Fahami Perkara Ini Sebelum Mendapatkan Curettage

Curettage biasanya dikenali sebagai prosedur perubatan yang dilakukan pada wanita ketika mereka mengalami keguguran. Walau bagaimanapun, sebenarnya kuretasi juga dapat dilakukan dalam keadaan lain. Sekiranya anda disyorkan oleh doktor untuk menjalani kuretase, terdapat beberapa maklumat penting mengenai kuretase yang penting untuk anda ketahui.

Kuret adalah nama alat pembedahan yang digunakan untuk mengeluarkan tisu dari rahim. Prosedur ini dikenali sebagai curettage. Prosedur kuretase atau kuretase biasanya memakan masa sekitar 10-15 minit, dan pesakit akan mengalami anestesia semasa menjalani prosedur ini.

Ketahui Fungsi Kuret

Berikut adalah beberapa keadaan atau keperluan perubatan yang memerlukan prosedur kuretasi:

Kuret untuk Peperiksaan

Tidak hanya membersihkan rahim setelah keguguran, kuretase juga dapat dilakukan untuk mengetahui penyebab aduan, seperti:

 • Pendarahan di luar kitaran haid
 • Pendarahan faraj yang teruk atau dalam jumlah yang lebih besar daripada biasa semasa haid
 • Kesakitan dan pendarahan faraj semasa hubungan seksual
 • Pendarahan selepas menopaus

Curettage juga boleh dilakukan sebagai pemeriksaan susulan apabila doktor menemui kelainan pada hasil pemeriksaan lain, seperti: PAP smear dan ultrasound rahim.

Apabila kuret digunakan sebagai bagian dari proses diagnostik, doktor akan mengumpulkan sampel tisu dari rahim untuk diperiksa di makmal. Hasil pemeriksaan ini dapat digunakan untuk mendiagnosis pelbagai keadaan, seperti barah rahim, polip rahim, atau penebalan lapisan rahim.

Sebagai prosedur pemeriksaan, kuretase sering digabungkan dengan histeroskopi. Sekiranya didapati terdapat kelainan, seperti fibroid, tumor, atau polip pada rahim, doktor boleh mengambil tindakan untuk menghilangkan kelainan pada rahim.

Kuret untuk merawat keadaan tertentu

Sekiranya kuret untuk pemeriksaan hanya dilakukan dengan mengambil sampel, kuretase sebagai rawatan umumnya bertujuan untuk membuang tisu abnormal yang terkandung di dalam rahim. Contohnya ialah:

 • Membersihkan tisu yang tersisa di rahim untuk mengelakkan pendarahan berat atau Contohnya, selepas keguguran atau selepas prosedur pengguguran
 • Mengeluarkan polip di rahim atau serviks (serviks)
 • Mengeluarkan darah beku dan tisu di rahim yang disebabkan oleh kehamilan molar atau kehamilan molar
 • Membersihkan sisa tisu plasenta yang tertinggal dan melekat pada rahim dan menangani pendarahan berlebihan selepas bersalin
 • Mengeluarkan tumor fibroid jinak yang terbentuk di dinding rahim

Memahami Prosedur Curettage

Sebelum melakukan rawatan kuret, doktor atau bidan terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan keadaan pesakit dan riwayat perubatan. Semasa pemeriksaan, beritahu doktor anda jika anda:

 • Alergi terhadap ubat-ubatan tertentu, termasuk anestetik, antibiotik, atau ubat sakit
 • Adakah mengandung atau menyusu
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti pengencer darah
 • Mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti gangguan darah atau gangguan pembekuan darah

Sekiranya keadaan anda dinyatakan baik dan boleh mengalami kuretase, doktor anda mungkin meminta anda berpuasa selama 6-8 jam sebelum prosedur ini dilakukan. Sementara menunggu penyediaan kuret, anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai kesan sampingan dan risiko kuret yang boleh berlaku.

Sebelum proses kuretasi dimulakan, anda akan diminta berbaring dengan kaki terbuka dan terangkat. Kemudian, anda akan dibius sehingga anda tidak merasa sakit. Jenis anestesia yang akan anda berikan bergantung pada jenis kuret yang anda miliki dan keadaan anda.

Selepas anda mengalami penenang, doktor akan memasukkan spekulum ke dalam faraj anda dan membersihkan serviks anda menggunakan larutan antiseptik. Selanjutnya, prosedur kuret dapat dimulakan dengan 2 langkah berikut:

dilebarkan

Ini adalah proses pelebaran serviks untuk memudahkan proses kuretase. Pelebaran biasanya dilakukan dengan menggunakan ubat atau meletakkan alat yang disebut laminaria yang mampu melembutkan serviks dan membuatnya melebar.

Penjelasan

Selepas serviks dibuka, doktor akan membuang kandungan rahim menggunakan kuret yang serupa dengan sudu. Alat yang disebut kanula juga dapat digunakan untuk menyedut sisa tisu di rahim.

Namun, jika kuretase dilakukan untuk tujuan pemeriksaan, doktor hanya akan mengambil sejumlah kecil tisu sebagai sampel untuk diuji di makmal.

Setelah prosedur kuret selesai, keadaan anda akan dipantau selama beberapa jam oleh doktor atau jururawat. Ini penting untuk memastikan anda pulih sepenuhnya dari kesan anestetik dan untuk mengesan komplikasi, seperti pendarahan berat atau jangkitan selepas penyembuhan.

Sekiranya tidak ada kesan sampingan atau komplikasi yang berbahaya, pesakit biasanya keluar dari rumah dan tidak perlu dirawat. Kebiasaannya, pesakit boleh kembali ke aktiviti normal selepas 24 jam selepas kuret.

Pelbagai Risiko dan Kesan Sampingan dari Curettage

Kuret umumnya selamat untuk dilaksanakan. Walau bagaimanapun, seperti prosedur perubatan lain, prosedur ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Setelah menjalani rawatan kuret, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan, seperti:

 • Kekejangan perut atau sakit
 • Titik atau pendarahan ringan di faraj
 • Pening, loya dan muntah, terutamanya jika anda mengalami anestesia umum

Dalam kes tertentu, kuretase juga boleh menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi yang lebih teruk, seperti:

 • Pendarahan berat
 • Kerosakan pada serviks
 • Perforasi atau pembentukan air mata di rahim
 • jangkitan rahim
 • Pembentukan tisu parut pada dinding rahim (sindrom Asherman)

Sekiranya setelah menjalani kuretase anda mengalami demam, pendarahan teruk yang membuat anda perlu menukar tuala wanita setiap jam, sakit perut yang teruk, pelepasan berbau busuk dari faraj, dan kekejangan perut selama lebih dari 2 hari, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found