Kenali HDL, Kolesterol Baik yang Penting untuk Tubuh

HDL adalah kolesterol yang berfungsi membersihkan kolesterol berbahaya yang berlebihan dalam darah dan membawanya kembali ke hati untuk dikeluarkan dari badan. Oleh itu, HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi) disebut sebagai 'kolesterol baik'.

Selain menghilangkan kolesterol jahat yang berlebihan, HDL juga berfungsi untuk mencegah kerusakan pada dinding saluran darah akibat pengumpulan lemak dan menjaga kesihatannya. Tidak hairanlah jika tahap kolesterol yang satu ini sebenarnya perlu ditingkatkan.

Tahap HDL sangat disyorkan agar lebih tinggi daripada kadar LDL (kolesterol jahat) dan trigliserida (lemak) dalam darah. Ia dapat melindungi anda dari banyak penyakit, termasuk aterosklerosis, penyakit jantung, dan strok.

Tahap HDL Normal yang Disyorkan

Berbeza dengan LDL, semakin tinggi tahap HDL, semakin baik kesannya pada badan. Untuk menentukan tahap kolesterol, baik HDL dan LDL, anda mesti terlebih dahulu melakukan ujian darah. Pemeriksaan ini penting, kerana kolesterol yang terlalu tinggi umumnya tidak menimbulkan gejala.

Berikut adalah tahap HDL normal untuk orang dewasa seperti yang ditentukan dari keputusan ujian darah:

  • Lelaki: 45-60 mg / dL atau lebih
  • Wanita: 55-60mg / dL atau lebih

Sekiranya tahap HDL anda berada di bawah had normal, anda akan menghadapi risiko lebih tinggi terhadap pelbagai penyakit yang berkaitan dengan jantung dan saluran darah, walaupun tahap LDL anda tidak tinggi. Oleh itu, penting untuk melakukan usaha untuk meningkatkan HDL dan tetap normal.

HDL adalah Kolesterol Baik yang Perlu Ditingkatkan Dengan Cara Ini

Tahap rendah kolesterol HDL yang baik dalam darah dapat diatasi dengan membuat perubahan diet dan gaya hidup. Kaedah ini juga terbukti efektif dalam menurunkan kadar kolesterol LDL buruk dan menjaga kadar kolesterol total normal.

Berikut adalah petua mudah yang boleh anda lakukan:

1. Makan makanan yang sihat

Cara termudah untuk meningkatkan tahap HDL adalah dengan memperhatikan makanan yang anda makan.

Sebaiknya elakkan atau hadkan makanan dan minuman yang mengandungi lemak tepu dan trans, seperti sosej, daging merah tinggi lemak, mentega, dan makanan goreng dan makanan bakar.

Sebagai gantinya, anda boleh makan makanan yang mengandungi lemak tak jenuh seperti omega-3 dan tinggi serat yang mudah didapati, seperti roti gandum, pasta gandum, pelbagai jenis ikan, minyak zaitun, alpukat, biji chia, oatmeal, kacang, dan buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Menurunkan berat badan jika anda berlebihan berat badan dapat meningkatkan kadar HDL dalam darah anda, serta menurunkan kadar LDL. Caranya sebenarnya mudah, iaitu mengawal bahagian dan jenis makanan, memilih makanan yang tinggi protein dan rendah lemak, dan melakukan senaman secara teratur.

3. Bersenam secara berkala

Melakukan senaman secara teratur juga merupakan kaedah semula jadi untuk meningkatkan HDL. Sekiranya anda tidak kerap bersenam, mulailah berjalan kaki sekitar 10-15 minit beberapa kali seminggu. Selepas itu, anda dapat meningkatkan intensiti latihan secara perlahan.

4. Berhenti merokok

Merokok dapat menurunkan kadar HDL dalam darah. Ini bukan hanya untuk perokok aktif, tetapi juga perokok pasif. Oleh itu, segera berhenti merokok untuk melindungi anda dan orang di sekitar anda daripada kesan buruk merokok.

5. Hadkan pengambilan alkohol

Minum alkohol diketahui dapat meningkatkan tahap HDL. Tetapi, jika berlebihan, alkohol sebenarnya akan meningkatkan trigliserida dalam darah dan meningkatkan risiko hipertensi dan fibrilasi atrium.

Oleh itu, hadkan pengambilan alkohol anda, iaitu tidak lebih dari 2 minuman sehari untuk lelaki dan tidak lebih dari 1 minuman untuk wanita.

Mengekalkan gaya hidup sihat seperti di atas adalah kunci untuk meningkatkan kadar HDL atau kolesterol baik. Kesannya bukan hanya itu, tetapi juga kesihatan fizikal dan psikologi secara keseluruhan. Jadi, jangan berlengah dan ubah gaya hidup anda mulai sekarang.

Untuk memastikan tahap HDL anda terkawal dengan baik, anda harus berjumpa doktor dengan kerap. Sebaiknya periksa kolesterol anda secara berkala setiap 4-6 tahun dari usia 20 tahun, iaitu usia yang diketahui terdedah kepada kolesterol tinggi.

Walau bagaimanapun, jika anda diketahui mempunyai tahap kolesterol tinggi atau faktor risiko penyakit jantung dan diabetes, seperti kegemukan atau jika anda mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini, anda mungkin perlu menjalani ujian yang lebih kerap.