Memahami fungsi antiperspirant dan fakta penggunaannya terhadap kesihatan

Umumnya orang menggunakan antiperspirant untuk menjaga ketiak mereka kering dan berbau wangi. Antiperspirant adalah bahan kimia yang mengurangkan pengeluaran peluh. Bahan ini terdapat dalam banyak produk wangian ketiak.

Namun, terdapat khabar angin bahawa penggunaan antiperspirant dikaitkan dengan pelbagai keadaan, seperti alergi, barah, dan juga penyakit Alzheimer. Adakah betul?

Fungsi dan Perbezaan Antiperspirant dengan Deodoran

Sebilangan orang berpendapat bahawa antiperspirant dan deodoran adalah produk yang sama, walaupun mempunyai ramuan dan fungsi yang berbeza.

Antiperspirant mengandungi bahan yang dapat menyumbat kelenjar peluh sehingga pengeluaran peluh akan berkurang, sementara deodoran mengandungi bahan yang dapat menghilangkan bau badan atau bau ketiak akibat pertumbuhan bakteria dari peluh. Sebagai tambahan, antiperspirant diklasifikasikan sebagai ubat dan deodoran, termasuk produk kosmetik.

Walaupun mereka adalah dua bahan yang berbeza, kebanyakan produk penghilang bau ketiak di pasaran adalah gabungan kedua-dua bahan ini. Walau bagaimanapun, terdapat juga produk yang hanya mengandungi satu ramuan.

Fakta Penggunaan Antiperspirant dan Deodoran dalam Masalah Kesihatan

Biasanya, produk antiperspirant atau deodoran tidak hanya terdiri daripada dua bahan ini. Sejumlah bahan lain, seperti parabens (sebagai pengawet), lanolin (sebagai pelembap), propilena glikol atau sebatian alkohol lain (sebagai pelarut dan pengemulsi), dan wangian, juga disertakan.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang berkaitan dengan penggunaan antiperspirant dan fakta:

1. Tindak balas alahan

Reaksi alergi boleh berlaku pada beberapa orang setelah menggunakan antiperspirant dan deodoran. Ia dicirikan oleh gatal, ruam merah atau lebam di ketiak. Alergi biasanya timbul kerana penggunaan produk yang mengandungi wangian.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, hentikan penggunaan produk dan berjumpa doktor. Doktor boleh memberikan krim atau salap yang mengandungi kortikosteroid untuk melegakan reaksi alahan. Untuk mengelakkan ini, pilih produk tanpa pewangi tambahan dan berlabel "hypoallergenic" (bukan alergenik).

2. Kanser

Penggunaan antiperspirant setiap hari dianggap menjadikan kandungan aluminium dan paraben menyerap ke dalam kulit dan mencetuskan barah payudara.

Tuduhan ini timbul kerana kandungan kedua-dua bahan ini serupa dengan estrogen. Estrogen adalah salah satu hormon yang boleh mencetuskan perkembangan barah payudara. Lebih-lebih lagi, sebatian aluminium juga dianggap bertindak balas secara langsung dengan tisu payudara.

Walaupun begitu, hingga kini, belum ada penyelidikan yang dapat membuktikan hubungan antara penggunaan antiperspirant atau deodoran dengan perkembangan barah payudara.

3. Penyakit Alzheimer

Garam aluminium, seperti aluminium klorida dan aluminium zirkonium, adalah bahan aktif dalam antiperspirant. Kandungan ini dianggap dapat meningkatkan risiko penyakit Alzheimer.

Andaian ini masih perlu dikaji lebih lanjut. Kerana walaupun beberapa kajian mendapati peningkatan kepekatan aluminium di otak penderita Alzheimer, hubungan antara pendedahan aluminium dan kemunculan penyakit Alzheimer belum dapat dipastikan.

4. Penyakit buah pinggang

Pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik tahap 4 atau 5 perlu berjumpa doktor sebelum menggunakan produk antiperspirant. Ini kerana pada tahap ini, ginjal tidak lagi dapat menyaring aluminium secara optimum. Seboleh-bolehnya penggunaan produk yang mengandungi aluminium dielakkan.

Beberapa masalah kesihatan yang diduga timbul kerana penggunaan produk antiperspirant dan deodoran belum terbukti benar dan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sekiranya anda masih bimbang, pilih produk antiperspirant dan deodoran yang bebas daripada aluminium dan paraben. Sekiranya berpeluh berlebihan dan bau badan mengganggu anda atau jika anda mempunyai masalah kesihatan yang menghalang anda daripada menggunakan produk antiperspirant, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.