7 Kelebihan Push-Up yang Anda Tidak Perlu Lupa

Terdapat banyak mfaedah tolakan untuk kesihatan dan kecergasan. Sekiranya dilakukan secara berkala, latihan fizikal ini dapat bertambah baik kekuatan otot dan sendi, mengurangkan berat badan, berlatih imbangan badan, begitu juga menjadikan jantung lebih sihat.

Push-naik adalah salah satu latihan sederhana yang boleh dilakukan di rumah tanpa memerlukan alat kecergasan mahal. Push-up termasuk sukan daya tahan isometrik, iaitu pergerakan yang dilakukan menggunakan objek tidak bergerak untuk mencetuskan pengecutan otot badan.

sebaris Manfaat Push-up

Berikut adalah pelbagai faedahnya tolakan apa yang anda dapat sekiranya anda melakukan senaman ini secara berkala:

1. Memelihara otot dan tulang yang sihat

Setelah memasuki usia 30 tahun, tisu otot badan akan terus berkurang kerana proses penuaan. Ini dapat mengurangkan kekuatan otot dan tulang sehingga 5% setiap tahun.

Oleh itu, anda perlu kerap bersenam untuk mengekalkan otot dan tulang yang sihat. Salah satunya adalah latihan yang memfokuskan pada kekuatan otot dan tulang di kawasan dada dan lengan, seperti tolakan. Latihan ini bahkan disarankan untuk dilakukan sejak baligh.

2. Mencegah dan mengatasi sarkopenia

Sarcopenia adalah keadaan di mana jisim otot menurun kerana proses penuaan. Penyakit yang biasanya berlaku pada orang tua boleh menjadikan badan lebih lemah dan tua. Sarcopenia boleh berlaku lebih cepat pada orang yang jarang bersenam.

Untuk mencegah dan melambatkan proses penyakit ini, penting bagi anda untuk kerap menjalani sukan yang dapat meningkatkan kekuatan, seperti: tolak-naik, untuk merangsang pembentukan jisim otot.

3. Bina otot badan bahagian atas anda

Pergerakan tolak-naik gunakan otot bahagian atas badan, iaitu trisep (otot di bahagian luar lengan atas), dada, dan bahu. Walaupun lebih fokus pada bahagian atas badan, tolak-naik juga dapat menguatkan bahagian badan yang lain, seperti otot perut, punggung, dan kaki.

4. Ketatkan aahli tbadan

Dengan membuat langkah tolak-naik sebanyak 12-15 kali sehari, bahagian badan seperti lengan, perut, punggung, hingga kaki akan kelihatan lebih ketat. Kesan ini akan dimaksimumkan, jika anda juga melakukan sukan lain, seperti senamrobik, berjalan kaki, berjoging, atau yoga.

5. Menurunkan berat badan

Bukan hanya meningkatkan kekuatan otot, tolakan Melakukannya secara berkala dapat membantu menurunkan berat badan dengan membakar kalori. Kalori yang dibakar dari latihan kekuatan ini adalah kira-kira 7 kalori per minit.

6. Meningkatkan keseimbangan badan

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, tolakan berguna dalam melatih kekuatan otot badan. Dengan kekuatan otot yang baik, keseimbangan badan akan lebih terjaga. Pada orang tua, kesan ini dapat mengurangkan risiko kecederaan akibat jatuh.

7. Meningkatkan kesihatan jantung

Adakah tolakan secara teratur juga dapat membantu meningkatkan kesihatan dan prestasi jantung, sehingga aliran darah di dalam badan tetap lancar. Dengan cara itu, risiko penyakit kardiovaskular anda akan berkurang.

Crajah Do tolak-awakhlm betul

Untuk mendapatkan keuntungan maksimum push-up, anda perlu melakukan pergerakan tolakan betul. Inilah panduannya:

  • Letakkan lengan anda sejajar dengan bahu anda. Biarkan jarak yang cukup luas di antara tapak tangan anda.
  • Luruskan kaki anda dan jaga agar lutut tidak melekat ke lantai.
  • Selaraskan badan anda sehingga membentuk garis lurus dari kepala, punggung, punggung, hingga tumit anda.
  • Turunkan badan anda dengan membengkokkan siku sehingga dada anda turun dan berjarak 5 cm dari lantai.
  • Tahan selama beberapa saat, kemudian angkat badan ke belakang dengan siku lurus.
  • Ulangi pergerakan 10-15 kali. Pengulangan dapat ditingkatkan seiring dengan kemampuan tubuh anda.

Semasa melakukan tolakan, cubalah mengelakkan kesalahan pergerakan, seperti mengangkat badan atas menggunakan otot perut, punggung, atau badan bawah sebagai daya tarikan utama.

Salah satu cara untuk mendapatkan berat badan yang sihat, cergas dan ideal adalah dengan melakukan tolakan secara berkala. Oleh itu, untuk menjaga kesihatan badan dan badan, buangkan rasa malas untuk melakukannya tolakan, ya.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai faedahnya tolakan atau masih keliru tentang bagaimana melakukan pergerakan tolakan benar, anda boleh berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found