Bengkak di belakang telinga dan gejala lain yang perlu diperhatikan

Bengkak di belakang telinga boleh muncultanpa sedar dan kadangkala ia hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih perlu diperhatikan, terutamanya jika disertai oleh gejala atau aduan lain yang membawa kepada penyakit tertentu.

Secara amnya, bengkak di belakang telinga akan hilang sendiri dalam 2-3 minggu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, pembengkakan di belakang telinga dapat berlanjutan atau bertambah buruk, memerlukan rawatan dari doktor.

Punca dan Cara Mengatasi Bengkak di Belakang Telinga

Terdapat pelbagai penyebab pembengkakan di belakang telinga. Walaupun umumnya disebabkan oleh jangkitan, keluhan ini juga dapat terjadi kerana penyakit lain. Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan pembengkakan di belakang telinga:

1. Sakit tekak

Bengkak di belakang telinga boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Jangkitan biasa yang menyebabkan pembengkakan di belakang telinga adalah radang tekak.

Sekiranya penyebabnya adalah sakit tekak, gejala lain yang dapat muncul adalah sakit ketika menelan, amandel bengkak, demam, sakit kepala, dan sakit pada otot dan sendi.

Untuk mengatasinya, anda perlu berehat secukupnya, minum banyak air, dan makan makanan yang mudah ditelan. Sekiranya boleh, gunakan pelembap atau pelembap di dalam bilik.

Sekiranya sakit tekak dan bengkak di belakang telinga tidak hilang selepas beberapa hari, berjumpa doktor. Doktor anda mungkin menetapkan ubat antibiotik dan penghilang rasa sakit.

2. Jerawat

Jerawat yang muncul di belakang telinga boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan belakang telinga. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan munculnya benjolan dan sakit di telinga.

Untuk merawat bengkak di belakang telinga yang disebabkan oleh jerawat, anda boleh memampatkannya dengan kompres hangat, atau menggunakan ubat jerawat yang mengandungi vitamin A atau benzoil peroksida.

3. Abses

Abses juga boleh menjadi penyebab pembengkakan di belakang telinga. Abses muncul sebagai tindak balas badan untuk melawan jangkitan.

Apabila jangkitan bakteria berlaku, tubuh akan menghantar sel darah putih ke kawasan yang dijangkiti dan menyebabkan pembentukan nanah yang kemudian berkembang menjadi abses. Abses boleh menyebabkan pembengkakan yang menyakitkan dan hangat ketika disentuh.

Untuk memperbaikinya, kompres abses dengan kompres hangat selama 30 minit, 4 kali sehari. Sekiranya bengkak di belakang telinga tidak mereda atau disertai demam dan aduan lain, berjumpa doktor dengan segera.

4. Kelenjar getah bening yang bengkak

Bengkak di belakang telinga juga boleh disebabkan oleh kelenjar getah bening yang bengkak. Selain di belakang telinga, bengkak kerana keadaan ini juga boleh berlaku di bawah rahang. Kelenjar getah bening yang membengkak di belakang telinga biasanya berlaku ketika anda mengalami selesema atau terdapat jangkitan di kawasan tersebut.

Untuk merawat bengkak di belakang telinga kerana kelenjar getah bening yang bengkak, anda perlu berjumpa doktor. Doktor boleh menetapkan antibiotik untuk merawat jangkitan yang mencetuskan kelenjar getah bening yang membengkak.

5. Otitis media

Jangkitan telinga tengah (otitis media) juga boleh menyebabkan pembengkakan di belakang telinga. Gejala lain yang dapat muncul dalam keadaan ini adalah sakit telinga, sukar tidur, demam, keluar dari telinga, kehilangan pendengaran, dan penurunan selera makan.

Sekiranya anda merasakan simptom ini, segera berjumpa doktor. Doktor boleh menetapkan antibiotik atau rawatan lain untuk merawat otitis media, sehingga tidak ada komplikasi serius.

5. Lipoma

Lipoma juga boleh menyebabkan benjolan atau bengkak di belakang telinga. Benjolan lipoma umumnya tidak berbahaya. Tetapi, jika anda merasa tidak selesa, berjumpa doktor. Doktor akan memberikan rawatan, mengikut lokasi lipoma dan keluhan yang anda rasakan.

Bengkak di belakang telinga biasanya tidak memerlukan rawatan khas dan akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika bengkak itu menyakitkan atau menyebabkan ketidakselesaan, anda harus berjumpa doktor.

Begitu juga, jika bengkak di belakang telinga disertai oleh gejala lain, seperti demam, keringat malam, sakit tekak, sakit kepala, sesak nafas, keluar dari telinga, atau kehilangan pendengaran, segera berjumpa doktor.