Tanda-tanda Keguguran yang Perlu Diperhatikan

Keguguran adalah risiko yang boleh berlaku pada setiap kehamilan. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dicegah dengan mengesan tanda keguguran seawal mungkin. Oleh itu, wanita hamil dapat menerima rawatan segera agar risiko kematian janin dapat dikurangkan.

Keguguran atau pengguguran spontan adalah kematian janin di dalam rahim sebelum usia kehamilan mencapai 20 minggu. Sekurang-kurangnya 10-20 peratus kehamilan berakhir dengan keguguran.

Tanda-tanda utama keguguran adalah pendarahan faraj dan sakit perut. Walau bagaimanapun, kedua-dua keadaan ini tidak secara khusus menandakan kematian janin, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

Keadaan di mana janin dan kehamilan masih dapat dipertahankan walaupun tanda-tanda keguguran telah muncul disebut 'ancaman keguguran' atau pengguguran yang akan segera terjadi.pengguguran terancam).

Beberapa Tanda Keguguran

Berikut adalah beberapa tanda keguguran yang perlu diketahui oleh ibu hamil dan memerlukan rawatan perubatan:

1. Pendarahan

Pendarahan atau bintik darah adalah tanda awal keguguran. Tetapi perlu diingat bahawa tidak semua pendarahan akan berakhir dengan keguguran.

Pendarahan ringan dengan tompok merah jambu atau coklat biasanya tidak perlu dibimbangkan. Pendarahan kecil juga biasanya berlangsung selama 1-2 minggu.

Walau bagaimanapun, jika pelepasannya adalah darah merah terang dengan jumlah besar atau gumpalan merah jambu, itu boleh menjadi tanda keguguran. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami pendarahan, sama ada ringan atau berat.

Dalam kes tertentu, keguguran boleh berlaku tanpa pendarahan. Keguguran ini disebut pengguguran yang terlepas.

2. Sakit

Pendarahan yang disertai dengan kesakitan harus diperhatikan sebagai tanda keguguran. Bahagian badan yang merasa sakit biasanya adalah pelvis, perut, dan punggung. Kesakitan ini biasanya lebih sengit daripada sakit haid dan boleh berterusan atau sesekali.

3. Pergerakan bayi menurun

Secara amnya, keguguran berlaku apabila usia kehamilan belum mencapai 20 minggu. Walau bagaimanapun, keguguran lewat (keguguran lewat) boleh berlaku pada kehamilan 12–24 minggu.

Salah satu tanda keguguran lewat adalah penurunan pergerakan bayi. Oleh itu, wanita hamil perlu berjaga-jaga sekiranya janin tidak bergerak selama beberapa hari dan segera memeriksa keadaan kehamilan kepada doktor.

4. Perubahan gejala kehamilan

Perubahan simptom kehamilan, seperti loya atau muntah, boleh menjadi tanda keguguran. Namun, ingat bahawa perubahan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh faktor lain, seperti hormon kehamilan. Oleh itu, berjumpa doktor sekiranya wanita hamil merasakan perubahan gejala kehamilan.

5. Pelepasan atau tisu dari faraj

Cecair atau tisu yang keluar dari faraj boleh menjadi tanda keguguran. Sekiranya wanita hamil mengalami keadaan ini, letakkan tisu di dalam bekas bersih, kemudian bawa ke doktor untuk analisis selanjutnya.

Pendarahan pada awal trimester juga tidak selalu berkaitan dengan keguguran, kerana banyak wanita hamil masih dapat meneruskan kehamilan dan melahirkan bayi yang sihat.

Punca dan Faktor Risiko Keguguran

Secara umum, terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko keguguran, termasuk:

 • Umur ibu pada masa kehamilan dianggap berumur atau lebih dari 35 tahun
 • Sejarah keguguran sebelumnya
 • Gaya hidup yang tidak sihat semasa hamil, seperti merokok, minum minuman beralkohol, atau menyalahgunakan dadah
 • Pendedahan kepada radiasi atau racun sama ada di tempat kerja atau di persekitaran tempat tinggal
 • Pembukaan serviks yang terlalu awal tanpa tanda-tanda persalinan
 • Berat yang terlalu kurus atau terlalu gemuk
 • Keabnormalan anatomi pada rahim

Sebilangan besar keguguran berlaku pada trimester pertama dan umumnya disebabkan oleh gangguan kromosom pada janin. Gangguan kromosom mencegah janin berkembang secara normal, menyebabkan keguguran. Gangguan kromosom umumnya tidak berasal dari ibu bapa genetik.

Keguguran pada trimester pertama juga boleh disebabkan oleh gangguan perkembangan plasenta yang menghubungkan ibu dengan janin.

Sementara itu, keguguran pada trimester kedua biasanya disebabkan oleh keadaan kesihatan wanita hamil. Terdapat beberapa keadaan perubatan yang dapat meningkatkan risiko keguguran, termasuk:

 • Diabetes
 • Tekanan darah tinggi
 • Lupus
 • Penyakit tiroid
 • Rubella
 • Malaria
 • Penyakit kelamin

Keguguran pada trimester kedua juga disebabkan oleh jangkitan pada bayi, pengambilan ubat-ubatan tertentu, keracunan makanan, atau serviks yang lemah.

Tanda-tanda keguguran mesti difahami oleh setiap wanita hamil untuk menghilangkan pelbagai kesalahpahaman mengenai penyebab keguguran.

Perlu diingat bahawa keguguran tidak disebabkan oleh sukan, hubungan seksual, pekerjaan (selagi tidak terdedah kepada radiasi atau toksin), perjalanan kapal terbang, makanan pedas, atau tekanan.

Sekiranya wanita hamil mengalami tanda-tanda keguguran yang dinyatakan di atas, segera periksa keadaan kehamilan kepada doktor supaya pemeriksaan dan rawatan yang tepat dapat dijalankan. Oleh itu, jangan lupa untuk selalu memeriksa keadaan kehamilan secara berkala agar dapat menjaga kesihatan ibu dan janin.