Seperti Ini Cara Mengatasi Bibir Bengkak Dengan Selamat

Bibir bengkak boleh terjadi apabila terdapat keradangan, penumpukan cairan, atau pendarahan pada tisu bibir. Ketahui cara mengatasi bibir yang bengkak yang selamat, agar keluhan ini dapat diselesaikan dengan baik.

Bibir bengkak boleh disebabkan oleh reaksi alergi, gigitan serangga, kecederaan tisu, atau kecederaan. Keadaan ini biasanya juga dicirikan oleh sensasi kesakitan dan kemerahan di kawasan pembengkakan.

Pelbagai Cara Mengatasi Bibir Bengkak

Apabila anda mengalami bengkak bibir, sangat penting untuk menjaga kebersihan bibir dan mulut agar tidak mengalami keadaan yang lebih serius. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat bibir bengkak yang boleh anda lakukan di rumah:

Pemampat Ais

Kompres menggunakan ais yang dibalut dengan kain untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada waktu kecederaan. Lakukan ini beberapa kali sehari. dan elakkan daripada terkena ais yang bersentuhan langsung dengan kulit untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.

Sapukan gel aloe vera

Lidah buaya dipercayai mempunyai sifat anti-radang dan juga dapat digunakan sebagai pilihan untuk membantu merawat bibir yang bengkak.

Pastikan bibir sentiasa lembap

Minum banyak air untuk memastikan bibir anda sentiasa terhidrat. Anda juga boleh menambahkan kelembapan pada bibir agar tahan lebih lama dengan menggunakan lip balm (balsem bibir). Tetapi elakkan balsem bibir yang mengandungi bahan pencetus alergi.

Jaga kebersihan mulut

Bilas perlahan-lahan kawasan mulut dengan air selepas setiap kali makan, supaya serpihan makanan tidak melekat pada bibir yang bengkak dan menyebabkan jangkitan atau keradangan lebih lanjut.

Makan makanan lembut

Supaya lapisan bibir yang bengkak tidak menjadi lebih meradang atau menyakitkan, makan makanan ringan, seperti bubur atau sup. Sebaiknya anda makan makanan ringan sekurang-kurangnya 2-3 hari.

Ambil ubat seperti yang disyorkan oleh doktor

Sekiranya anda mengalami bengkak bibir kerana alahan, maka hindari penyebabnya. Di samping itu, ambil ubat penghilang alergi mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya difikirkan perlu, doktor juga boleh menasihati anda untuk mengambil ubat anti-radang dan penghilang rasa sakit.

Sekiranya terdapat tanda-tanda jangkitan, doktor juga boleh menetapkan antibiotik. Dalam keadaan tertentu, doktor mungkin perlu melakukan tindakan membuang nanah dari bibir yang bengkak.

Mengakui Keadaan Bibir Bengkak Yang Lebih Berat

Sekiranya cara merawat bibir bengkak yang anda lakukan di rumah tidak memberikan hasil penyembuhan, anda harus segera berjumpa doktor. Ada kemungkinan bibir yang bengkak adalah gejala penyakit lain.

Hati-hati bibir yang bengkak disertai dengan mengi (pernafasan terdengar seperti bersiul kerana sesak nafas), kesukaran bernafas, hingga hilang kesedaran, dan pembengkakan mulut dan lidah. Keadaan ini serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Bibir yang bengkak perlu dirawat dengan betul. Anda boleh melakukan rawatan semula jadi di rumah. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya bengkak bibir disertai dengan gejala yang serius.