Vidoran Xmart - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vidoran Xmart berguna untuk membantu memenuhi keperluan protein dan pemakanan yang lain perlu untuk tumbesaran anak. Susu ini boleh digunakan untuk kanak-kanak berumur 1 tahun

adalah susu formula yang diperbuat daripada susu lembu atau susu kedelai yang telah diproses dan diperkaya dengan bahan aktif untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan anak-anak.

Jenis dan Kandungan Xmart Vidoran

Terdapat beberapa jenis susu Vidoran Xmart, iaitu:

 • Susu Vidoran Xmart 1+ untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun
 • Susu Vidoran Xmart 3+ untuk kanak-kanak berumur 3-5 tahun
 • Susu Vidoran Xmart 5+ untuk kanak-kanak berumur 5-12 tahun
 • Susu Vidoran Xmart UHT untuk kanak-kanak berumur 1–12 tahun
 • Susu soya Vidoran Xmart 1+ untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun
 • Susu soya Vidoran Xmart 3+ untuk kanak-kanak berumur 3-5 tahun

Susu Vidoran Xmart 1+, 3+, dan 5+ adalah sejenis susu yang diperbuat daripada susu lembu. Susu ini mengandungi susu tepung (susu tepung skim, laktosa, protein whey), minyak hati ikan kod, campuran minyak sayuran, sukrosa, kolin, maltodekstrin, inulin, taurin, inositol, L-carnitine, serbuk DHA, madu, rasa madu asli, sintetik perisa susu, 8 mineral, dan 12 vitamin (vitamin K, C, E, A, B3, D3, B5, B2, B1, B6, B9, H).

Kandungan susu soya Vidoran Xmart 1+ dan 3+ hampir sama dengan susu Vidoran Xmart 1+, 3+, dan 5+. Walau bagaimanapun, bahan asas susu lembu diganti dengan isolat protein soya. Ini kerana susu Vidoran Xmart jenis ini ditujukan untuk kanak-kanak yang alergi terhadap protein dalam susu lembu atau mengalami intoleransi laktosa.

Apa itu Vidoran Xmart?

kumpulanSusu formula dan UHT
KategoriSusu
ManfaatMemenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak
Dimakan olehAnak-anak
Vidoran Xmart untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Vidoran Xmart digunakan untuk kanak-kanak. Sekiranya anda menyusu, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai susu yang sesuai untuk anda.

BentukSerbuk dan cecair

Amaran Sebelum Menggunakan Vidoran Xmart:

 • Jangan berikan Vidoran Xmart yang terbuat dari susu lembu jika anak anda mempunyai alergi terhadap susu lembu dan produk tenusu, atau menderita intoleransi laktosa.
 • Perhatikan tarikh luput pada bungkusan sebelum menggunakan Vidoran Xmart.
 • Sesuaikan jenis susu Vidoran Xmart mengikut keperluan anak anda.
 • Beri susu formula berasaskan soya (soya), seperti susu soya Vidoran Xmart 1+ dan 3+, hanya jika dinasihatkan oleh doktor.
 • Berhati-hatilah dalam pemberian susu Vidoran Xmart jika anak anda menghidap diabetes, tekanan darah tinggi, trigliserida tinggi, hiperfosfatemia, hipofosfatemia, hipertiroidisme, hipoparatiroidisme, sarkoidosis, gangguan ginjal, asma, fibrosis kistik, dan gangguan pencernaan.
 • Segera hubungi doktor sekiranya anak anda mengalami reaksi alahan setelah mengambil Vidoran Xmart.

Dos dan Peraturan untuk Menggunakan Vidoran Xmart

Setiap jenis susu mempunyai dos yang disyorkan berbeza. Berikut adalah dos susu Vidoran Xmart yang dibahagikan mengikut jenis:

 • Vidoran Xmart 1+

  3 sudu susu dicampurkan dengan 180 ml air masak suam.

 • Vidoran Xmart 3+

  4 sudu susu dicampurkan dengan 180 ml air masak suam.

 • Vidoran Xmart 5+

  4 sudu susu dicampurkan dengan 160 ml air masak suam.

 • Soya Vidoran Xmart 1+

  4 sudu susu dicampurkan dengan 180 ml air masak suam.

 • Vidoran Xmart 3+ soya

  4 sudu susu dicampurkan dengan 180 ml air masak suam.

Untuk Vidoran Xmart UHT, dosnya telah disesuaikan setiap pek. Setiap dos disyorkan untuk dimakan sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Anda dinasihatkan untuk tidak memberi susu anak anda lebih daripada 500 ml sehari.

Cara Menggunakan Vidoran Xmart dengan betul

Gunakan susu Vidoran Xmart mengikut umur dan disyorkan penggunaan pada bungkusan. Jangan ubah nisbah air ke susu, dan jangan tambah bahan lain, seperti gula dan bijirin.

Minum segera sehingga Vidoran Xmart larut. Selepas 2 jam, susu tidak boleh diminum lagi dan harus dibuang walaupun belum habis.

Gunakan susu hingga maksimum 4 minggu setelah membuka bungkusan. Serbuk susu tidak boleh digunakan lagi jika ada perubahan warna, bau, dan rasa.

Setelah membuka bungkusan, tutup bungkusan dengan erat dengan melipat beg beberapa kali. Simpan di tempat yang kering dan bersih, dan jangan simpan di dalam peti sejuk.

Interaksi Vidoran Xmart dengan Ubat dan Bahan Lain

Jika diambil bersama, bahan-bahan dalam susu Vidoran Xmart dapat mengurangkan keberkesanan mercaptopurine, estrogen, tamoxifen, warfarin, asid valproic, dan ubat-ubatan antibiotik, seperti quinolones dan tetracyclines.

Kesan Sampingan dan Bahaya Xmart Vidoran

Walaupun agak jarang, bahan-bahan yang terdapat dalam Vidoran Xmart boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, kembung, sakit perut, cirit-birit, sembelit, dan najis berdarah
 • Gangguan kulit, seperti ruam
 • Masalah pernafasan, seperti mengi (penampilan bunyi nafas berdehit) dan sesak nafas

Kesan sampingan ini dapat menunjukkan bahawa kanak-kanak mempunyai alergi susu lembu, intoleransi laktosa, atau alergi soya. Sekiranya anak anda mempunyai keluhan ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan cadangan untuk jenis susu yang betul.