Memahami Definisi dan Perbezaan Jantina dan Jantina

Memahami makna dan perbezaan antara jantina dan jantina sangat penting. Selalunya penggunaan kedua-dua istilah ini tidak betul, walaupun jantina dan jantina mempunyai makna yang berbeza. Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Sebilangan besar dari kita dibesarkan dengan idea sederhana mengenai jantina dan seks, iaitu dua jantina yang terdiri daripada lelaki dan wanita. Inilah yang menyebabkan kita kurang memahami makna dan perbezaan antara jantina dan jantina.

Pemahaman dan Perbezaan Jantina dan Jantina

Agar anda tidak disalahpahami dan memahami perbezaan antara jantina dan jantina, di bawah ini akan dijelaskan terlebih dahulu mengenai makna kedua-duanya:

Definisi seks

Seks adalah pembahagian dua jantina, iaitu lelaki dan wanita, yang ditentukan secara biologi. Seks juga berkaitan dengan ciri fizikal dan fungsi asas manusia, mulai dari kromosom, tahap hormon, dan bentuk organ pembiakan.

Contohnya, lelaki dan wanita mempunyai organ pembiakan yang berbeza, dari dalam dan luar. Begitu juga dengan jenis dan tahap hormon dalam tubuh lelaki dan wanita. Ini dipanggil ciri seks utama.

Selain daripada ciri seks primer, terdapat juga ciri seks sekunder. Ini adalah ciri seks yang berlaku kerana perbezaan ciri seks primer.

Sebagai contoh, lelaki dan wanita mempunyai payudara, tetapi ciri sekunder wanita adalah tisu payudara yang mengandungi lebih banyak lemak dan kelenjar susu kerana pengaruh hormon.

Walaupun pada amnya terdapat perbezaan yang jelas antara jantina, ada juga keadaan yang diwarisi yang menyebabkan seseorang dilahirkan dengan kombinasi ciri-ciri seks lelaki dan wanita (pelbagai jenis kelamin), baik secara fizikal dan genetik. Keadaan ini dikenali sebagai interseks. Contohnya ialah sindrom Klinefelter.

Definisi jantina

Jantina adalah persepsi masyarakat atau merujuk kepada peranan, tingkah laku, ekspresi, dan identiti seseorang, baik lelaki dan wanita. Istilah ini juga berkait rapat dengan orientasi seksual, misalnya homoseksual, heteroseksual, dan biseksual.

Jantina biasanya dikaitkan dengan istilah maskulin dan feminin. Maskulin dikaitkan dengan sifat lelaki, seperti gagah, kuat, dan terkemuka. Sementara feminin dikaitkan dengan sifat wanita, seperti mengasuh, lembut, dan sensitif.

Bagaimana satu kumpulan masyarakat menentukan peranan atau sifat jantina boleh berbeza dari yang lain dan juga boleh berubah dari masa ke masa.

Sebagai contoh, pada masa lalu, sifat maskulin dianggap tidak ada pada wanita dan sifat feminin tidak ada pada lelaki. Sebenarnya, sekarang difahami oleh banyak orang bahawa lelaki juga boleh mengasuh dan wanita juga dapat memimpin.

Istilah lain yang berkaitan dengan gender adalah identiti gender. Identiti gender adalah bagaimana seseorang memandang dirinya. Dalam kes transgender, adalah mungkin bagi lelaki untuk melihat dan berfikir bahawa dia adalah wanita, atau sebaliknya.

Bukan hanya itu, ada juga yang disebut ekspresi gender. Ini adalah bagaimana seseorang mengekspresikan dirinya, sama ada dari segi tingkah laku, pakaian, suara, atau potongan rambut, mengikut jantina atau tidak.

Perbezaan Jantina dan Jantina

Dari penjelasan di atas, kita dapat melihat di mana perbezaan antara jantina dan jantina, tetapi kita juga dapat melihat keterikatan antara keduanya. Kedua-duanya mempunyai hubungan dengan jantina. Walau bagaimanapun, seks adalah mutlak, sementara jantina cenderung tidak.

Jantina adalah perbezaan biologi antara lelaki dan wanita yang semula jadi sejak lahir. Sementara itu, jantina adalah ciri lelaki dan wanita yang terbentuk dan dibina di persekitaran atau masyarakat sekitarnya.

Sifat istilah seks tidak boleh diubah, sementara jantina boleh, kerana definisi jantina tidak semata-mata mengenai genetik seseorang.

Seperti yang dijelaskan di atas, lelaki boleh mempunyai sifat feminin yang dominan, dan sebaliknya. Namun, seorang lelaki tidak boleh memiliki faraj dan seorang wanita tidak boleh mempunyai zakar.

Pemahaman dan perbezaan antara jantina dan jantina mungkin lebih rumit daripada yang kita fahami selama ini. Walau bagaimanapun, perkara paling penting yang boleh kita lakukan adalah menghormati jantina dan jantina setiap orang. Ini juga dapat disampaikan kepada kanak-kanak dan remaja melalui pendidikan seksual.

Sekiranya anda mengenali seseorang yang mempunyai kesukaran untuk menyatakan atau menerima identiti jantina mereka, jangan ragu untuk mencadangkan berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri. Dengan cara itu, dia boleh mendapatkan nasihat atau terapi sekiranya diperlukan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found