Lihat Lebih Lanjut mengenai Kebaikan Vitamin A

Terdapat banyak manfaat vitamin A yang baik untuk kesihatan tubuh, mulai dari menjaga penglihatan, meningkatkan daya tahan tubuh, hingga mengurangi risiko penyakit kronik. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat vitamin A, mari kita lihat artikel berikut.

Vitamin A terdiri daripada dua jenis, iaitu retinoid yang berasal dari produk haiwan dan karotenoid yang berasal dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Nutrien ini adalah salah satu nutrien yang berperanan penting dalam tubuh.

Keperluan vitamin A setiap orang berbeza, bergantung pada usia dan jantina. Berikut adalah cadangan untuk kecukupan pemakanan untuk vitamin A mengikut usia:

 • Kanak-kanak: 400 IU
 • Kanak-kanak 4–9 tahun: 450–500 IU
 • Remaja dan dewasa: 600-650 IU
 • Wanita hamil dan menyusui: 900–950 IU

Beragam Kebaikan Vitamin A

Vitamin A mempunyai pelbagai faedah yang diperlukan oleh tubuh manusia, termasuk:

1. Menjaga kesihatan mata

Salah satu kelebihan vitamin A yang paling terkenal ialah ia dapat menjaga kesihatan mata. Pemakanan yang mencukupi telah terbukti dapat melindungi mata daripada kerosakan sel, menjaga penglihatan yang tajam, dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit mata, seperti rabun malam dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.

2. Menguatkan sistem ketahanan badan

Selain bermanfaat untuk penglihatan, pengambilan vitamin A yang mencukupi dari makanan juga dapat menjaga sistem kekebalan tubuh berfungsi dengan baik, menjadikannya kuat melawan penyakit.

Ini mungkin kerana vitamin A berperanan dalam pembentukan sel-sel imun untuk melawan jangkitan dan menghasilkan antibodi yang kuat.

3. Menjaga kesihatan organ pembiakan

Vitamin A adalah nutrien yang penting untuk pengembangan sel sperma dan telur. Itulah sebabnya, pengambilan vitamin A yang mencukupi diperlukan untuk mengekalkan dan meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita.

Walaupun begitu, anda juga perlu mengambil nutrien lain yang mencukupi, seperti folat, vitamin B, vitamin C, omega-3, antioksidan, dan mineral, seperti zat besi, zink, dan selenium, untuk menjaga kesihatan organ pembiakan.

4. Menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin

Agar pertumbuhan dan perkembangan janin berlaku dengan optimum, wanita hamil perlu memenuhi pengambilan nutrisi harian mereka, termasuk vitamin A. Vitamin ini juga penting untuk menjaga sistem kekebalan tubuh wanita hamil, jadi mereka cenderung tidak jatuh sakit semasa mengandung.

Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin A semasa kehamilan harus diperoleh dari makanan. Sekiranya anda ingin mengambil makanan tambahan vitamin A, wanita hamil perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini kerana dos tinggi vitamin A berisiko menyebabkan kecacatan pada janin.

5. Mengurangkan risiko terkena penyakit kronik

Vitamin A terkenal sebagai antioksidan sehingga berguna untuk melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas atau tekanan oksidatif.

Dengan memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin A, anda dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik yang disebabkan oleh tekanan oksidatif, seperti penyakit jantung, diabetes, dan barah, termasuk barah serviks, barah payudara, barah paru-paru, dan barah pundi kencing.

Pelbagai Sumber Vitamin A

Melihat pelbagai faedah vitamin A, penting untuk memastikan bahawa keperluan pemakanan ini dipenuhi setiap hari.

Sebilangan besar pengambilan vitamin ini dapat diperoleh dari pelbagai sumber makanan vitamin A, seperti:

 • Hati daging lembu dan ayam
 • Ikan
 • Susu dan produknya, seperti keju dan yogurt
 • Telur
 • Buah-buahan, terutama yang berwarna kuning atau oren, seperti mangga, tomato, tembikai, dan pepaya
 • Sayur-sayuran, seperti wortel, bayam, ubi jalar, brokoli, dan lada merah
 • Bijirin yang telah diberi tambahan vitamin A

Secara amnya, keperluan harian untuk vitamin A dapat dipenuhi dengan mengamalkan diet yang sihat. Namun, dalam keadaan di mana pengambilan vitamin A dari makanan sahaja tidak mencukupi, misalnya kerana gangguan pencernaan atau menjalani diet, doktor mungkin mengesyorkan mengambil suplemen vitamin A.

Risiko Kesan Sampingan Kelebihan Vitamin A

Walaupun jarang berlaku, anda harus berhati-hati, kerana pengambilan vitamin A yang berlebihan dari makanan tambahan atau makanan boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti:

 • Gejala keracunan vitamin A, termasuk kulit kering, loya, pening, sakit kepala, dan sakit sendi
 • Gejala interaksi ubat, terutamanya jika anda mengambil pil kawalan kelahiran, pengencer darah, ubat jerawat, dan ubat kemoterapi
 • Gangguan tulang, gangguan hati, dan risiko kecacatan kelahiran

Oleh itu, anda tidak digalakkan mengambil suplemen secara sembarangan, termasuk suplemen vitamin A, terutamanya jika anda hamil atau menderita penyakit buah pinggang atau hati. Untuk berada dalam keadaan selamat, berjumpa dengan doktor anda mengenai sama ada mengambil suplemen vitamin A atau tidak untuk keadaan anda.