda selalu merasa letih, ini mungkin merupakan gejala penyakit tertentu dan perlu diperiksa dan dirawat oleh doktor.

Pelbagai Cara Mengatasi Keletihan

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi keletihan yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Makan makanan berkhasiat

Makanan adalah sumber tenaga utama untuk badan. Namun, keletihan tidak hanya dapat diatasi dengan memakan makanan yang diisi. Anda perlu makan makanan seimbang yang mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein, karbohidrat kompleks, lemak, dan vitamin dan mineral.

Beberapa jenis makanan berkhasiat dan baik untuk memberi tenaga kepada tubuh adalah:

  • Kacang, termasuk kacang almond, kacang tanah, dan kacang mete
  • Biji-bijian, seperti biji bunga matahari dan beras perang
  • Buah-buahan, seperti jeruk, pisang, mangga, dan kurma
  • Sayur-sayuran, seperti brokoli, ubi jalar, kentang, dan bayam
  • Susu dan produknya, seperti keju dan yogurt
  • Telur, ikan dan daging atau kulit tanpa lemak

Untuk merasa lebih bertenaga semasa memenuhi keperluan pemakanan anda, anda harus menghadkan pengambilan anda sampah makanan dan makanan yang diproses, seperti makanan dalam tin dan beku.

2. Mengehadkan pengambilan kafein dan minuman beralkohol

Kafein memang boleh membuat anda terjaga dan lebih bertenaga, tetapi kesannya hanya sementara. Apabila kesan kafein hilang, anda mungkin merasa lebih letih. Kesan ini juga disebut kemalangan kafein.

Selain itu, pengambilan kafein yang berlebihan atau terlalu kerap juga boleh menyebabkan gejala penarikan kafein.pengambilan kafein). Keadaan ini boleh membuat anda merasa sukar tidur, sukar menumpukan perhatian, cemas, dan kurang tenaga atau cepat letih.

Terlalu kerap pengambilan minuman beralkohol juga boleh mengganggu prestasi otak dan fungsi hati dan menyebabkan gangguan tidur. Walaupun boleh membuat anda tertidur lebih cepat, kesan alkohol sebenarnya boleh membuat anda pening, sakit kepala, dan kurang bertenaga pada keesokan harinya.

Sekiranya anda tidak boleh berhenti minum kafein dan minuman beralkohol, anda boleh mengurangkannya secara perlahan.

3. Keperluan cecair badan yang mencukupi

Kekurangan cecair badan atau dehidrasi boleh membuat anda merasa letih dan tidak bersemangat. Oleh itu, sangat penting untuk memenuhi cecair badan dengan minum kira-kira 8 gelas air sehari. Sekiranya anda bosan dengan air kosong, anda boleh minum minuman lain, seperti jus buah segar, teh, atau air yang dimasukkan.

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan dapat menguras tenaga anda, menyebabkan anda merasa letih secara fizikal dan mental. Bukan hanya menjadikan anda kurang bertenaga, tekanan berlebihan juga boleh menyebabkan insomnia dan melemahkan sistem ketahanan badan anda.

Sekiranya tekanan diurus dengan betul, keletihan dapat diatasi. Salah satu cara untuk menguruskan tekanan adalah melakukan relaksasi, seperti yoga dan meditasi. Bukan hanya mengurangkan tekanan, relaksasi juga akan membuat anda lebih tenang.

Di samping itu, anda boleh melakukan hobi atau perkara yang anda gemari untuk mengurangkan tekanan, seperti menonton filem atau bermain muzik.

5. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur dapat meningkatkan metabolisme, meningkatkan mood, dan membuat anda tidur lebih nyenyak di malam hari. Ini tentu akan menjadikan badan lebih segar dan tidak mudah merasa letih.

Anda boleh memulakan dengan melakukan senaman ringan seperti berjalan selama 15 minit. Lakukan secara berkala dan secara beransur-ansur meningkatkan durasi menjadi 2.5 jam seminggu.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur adalah salah satu cara untuk menambah tenaga setelah seharian melakukan aktiviti. Oleh itu, penting untuk tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap malam supaya anda tidak mudah merasa letih. Cuba juga tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.

Sekiranya anda merasa letih pada siang hari, cubalah tidur 20-30 minit. Ini dapat membuat anda merasa segar dan bertenaga, yang dapat membantu meningkatkan produktiviti harian anda.

Selain kurang tidur, keletihan juga dapat dipicu oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti antihistamin, diuretik, kemoterapi, dan ubat penurun tekanan darah. Keletihan yang berterusan dan tidak membaik malah boleh menjadi tanda penyakit tertentu, seperti anemia dan penyakit tiroid.

Keletihan yang timbul kerana kurang rehat umumnya dapat mereda dengan pelbagai cara untuk mengatasi keletihan di atas. Namun, jika pelbagai kaedah ini tidak berfungsi untuk mengatasi aduan keletihan yang anda rasakan atau keletihan berlaku secara berterusan, anda harus segera berjumpa doktor.