Kelebihan Vitamin E untuk Kulit dan Kesuburan

Manfaat vitamin E yang paling terkenal adalah menjaga kesihatan dan mengatasi pelbagai masalah yang berkaitan dengan kulit. Walau bagaimanapun, kelebihan vitamin ini tidak terhad kepada itu. Vitamin E juga terkenal baik untuk mengekalkan kesuburan.

Vitamin E umumnya terdapat dalam minyak sayuran, seperti minyak zaitun dan minyak kelapa. Selain itu, vitamin ini juga terdapat dalam pelbagai jenis sayur-sayuran, seperti bayam dan brokoli.

Walaupun vitamin E diketahui baik untuk kesihatan kulit, tidak banyak yang tahu bahawa vitamin ini juga baik untuk menjaga dan meningkatkan kesuburan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat vitamin E untuk kulit dan kesuburan, lihat penjelasan berikut.

Kebaikan Vitamin E untuk Kulit

Berikut adalah beberapa kelebihan vitamin E untuk kulit:

1. Mencegah kedutan

Pelbagai produk penjagaan kulit, sama ada dalam bentuk krim atau makanan tambahan, telah diperkaya dengan vitamin E.

Ini kerana vitamin E mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi sehingga diyakini dapat melindungi kulit dari kerusakan akibat radikal bebas dan merangsang tubuh menghasilkan kolagen yang dapat mencegah munculnya keriput.

2. Mencegah kerosakan kkulit yang terbakar cahaya matahari

Beberapa produk pelindung matahari diperkaya dengan vitamin E dan vitamin C, yang dapat melindungi dan mencegah terbakar sinar matahari akibat paparan sinar matahari yang berlebihan.

3. Menyembuhkan luka bakar

Makanan tambahan yang mengandungi vitamin C, vitamin E, dan zink dapat memberikan perlindungan pada kulit dan mempercepat penyembuhan luka bakar. Ini berkat kandungan antioksidan dalam kedua vitamin tersebut.

Kelebihan Vitamin E untuk Kesuburan

Bukan hanya kesihatan kulit, vitamin E juga baik untuk menjaga kesuburan, baik lelaki maupun wanita. Pada lelaki, kandungan antioksidan dalam vitamin ini dianggap dapat meningkatkan kualiti sperma yang rosak akibat radikal bebas.

Satu kajian menunjukkan bahawa pemberian makanan tambahan yang mengandung selenium, vitamin E, dan vitamin C dapat meningkatkan kualiti dan pergerakan sperma.

Manakala pada wanita, vitamin E dapat menjaga kesihatan dan melindungi organ pembiakan dari terkena radikal bebas yang dapat menyebabkan masalah kesuburan.

Di samping itu, pengambilan makanan atau makanan tambahan yang mengandungi vitamin E juga dapat menyokong kualiti telur, sehingga meningkatkan peluang untuk hamil.

Mengambil Makanan Tambahan Vitamin E dengan betul

Penggunaan vitamin E tidak boleh sewenang-wenangnya, kerana penggunaan yang tidak sesuai dengan peraturan sebenarnya dapat memberi dampak negatif pada tubuh. Berikut adalah prosedur penggunaan suplemen vitamin E:

Sesuaikan dengan keadaan badan

Terdapat beberapa keadaan yang tidak digalakkan mengambil suplemen vitamin E atau sekurang-kurangnya berjumpa doktor terlebih dahulu, iaitu:

  • Adakah mengandung
  • Baru menjalani pembedahan
  • Mengalami strok
  • Mempunyai kekurangan vitamin K
  • Mengalami gangguan pembekuan darah
  • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti pengencer darah

Pengambilan mengikut dos

Dos suplemen vitamin E yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 22.4 IU. Sekiranya suplemen vitamin E diambil dalam dos tinggi atau lebih daripada 400 IU, ia dapat meningkatkan risiko keracunan vitamin E.

Dos yang berlebihan juga boleh menyebabkan cirit-birit, kekejangan perut, mual, keletihan, sakit kepala, lebam, ruam, pendarahan, dan gangguan penglihatan.

Elakkan mengambilnya bersama dengan multivitamin

Vitamin E tidak boleh diambil bersama dengan multivitamin lain yang mengandungi jumlah vitamin larut lemak yang berlebihan, seperti vitamin A, D, dan K. Lebihan vitamin ini boleh menyebabkan keracunan vitamin yang membahayakan tubuh.

Manfaat vitamin E dalam bentuk suplemen benar-benar dapat dirasakan oleh orang yang mempunyai keadaan kekurangan vitamin E. Keadaan ini sebenarnya jarang berlaku.

Walaupun ia berlaku, ia lebih dialami oleh mereka yang menjalani diet rendah lemak, mengalami gangguan pencernaan, mengalami gangguan genetik, dan menderita diabetes Sistik Fibrosis. Keadaan ini juga dapat dialami oleh bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau mempunyai berat kelahiran yang sangat rendah.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan vitamin E atau ingin menggunakan suplemen vitamin E untuk merawat keadaan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.