Senarai Deworming untuk Orang Dewasa

Bukan hanya kanak-kanak yang boleh mendapat jangkitan cacing, orang dewasa juga boleh menderita cacing usus jika mereka tidak rajin mencuci tangan dan sering makan dengan cuai. Untuk mengubatinya, terdapat beberapa pilihan ubat cacing untuk orang dewasa yang boleh dimakan.

Jangkitan cacing adalah salah satu jenis penyakit berjangkit yang masih berlaku di Indonesia. Penyakit ini mudah berlaku jika seseorang tidak menjaga kebersihan persekitaran (sanitasi) atau tidak terbiasa hidup bersih dan sihat.

Terdapat beberapa tabiat yang boleh menyebabkan cacing usus mudah menjangkiti badan, misalnya, jarang atau malas mencuci tangan, tidak membasuh sayur-sayuran dan buah-buahan dengan teliti sebelum memakannya, atau makan makanan yang tidak dimasak.

Ketika memasuki tubuh seseorang, cacing parasit dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari kekurangan nutrisi, anemia atau anemia, hingga penyumbatan pada usus atau saluran pernafasan.

Senarai Deworming untuk Orang Dewasa

Jangkitan cacing tidak boleh menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, biasanya, orang yang terkena cacing usus akan mengalami gejala dalam bentuk:

  • Gatal di dubur.
  • Sakit perut.
  • Pengurangan berat.
  • Selera makan berkurang.
  • Badan letih dan lesu.

Gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, muntah, pendarahan usus, dan najis berdarah.

Cacing dapat diatasi dengan mengambil ubat cacing. Ubat Deworming dibahagikan kepada beberapa jenis dengan kandungan yang disesuaikan untuk merawat jangkitan dari pelbagai jenis cacing.

Beberapa jenis ubat cacing untuk orang dewasa yang boleh digunakan untuk mencegah dan merawat cacing usus adalah:

1. Mebendazole

Mebendazole digunakan untuk mengubati jangkitan cacing gelang, cacing tambang, dan cambuk. Ubat cacing ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan cecair. Walaupun ubat ini dapat membunuh cacing dewasa, mebendazole tidak dapat membasmi telur cacing.

Pembentukan cairan Mebendazole boleh didapati melalui preskripsi doktor. Semasa memakannya, pastikan anda mengikuti arahan penggunaan yang disyorkan oleh doktor anda.

Selain itu, ubat cacing ini juga tidak disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil, ibu yang menyusui, dan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

2. Albendazole

Albendazole digunakan untuk merawat cacing usus yang disebabkan oleh cacing pita. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet kunyah atau tablet oral dan hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor.

Albendazole anthelmintic berfungsi dengan menghalang metabolisme cacing, sehingga cacing tidak dapat memperoleh tenaga. Agar dapat diserap dengan baik oleh tubuh, albendazole disarankan untuk dimakan dengan makanan yang mengandung lemak.

3. Piramel pamoat

Pyrantel pamoate anthelmintic digunakan untuk merawat jangkitan cacing gelang dan cacing kremi. Ubat ini boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor. Semasa menggunakannya, pastikan anda membaca arahan penggunaan dan dos seperti yang dinyatakan pada bungkusan produk.

Walaupun ubat ini boleh dibeli di kaunter, pyrantel tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusui, kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, atau orang yang mengalami gangguan fungsi hati, kecuali jika diarahkan oleh doktor.

4. Ivermectin

Ivermectin adalah anthelmintik yang digunakan untuk merawat jangkitan cacing gelang. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Agar dapat berfungsi dengan baik, anda disarankan untuk mengambil ivermectin semasa perut kosong atau sebelum makan.

5. Praziquantel

Praziquantel digunakan untuk merawat jangkitan cacing yang hidup di aliran darah, saluran pencernaan, atau hati. Praziquantel tersedia dalam bentuk tablet dan hanya boleh diambil seperti yang diarahkan dan ditetapkan oleh doktor.

Secara amnya, penyahcacing untuk orang dewasa juga boleh diberikan kepada kanak-kanak. Namun, perhatikan had umur untuk memberi. Ubat cacing untuk kanak-kanak jenis tertentu tidak boleh diberikan sekiranya anak berusia kurang dari 2 tahun.

Selain mengambil ubat cacing untuk orang dewasa, langkah-langkah untuk mencegah cacing usus juga perlu dilakukan dengan mengamalkan tabiat hidup bersih dan sihat, yaitu dengan:

  • Biasakan membasuh tangan.
  • Minum air masak bersih.
  • Masak daging atau ikan sehingga masak sepenuhnya.
  • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan bersih sebelum memakannya.

Semasa mengambil ubat cacing, pastikan anda selalu membaca dan mengikuti arahan pada bungkusan. Deworming untuk orang dewasa boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, sakit perut, cirit-birit, atau bahkan alahan.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.