Melatonin, hormon yang membantu anda tertidur

Melatonin adalah hormon semula jadi tubuh yang berperanan penting dalam mengatur pola tidur. Dengan hormon ini, anda dapat mengetahui bila masanya untuk tidur dan bangun. Hormon melatonin juga dibuat dalam bentuk sintetik untuk merawat pelbagai gangguan tidur.

Melatonin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pineal, kelenjar di otak seukuran kacang.

Pada waktu malam, badan menghasilkan lebih banyak melatonin untuk membantu anda tertidur. Sementara itu, pada siang hari, jumlah melatonin yang dihasilkan kurang sehingga anda tetap terjaga.

Masalah dengan hormon ini boleh menyebabkan gangguan tidur. Gangguan prestasi hormon melatonin dalam badan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk radiasi elektromagnetik atau SUTET.

Selain dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, melatonin juga tersedia dalam bentuk makanan tambahan yang dibuat dari bahan sintetik atau kelenjar pineal pada haiwan. Makanan tertentu juga dikatakan dapat meningkatkan jumlah melatonin, yang dapat membantu anda tidur lebih lena.

Kebaikan Melatonin untuk Mengatasi Gangguan Tidur

Makanan tambahan melatonin kadang-kadang diambil untuk membantu mengatasi pelbagai masalah tidur, seperti insomnia. Walau bagaimanapun, penggunaan makanan tambahan melatonin untuk mengatasi gangguan tidur ini tentunya mengikut preskripsi dan nasihat doktor.

Beberapa jenis gangguan tidur yang dianggap dapat diatasi dengan penggunaan suplemen melatonin adalah:

1. Sindrom fasa tidur-bangun tidur (DSWPD)

Orang yang menghidap DSWPD sukar tidur pada waktu malam dan bangun pada waktu pagi. Mereka biasanya hanya boleh tidur pada pukul 2-6 pagi dan bangun antara pukul 10 pagi hingga 1 petang.

DSWPD sering menyusahkan penderita untuk mendapatkan tidur yang cukup, terutama jika mereka harus bangun pada waktu pagi untuk bekerja atau belajar. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil makanan tambahan melatonin dapat membantu orang yang menghidap DSWPD tidur lebih awal.

2. Insomnia

Mengambil suplemen melatonin dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur dan memudahkan insomnia untuk tidur.

Satu kajian menunjukkan bahawa suplemen melatonin juga dapat memperbaiki masalah tidur pada orang dengan gangguan mental dan neurologi, seperti kemurungan, skizofrenia, epilepsi, dan autisme.

3. Jet lag

Jet lag boleh berlaku semasa anda merentasi pelbagai zon waktu. Semasa mengalami jet lagAnda akan berasa tidak sihat, sukar tidur, mengantuk pada siang hari lebih kerap, mengalami sakit kepala, dan sukar menumpukan perhatian.

Untuk mengatasi jet lagSalah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan mengambil makanan tambahan melatonin. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa makanan tambahan melatonin dapat membantu mengatasi gejala jet lag dan meningkatkan kualiti tidur seseorang yang mengalami jet lag.

4. Gangguan tidur kerana bekerja pergeseran

Orang yang bekerja pergeseran pada waktu malam sering mengalami kesukaran untuk tidur. Beberapa kajian menunjukkan bahawa makanan tambahan melatonin dapat meningkatkan kualiti dan panjang tidur siang pada orang yang harus bekerja pergeseran malam.

Selain merawat gangguan tidur, suplemen melatonin juga dipercayai mempunyai pelbagai faedah lain, termasuk:

  • Melegakan kesakitan, misalnya kerana sakit otot dan haid
  • Menurunkan tekanan darah pada penghidap hipertensi
  • Mengawal kebimbangan
  • Menjaga kesihatan dan fungsi mata
  • Melegakan simptom tinnitus
  • Membantu merawat gangguan gastrik

Namun, perlu diingat bahawa pelbagai faedah suplemen melatonin di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut mengenai keberkesanannya. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan melatonin.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengambil Melatonin

Melatonin biasanya diresepkan oleh doktor untuk membantu mengatasi masalah tidur jangka pendek pada orang dewasa yang berumur 55 tahun ke atas. Kadang-kadang, makanan tambahan ini juga diberikan kepada orang dewasa di bawah 55 tahun dan kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, suplemen melatonin tidak boleh diambil jika anda mempunyai keadaan berikut:

  • Sejarah reaksi alahan sebelumnya terhadap melatonin atau ubat lain
  • Gangguan hati atau ginjal dan gangguan autoimun, seperti lupus dan rheumatoid arthritis
  • Mengandung atau menyusu

Sekiranya anda mengalami gangguan tidur, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Sekiranya doktor anda menetapkan suplemen melatonin tetapi anda mengalami kesan sampingan, seperti sakit kepala, loya, mulut kering, kulit gatal, atau sakit di lengan dan kaki, berjumpa doktor dengan segera supaya ubat tersebut dapat dirawat.