Cegukan di rahim, normal atau tanda bahaya?

Wanita hamil mungkin merasakan cegukan bayi di rahim. Biasanya dicirikan oleh sentakan dari dalam perut yang terasa lebih lembut daripada penumbuk atau tendangan dan berlaku berulang kali dengan jeda tertentu. Namun, adakah keadaan ini normal? Ayuh, wanita hamil lihat dalam artikel ini.

Bayi dalam kandungan memang boleh mengalami cegukan, ibu hamil. Cegukan adalah pergerakan diafragma bayi, yang merupakan otot yang memisahkan rongga dada dan rongga perut, ketika dia mula belajar bernafas. Cegukan pada umumnya merupakan tanda bahawa bayi sedang berkembang dengan baik, tetapi mereka juga boleh menjadi tanda kelainan.

Tanda-tanda Bayi yang Sihat

Bayi boleh cegukan di rahim pada usia kehamilan 8-10 minggu, seiring dengan kemunculan kemampuan untuk menghisap dan menelan. Walau bagaimanapun, wanita hamil biasanya hanya mula merasa cegukan bayi di rahim sekitar usia 6 bulan kehamilan.

Penyebab cegukan pada bayi dalam kandungan tidak diketahui secara pasti, tetapi ini dianggap sebagai salah satu proses pematangan paru-paru. Cegukan umumnya merupakan tanda bahawa bayi berkembang dengan baik di rahim.

Sekiranya bayi anda cegukan, itu bermakna dia mempunyai kemampuan untuk menyedut cairan ketuban ke dalam paru-paru dan kemudian mengeluarkannya kembali, seperti orang yang menghirup dan menghembuskan udara. Ini adalah tanda bahawa diafragma berkembang.

Selain itu, cegukan bayi di dalam rahim juga merupakan tanda bahawa saraf tunjang dan otak telah berfungsi dan saling terhubung. Ini bermaksud saraf bayi berkembang dengan baik dan kemudian dapat hidup di luar rahim.

Kenali Tanda-Tanda Cegukan Tidak normal

Cegukan biasanya akan reda setelah bayi mencapai usia 32 minggu, apabila kemampuan bernafas sudah matang. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan kehamilan jika selepas usia ini bayi terus cegukan beberapa kali sehari dan cegukan berlangsung sekurang-kurangnya 15 minit pada satu masa.

Wanita hamil juga boleh berjumpa doktor jika selepas kehamilan 28 minggu cegukan bayi terasa berbeza, misalnya, merasa lebih keras atau bertahan lebih lama daripada biasa.

Cegukan yang berlaku pada peringkat kehamilan seterusnya boleh menjadi tanda gangguan tali pusat pada bayi. Gangguan ini boleh menyebabkan:

  • penumpukan karbon dioksida dalam darah bayi
  • Perubahan tekanan darah bayi
  • Perubahan degupan jantung bayi
  • Kerosakan otak bayi
  • Keguguran

Cegukan bayi di rahim pada umumnya adalah sesuatu yang normal dan tidak memerlukan rawatan khas. Wanita hamil sebenarnya boleh bersenang-senang kerana ini adalah tanda bahawa mereka tumbuh dan berkembang dengan sihat. Biasanya, cegukan janin akan mereda sekiranya wanita hamil mengubah posisi duduk atau tidurnya, berjalan, dan minum air.

Walau bagaimanapun, jika kaedah ini tidak melegakan cegukan bayi di rahim atau cegukan itu bertahan lebih lama dan lebih kuat daripada biasa, lebih baik bagi wanita hamil untuk segera berjumpa doktor.