Gambaran Keseluruhan Prosedur IVF

Pasangan suami isteri yang mempunyai kesukaran untuk mempunyai anak tidak perlu putus asa. Selain cara semula jadi, prosedur IVF juga dapat dilakukan untuk memiliki keturunan. Ayuh, lihat perbincangan mengenai prosedur IVF dalam artikel ini.

Secara perubatan, prosedur IVF juga dipanggil persenyawaan in vitro (IVF). IVF adalah salah satu prosedur yang paling berkesan untuk mewujudkan kehamilan pada pasangan yang mempunyai masalah kesuburan atau kemandulan.

Prosedur ini dilakukan dengan menyatukan sel telur dan sel sperma di luar badan, iaitu di tabung khas di makmal. Setelah telur berjaya disenyawakan, janin yang terbentuk akan ditanam di rahim untuk menghasilkan kehamilan.

Satu siri Prosedur IVF

Prosedur IVF umumnya disarankan oleh doktor ketika mengambil ubat, pembedahan, atau inseminasi buatan tidak mampu mengatasi masalah kemandulan. Langkah ini juga dapat dilakukan pada pasangan yang telah berusaha mewujudkan kehamilan selama bertahun-tahun, tetapi tidak berhasil.

Berikut adalah rangkaian prosedur IVF yang perlu anda ketahui:

 • Prosedur IVF bermula dengan pemberian suntikan hormon kepada pesakit wanita. Suntikan ini berfungsi untuk menghasilkan beberapa telur sekaligus.
 • Selepas itu, ubat akan diberikan untuk membantu matang telur yang sedang berkembang dan merangsang proses ovulasi atau pembebasan telur.
 • Ujian melalui ujian darah atau ultrasound akan dilakukan untuk menentukan kesediaan badan untuk proses pengambilan telur.
 • Setelah sel telur di tubuh pesakit wanita matang, doktor akan mengambil telur dengan jarum khas. Prosedur ini biasanya dilakukan dengan bantuan ultrasound dan boleh memakan masa sekitar 30-60 minit.
 • Selepas itu, telur akan disatukan dengan sperma pasangan. Sperma ini biasanya diambil pada hari yang sama dengan pengambilan telur. Kemudian, telur yang disenyawakan akan disimpan dan dipantau di makmal.
 • Apabila embrio atau janin yang disenyawakan oleh telur dan sperma dianggap cukup matang, embrio akan dimasukkan melalui faraj ke dalam rahim menggunakan tiub yang disebut kateter. Untuk meningkatkan peluang hamil, 3 embrio secara amnya dipindahkan sekaligus.
 • Dua minggu selepas pemindahan embrio, pesakit wanita akan diminta untuk menjalani ujian kehamilan.

Pelbagai Syarat MemerlukanProsedur IVF

Bagi sesetengah wanita berusia lebih dari 40 tahun, IVF sering disarankan sebagai kaedah untuk merawat kemandulan atau kemandulan. Selain itu, IVF juga biasanya disarankan untuk beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kesukaran hamil, seperti:

 • Gangguan pada saluran tuba atau rahim, seperti tisu parut pada organ ini
 • Gangguan ovulasi yang menjadikan pengeluaran telur tidak teratur atau optimum
 • Endometriosis
 • Gangguan sperma pasangan, misalnya jumlah sperma yang rendah atau sperma tidak dapat mencapai rahim
 • Masalah sistem imun yang mengganggu sel telur atau sperma, seperti penyakit autoimun
 • Penyakit keturunan atau gangguan genetik tertentu

Memandangkan Risiko Prosedur IVF

Sekiranya anda dan pasangan anda merancang untuk menjalani IVF, ingatlah bahawa prosedur ini masih mempunyai risiko yang mesti dipertimbangkan. Walaupun agak jarang berlaku, prosedur IVF dapat menyebabkan jangkitan, pendarahan, atau kerosakan pada organ tertentu, seperti usus.

Selain itu, wanita yang menjalani prosedur IVF juga boleh mengalami sindrom hiperstimulasi ovari. Ini berlaku kerana kesan sampingan ubat yang digunakan untuk merangsang pembentukan telur di ovari (ovari).

Keadaan ini boleh menyebabkan simptom mulai dari kembung, kram, atau sakit ringan, sembelit, kenaikan berat badan, hingga sakit yang tidak tertahankan di perut.

Selain itu, terdapat beberapa risiko lain dari prosedur IVF, yaitu:

 • Keguguran
 • Kehamilan berkembar, jika lebih daripada 1 embrio ditanam ke dalam rahim dan berjaya tumbuh
 • Bayi kelahiran pramatang dan berat lahir rendah
 • Kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim
 • Kelainan genetik pada janin

Di samping itu, prosedur IVF banyak tenaga, emosi, dan kos cenderung menyebabkan tekanan. Ia juga boleh mengganggu keberkesanan prosedur IVF.

Penentu Kejayaan Prosedur IVF

Terdapat beberapa faktor yang menentukan kejayaan prosedur IVF. Umur wanita adalah salah satu faktor utama. Umur optimum bagi wanita untuk IVF yang berjaya adalah sekitar 23–39 tahun, dengan peratusan tertinggi di bawah 35 tahun.

Selain usia, beberapa faktor lain juga dapat mempengaruhi kadar kejayaan prosedur IVF, seperti sejarah perubatan organ pembiakan, penyebab kemandulan, dan faktor gaya hidup.

Memandangkan banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menjalankan prosedur IVF, disarankan agar anda dan pasangan berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Dengan cara itu, doktor boleh memberi nasihat yang sesuai dengan keadaan anda.