Sindrom Turner - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom Turner atau sindrom Turner adalah gangguan genetiketikapadawanita yang mana sebab penghidapnya perawakan pendek dan kesuburan terjejas.

Sindrom Turner disebabkan oleh gangguan genetik yang disebabkan oleh kehilangan kromosom X pada wanita. Gangguan genetik ini tidak diwarisi dan penyebabnya tidak diketahui.

Gejala Sindrom Turner

Sindrom Turner dicirikan oleh kadar pertumbuhan yang perlahan, dari usia 3 tahun. Oleh itu, ketinggian orang dengan sindrom Turner akan menjadi lebih pendek daripada wanita seusia mereka.

Orang yang menghidap sindrom Turner juga akan terlambat mendapat haid pertama, kerana kekurangan hormon seks. Keadaan ini boleh menyukarkan penghidap sindrom Turner untuk mempunyai anak, jika tidak diberi rawatan.

Pengesanan Sindrom Turner

Pengesanan sindrom Turner dilakukan dengan ujian genetik dari sampel darah pesakit. Pesakit juga perlu melakukan pemeriksaan fungsi organ pembiakan, jantung, dan ginjal untuk melihat apakah ada gangguan fungsi organ ini. Ujian genetik juga dapat dilakukan di rahim melalui sampel cecair amniotik atau plasenta.

Rawatan Sindrom Turner

Tidak ada ubat atau prosedur medis yang dapat menyembuhkan sindrom Turner, tetapi ada sejumlah terapi yang dapat digunakan untuk mengobati gejala yang dialami penderita. Salah satunya adalah terapi hormon. Salah satu jenis hormon yang boleh diberikan adalah hormon pertumbuhan.

Komplikasi Sindrom Turner

Sindrom Turner boleh menyebabkan pelbagai keadaan perubatan, seperti:

  • Gangguan visual
  • Gangguan pendengaran
  • Gangguan pertumbuhan
  • Gangguan mental
  • Kemandulan