Bukan hanya kurang tidur, ini adalah 8 penyebab mata panda yang perlu anda ketahui

Mata panda atau lingkaran hitam di bawah mata sering dikaitkan dengan kurang tidur. Walau bagaimanapun, kekurangan tidur bukan satu-satunya penyebab keadaan ini. Orang yang mengalami dehidrasi, penuaan, atau menderita penyakit tertentu juga dapat mengalami mata panda.

Mata panda dapat dialami oleh sesiapa sahaja, baik lelaki maupun wanita. Keadaan ini dicirikan oleh kantung mata yang kelihatan lebih gelap daripada warna kulit wajah. Orang yang mempunyai mata panda akan kelihatan letih dan lebih tua dari usia sebenar.

Pelbagai Punca Mata Panda

Keadaan mata panda boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk:

1. Kurang tidur

Apabila anda kurang tidur, darah tidak dapat mengalir dengan baik ke kawasan sekitar mata. Kesannya, darah yang terkumpul di bawah mata dapat dilihat kerana kulit di kawasan ini sangat nipis.

Selain mata panda, kurang tidur juga membuat mata kelihatan bengkak dan penampilan wajah menjadi kusam.

2. Faktor usia

Seiring bertambahnya usia, kulit menjadi semakin nipis dan nipis. Perlahan-lahan, kulit juga mula kehilangan keanjalannya. Apabila keadaan ini berlaku, saluran darah di bawah mata akan lebih jelas kelihatan sehingga mata panda muncul.

3. Kebiasaan menatap skrin

Menatap skrin televisyen, komputer, atau telefon bimbit dalam jangka masa yang lama boleh menyebabkan mata menjadi sebak. Keadaan ini menjadikan saluran darah di sekitar mata melebar. Akibatnya, kulit di sekitar mata menjadi gelap.

4. Faktor genetik

Mata panda juga dapat diturunkan dalam keluarga, misalnya dari ibu bapa hingga anak-anak mereka. Selain itu, orang yang mempunyai kulit lebih gelap juga lebih berisiko terkena mata panda.

5. Dehidrasi

Apabila badan mengalami dehidrasi atau kering, kulit di bawah mata akan kelihatan lembap dan kusam. Ini juga boleh mencetuskan penampilan mata panda.

6. Kebiasaan merokok dan minum alkohol

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan pengambilan alkohol, juga boleh menyebabkan mata panda.

Kesan daripada pengambilan alkohol dan merokok, dari masa ke masa dapat membuat aliran darah di kulit wajah menjadi tidak lancar sehingga lingkaran di sekitar mata kelihatan lebih gelap seperti mata panda.

Selain itu, merokok juga dapat memicu pemecahan kolagen yang menjadikan kulit kendur dan kusam.

7. Pendedahan cahaya matahari

Pendedahan cahaya matahari boleh mencetuskan tubuh untuk menghasilkan lebih banyak melanin, pigmen yang menjadikan kulit lebih gelap. Paparan cahaya matahari yang memukul mata dapat menyebabkan pigmentasi pada kulit di sekitar mata, sehingga warnanya menjadi lebih gelap.

8. Alahan

Reaksi alergi dan mata kering boleh mencetuskan lingkaran hitam. Apabila anda mempunyai alergi, badan anda melepaskan histamin sebagai tindak balas kepada pencetus alergi. Histamin boleh menyebabkan saluran darah melebar dan menjadi lebih kelihatan, termasuk di bawah mata.

Cara Mengatasi Mata Panda

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat mata panda, termasuk:

1. Kompres mata

Salah satu cara untuk menghilangkan mata panda adalah dengan menggunakan kompres sejuk pada mata. Caranya, balut ketulan ais dengan kain bersih. Seterusnya, tutup mata dan letakkan kompres sejuk selama 20 minit.

Kompres sejuk dapat mengurangkan pelebaran dan perubahan warna saluran darah di bawah mata.

2. Dapatkan tidur yang cukup

Tidak hanya kurang tidur, tidur terlalu banyak juga dapat menyebabkan mata panda. Oleh itu, berehat secukupnya setiap malam selama 7-9 jam untuk orang dewasa.

3. Elakkan merokok, kafein dan minuman beralkohol

Berhenti merokok atau batasi pengambilan minuman berkafein dan alkohol, kerana ketiga-tiganya boleh mencetuskan dehidrasi yang menjadikan kawasan di bawah mata menjadi gelap.

4. Gunakan krim

Untuk merawat mata panda, anda juga dapat menggunakan krim yang mengandung retinol, kafein, atau vitamin C yang dapat meringankan lingkaran hitam di bawah mata.

5. Tutup dengan solek

Gunakan penyembunyikan di bawah mata juga dapat menyamarkan mata panda. Pilih penyembunyikan yang sesuai dengan warna kulit anda dan sapukan lapisan nipis.

6. Pakai cermin mata hitam

Untuk mengelakkan terbentuknya mata panda akibat terkena cahaya matahari, anda boleh menggunakan cermin mata hitam ketika melakukan aktiviti luar.

7. Elakkan menggosok mata

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau merasa gatal di mata anda, jangan gosokkannya. Elakkan perkara yang boleh mencetuskan gejala alergi dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Sekiranya mata panda tidak pudar atau semakin teruk setelah melakukan pelbagai kaedah di atas, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan menetapkan krim khas atau mengesyorkan rawatan tambahan, seperti pengelupasan atau terapi laser, untuk merawat mata panda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found