Cara Mengatasi Migrain Tanpa Ubat

Semasa mengalami migrain, pengambilan ubat-ubatan sering digunakan sebagai andalan untuk melegakan sakit kepala. Namun, bagaimana jika secara kebetulan tidak ada ubat yang tersedia ketika migrain menyerang? Tenang, di sana Macam mana boleh jadi, bagaimana mengatasi migrain tanpa ubat.

Migrain adalah sakit kepala yang terasa berdenyut, intensiti sederhana hingga teruk, dan mungkin disertai dengan gejala mual, muntah, atau kepekaan terhadap cahaya dan suara. Migrain sering dirasakan di satu sisi kepala, tetapi juga boleh mempengaruhi kedua-dua belah kepala.

Sebilangan penghidap migrain mungkin mengalami aura, yang merupakan gejala gangguan saraf, seperti melihat kilatan cahaya atau berbau bau tertentu.

Inilah Cara Mengatasi Migrain Tanpa Ubat

Saat ini tidak ada ubat yang benar-benar dapat menyembuhkan migrain kerana mekanisme migrain juga tidak difahami sepenuhnya. Mengambil ubat adalah satu-satunya cara untuk melegakan simptom.

Anda perlu tahu bahawa selain mengambil ubat, migrain juga dapat diatasi dengan:

1. Berehat dan tidur

Apabila mengalami serangan migrain, seseorang menjadi lebih sensitif terhadap bunyi dan cahaya. Menghentikan aktiviti dan berehat di bilik yang gelap dan tenang dapat melegakan gejala migrain.

Sekiranya boleh, cubalah tidur. Sebatian kimia yang dihasilkan oleh otak semasa tidur dapat menghilangkan rasa sakit. Di samping itu, tidur yang cukup dan kerap pada waktu yang sama setiap hari dapat membantu mencegah migrain.

2. Kompres sejuk atau suam

Cara kedua untuk mengatasi migrain tanpa ubat adalah dengan kompres sejuk atau suam. Sebilangan orang lebih suka meletakkan beg berisi ais di dahi atau di bahagian belakang leher untuk mengurangkan kesakitan semasa migrain. Sekiranya anda merasa tidak selesa dengan kompres sejuk, anda boleh menggantinya dengan kompres hangat. Selain itu, mandi dengan air suam juga dapat memberikan khasiat yang serupa.

3. Kafein

Dalam jumlah yang sedikit, kafein dapat mengurangkan kesakitan, termasuk yang disebabkan oleh migrain. Namun, berhati-hatilah untuk tidak mengonsumsi terlalu banyak kafein. Pengambilan kafein yang berlebihan sebenarnya menyebabkan sakit kepala setelah kesannya mulai hilang.

4. Meditasi atau yoga

Meditasi dengan duduk di tempat yang tenang dan fokus pada nafas anda dapat menghilangkan rasa sakit. Selain meditasi, anda juga boleh melakukan yoga untuk mengurangkan keparahan migrain dan menurunkan risiko berulang migrain.

5. Aroma lavender

Cara kelima menangani migrain tanpa ubat adalah dengan menyedut aroma lavender. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang menyedut aroma minyak lavender selama 15 minit mengalami penurunan sakit kepala yang ketara berbanding dengan orang yang tidak.

6. Urut

Memberi urutan lembut ke kawasan dahi dapat meningkatkan aliran darah dan membantu kelonggaran. Namun, kerana serangan migrain boleh menyebabkan penderita sangat sensitif terhadap sentuhan, kaedah ini mungkin tidak sesuai untuk sesetengah orang.

Itulah beberapa kaedah mudah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi migrain tanpa ubat. Apabila migrain menyerang, seboleh-bolehnya elakkan pengambilan makanan dan minuman yang boleh memburukkan lagi gejala, seperti coklat, keju, daging olahan, makanan yang mengandungi banyak monosodium glutamat (MSG), dan minuman beralkohol.

Sebaliknya, seboleh-bolehnya tingkatkan penggunaan makanan yang kaya dengan magnesium, seperti sayur-sayuran dan kacang-kacangan hijau, untuk membantu mencegah migrain berulang.

Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang tidak sembuh walaupun mengambil langkah-langkah untuk mengatasi migrain tanpa ubat seperti yang dijelaskan, bahkan dengan mengambil ubat migrain, anda harus berjumpa dengan doktor anda sehingga penyebabnya dapat diketahui dan rawatan yang sesuai diberikan.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found