7 Bahaya Seks Mulut dan Petua untuk Selamat Melakukannya

Seks oral sebelum hubungan seks dapat membantu meningkatkan gairah. Namun, anda dan pasangan mestihlmperhatikan keselamatan seks oral kerana aktiviti ini juga boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Seks oral atau seks oral adalah aktiviti seksual yang dilakukan untuk merangsang vagina, zakar, atau dubur pasangan menggunakan mulut, bibir, atau lidah. Seks oral adalah sebahagian daripada foreplay dan dapat menjadikan hubungan seksual lebih menyenangkan jika dilakukan dengan betul.

Walau bagaimanapun, jika anda atau pasangan anda tidak memperhatikan "tanda" keselamatan, potensi penyakit kelamin (PMS) akibat seks oral akan tinggi.

7 Bahaya Seks Mulut orang yang tangkai

Seperti disebutkan di atas, seks oral dapat membuka risiko pelbagai jenis jangkitan, terutama jangkitan kelamin. Beberapa jangkitan yang boleh ditularkan melalui seks oral adalah:

1. Human papillomavirus (HPV)

Salah satu bahaya seks oral adalah meningkatkan risiko penyakit papillomavirus manusia (HPV). Sekiranya seseorang mempunyai HPV dan melakukan seks oral dengan pasangannya, pasangannya berisiko dijangkiti penyakit ini.

Keadaan ini sangat penting untuk dicegah, kerana HPV yang ditularkan semasa seks oral adalah faktor risiko utama untuk barah tekak atau barah mulut.

2. Sifilis

Sifilis adalah jangkitan kelamin yang disifatkan oleh luka pada alat kelamin. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria Treponema pallidium. Semasa seks oral dilakukan, bakteria yang bersarang pada luka sifilis dapat disebarkan dengan mudah melalui hubungan kulit ke mulut dengan alat kelamin.

3. Gonorea

Seks oral boleh meningkatkan risiko dijangkiti gonorea atau gonorea. Anda boleh mendapat penyakit ini jika melakukan seks oral dengan pasangan yang mengalami gonorea, dan sebaliknya.

Gonore boleh menjangkiti tekak, alat kelamin, saluran kencing, dan dubur. Umumnya, jangkitan gonore di kerongkong tidak mempunyai gejala, tetapi penghidapnya mungkin mengalami sakit tekak.

4. herpess

Melalui seks oral, anda atau pasangan anda juga berisiko terkena herpes pada alat kelamin atau mulut. Herpes dicirikan oleh beberapa gejala, seperti gatal, sakit di kawasan kemaluan atau di sekitar mulut, lepuh kecil yang boleh mengeluarkan cecair atau darah, hingga kerengsaan pada kulit.

5. Hepatitis A dan B

Kerana virus hepatitis B dapat dibawa masuk dalam air liur, cairan vagina, atau air mani, hepatitis B lebih cenderung menular melalui seks oral, terutama jika anda mengalami sakit di mulut atau memakai pendakap gigi. Sementara itu, seks oral yang dilakukan pada dubur boleh menyebabkan anda dijangkiti hepatitis A.

6. Chlamydia

Chlamydia paling sering disebarkan melalui seks dubur atau vagina yang tidak dilindungi, tetapi juga boleh melalui seks oral. Chlamydia dicirikan oleh beberapa gejala, bergantung pada lokasinya.

Sekiranya menjangkiti tekak, gejalanya termasuk sakit tekak, sakit gigi atau mulut, sariawan yang tidak sembuh, hingga luka di sekitar bibir dan mulut.

Sekiranya ia berlaku di kawasan genital, gejala boleh merangkumi sakit ketika membuang air kecil, sakit atau bengkak pada testis, sakit di dubur, hingga keputihan yang tidak normal dari zakar atau vagina.

7. HIV

Anda juga berisiko dijangkiti HIV jika anda melakukan seks oral dengan seseorang yang menghidap HIV. Risiko dijangkiti virus ini akan lebih tinggi sekiranya terdapat luka di mulut atau bibir pelaku seks oral.

Petua untuk Melakukan Seks Oral dengan Selamat

Penularan penyakit kelamin akibat seks oral dapat dikurangkan dengan mengamalkan seks oral yang selamat. Kaedahnya adalah seperti berikut:

1. Ggunakan kondom

Sekiranya seks oral dilakukan pada pasangan lelaki, anda harus memintanya menggunakan kondom untuk mengelakkan hubungan langsung antara kulit zakar dan air liur atau antara air mani dan lapisan mulut.

2. Gunakan empangan pergigian

Sekiranya seks oral dilakukan pada pasangan wanita, minta dia menggunakannya empangan pergigian untuk menutup kawasan faraj, supaya mulut tidak bersentuhan langsung dengan vagina. empangan pergigian adalah kepingan lateks yang sering digunakan oleh doktor gigi. Alat ini boleh didapati di farmasi.

3. Jangan gosok gigi sebelum ini

Sebelum melakukan seks oral, elakkan menggosok gigi kerana ini berisiko menyebabkan luka kecil pada gusi atau dinding mulut. Perkara ini perlu diperhatikan kerana penyakit ini lebih mudah disebarkan dengan adanya luka di mulut.

Jadi, selain tidak menggosok gigi sebelum melakukannya seks oral, Anda juga harus memastikan bahawa keadaan mulut dalam keadaan sihat, seperti tidak ada sariawan atau luka terbuka.

4. Elakkan tingkah laku seksual yang berisiko

Terdapat risiko dijangkiti penyakit di atas jika anda melakukan seks oral dengan orang yang menderita penyakit ini atau orang yang sejarah aktiviti seksualnya tidak jelas. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengelakkan tingkah laku seksual yang berisiko, seperti seks kasual dan pelbagai pasangan.

5. Dapatkan vaksin

Jangkitan kelamin, seperti hepatitis B dan jangkitan HPV, juga dapat dicegah dengan vaksin. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mendapat vaksin sekiranya anda sudah aktif secara seksual.

Selain menerapkan petua di atas, risiko mendapat penyakit kelamin dapat dikurangkan dengan berdisiplin dalam menjaga kebersihan organ intim anda dengan betul.

Sekiranya selepas melakukan seks oral anda mengalami aduan yang menunjukkan penyakit menular seksual, seperti gatal-gatal, ruam, bisul pada alat kelamin atau mulut, keputihan yang luar biasa, keputihan dari zakar, atau sakit ketika membuang air kecil, anda harus segera berjumpa doktor.