Vaksin Influenza, Ketahui Manfaat dan Kesan Sampingannya

Vaksin influenza adalah vaksin yang dapat melindungi anda dari selesema. Vaksin influenza harus diberikan sekali setahun kerana walaupun itu adalah penyakit ringan, sebenarnya selesema dapat menyebabkan masalah besar bagi beberapa orang.

Vaksin influenza penting untuk diberikan kerana selesema atau selesema sangat mudah disebarkan. Virus ini disebarkan melalui percikan air liur atau bersentuhan dengan barang-barang yang telah dicemari virus.

Sekiranya penyakit ini menyerang saluran pernafasan, gejala termasuk batuk kering, demam, sakit kepala, hidung berair, sakit otot, dan kelemahan. Gejala batuk boleh menjadi sangat teruk dan berterusan sehingga 2 minggu, bahkan boleh menyebabkan kematian.

Kepentingan Memberi Vaksin Influenza

Walaupun biasanya hanya menyebabkan gejala ringan, selesema juga dapat menyebabkan komplikasi serius. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kejadian influenza yang rumit mencapai 5 juta kes setiap tahun, dan kadar kematian akibat penyakit ini mencapai 650,000 kes di seluruh dunia.

Komplikasi akibat selesema lebih berisiko bagi orang tua, wanita hamil, anak-anak berusia 6 bulan hingga 5 tahun, pekerja perubatan, dan orang dengan penyakit tertentu, seperti HIV / AIDS, penyakit jantung atau paru-paru kronik, dan asma.

Komplikasi yang mungkin berlaku termasuk radang paru-paru, gangguan sistem saraf pusat, dan gangguan jantung seperti miokarditis dan serangan jantung. Di samping itu, selesema juga dapat memperburuk keadaan penyakit kronik, seperti asma, diabetes, dan kegagalan jantung kongestif.

Oleh kerana boleh menyebabkan komplikasi serius dan mungkin menyebabkan kematian, ada baiknya mengambil langkah pencegahan terhadap penyakit ini.

Salah satu langkah yang tepat adalah pemberian vaksin influenza. Dengan vaksin ini, risiko anda mendapat selesema akan berkurang atau gejala selesema anda cenderung lebih ringan daripada jika anda tidak mendapat vaksin.

Di tengah-tengah pandemi COVID-19, pemberian vaksin influenza juga dianggap dapat mengurangi risiko gejala jangkitan virus Corona yang teruk. Tetapi itu tidak bermakna pemberian vaksin ini dapat mencegah anda dijangkiti virus Corona, bukan!

Jenis Vaksin Influenza Yang Mungkin Diberikan

Terdapat dua bentuk dos vaksin influenza, iaitu suntikan dan semburan hidung. Vaksin influenza yang disuntik mengandungi virus yang tidak aktif. Terdapat 2 jenis vaksin influenza yang boleh disuntik, iaitu: remeh dan vaksin empat segi.

Vaksin remeh mengandungi 2 jenis virus influenza A dan 1 jenis virus influenza B. Manakala jenis vaksin influenza empat segi mengandungi 2 jenis virus influenza A dan 2 jenis virus influenza B. Semakin banyak jenis virus yang dikandungnya, semakin baik perlindungannya. Walau bagaimanapun, vaksin remeh juga dianggap mencukupi.

Vaksin influenza yang disembur mengandungi virus hidup dan dilemahkan. Vaksin ini hanya boleh diberikan kepada orang yang sihat berusia antara 2-49 tahun. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis vaksin influenza tidak akan menyebabkan selesema pada orang yang menerimanya.

Vaksin influenza berfungsi dengan membina antibodi dalam tubuh seseorang untuk melawan virus influenza. Vaksin influenza memerlukan masa sekitar 2 minggu untuk membuat antibodi dalam tubuh seseorang.

Di iklim yang lebih sejuk, musim selesema berlaku antara bulan Disember hingga Februari. Agar berkesan, vaksin influenza disyorkan untuk diberikan sebelum bulan Disember. Masa terbaik adalah November atau Oktober.

Sementara itu, di negara-negara tropis seperti Indonesia, wabak selesema dapat terjadi pada bila-bila masa. Oleh itu, tidak ada waktu khusus untuk mendapatkan vaksin influenza. Sekiranya dalam 1 tahun terakhir anda belum menerima vaksin ini, anda boleh segera meminta doktor untuk mendapatkan vaksin ini.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan vaksin influenza untuk:

 • Kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun
 • Orang tua (lebih dari 65 tahun)
 • Perempuan mengandung
 • Penghidap penyakit kronik
 • Pekerja perubatan

Agar penggunaan vaksin influenza berkesan dan selamat, disarankan agar anda berjumpa doktor sebelum melakukan vaksinasi. Beberapa vaksin influenza yang disuntik mengandungi telur di dalamnya, sehingga tidak boleh diberikan kepada orang yang mengalami alergi telur.

Selain itu, vaksin ini juga tidak digalakkan diberikan kepada orang yang sakit parah, pernah mengalami reaksi alergi terhadap vaksin influenza sebelumnya, atau pernah mengalami sindrom Guillain-Barre setelah menerima vaksin influenza.

Kesan Sampingan Vaksin Influenza

Terdapat pelbagai kesan sampingan yang boleh timbul berkaitan dengan vaksin influenza. Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Sakit, kemerahan, dan bengkak di kawasan suntikan
 • Demam
 • Mual
 • Sukar bernafas
 • Serak
 • Bengkak di sekitar mata atau bibir
 • Wajah letih, pening, dan pucat
 • Degupan jantung
 • Perubahan tingkah laku
 • Pengsan
 • Hidung berair
 • Sakit otot
 • Gag
 • Sakit tekak.

Sekiranya anda mengalami sebarang reaksi ini setelah menerima vaksin influenza, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan.

Sebagai tambahan kepada vaksin influenza, selesema dapat dicegah dengan beberapa cara, iaitu mengurangkan kontak dengan orang sakit, berehat di rumah ketika anda sakit sendiri, makan makanan berkhasiat, dan cukup minum.

Sekiranya perlu, pakai topeng untuk mengelakkan penyebaran virus ketika anda batuk atau bersin, dan biasakan mencuci tangan dengan sabun, terutama ketika hendak makan atau menyentuh wajah anda.