4 Buah untuk Diet Khas untuk Menurunkan Berat Badan

Bagi anda yang menjalani program penurunan berat badan, terdapat beberapa buah untuk diet yang boleh dimakan. Buah-buahan ini dikenal sebagai sumber serat, vitamin, dan mineral, jadi buah ini baik untuk makanan atau makanan ringan semasa diet.

Terdapat tiga kelebihan buah untuk diet yang memainkan peranan penting dalam menyokong program penurunan berat badan, yang tinggi serat, rendah kalori dan lemak, dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral.

Kandungan serat yang tinggi dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama sehingga dapat menahan selera makan anda, sementara kandungan vitamin dan mineral dapat memenuhi keperluan pemakanan anda semasa menjalani diet.

Pelbagai Pilihan Buah untuk Diet

Untuk menyokong program penurunan berat badan, terdapat beberapa jenis buah untuk diet yang boleh anda makan, termasuk:

1. Epal

Epal dikenali sebagai makanan ringan yang tepat untuk sesiapa sahaja yang menjalani program penurunan berat badan. Epal mengandungi 85 peratus air dan 5 gram serat. Kandungan air dan serat ini dapat menjaga kadar gula dalam darah stabil dan membuat anda kurang lapar.

Kelebihan lain yang dimiliki epal sebagai buah untuk diet adalah kandungan flavonoid yang disebut quercetin. Kandungan antioksidan ini juga dianggap mampu melawan pelbagai jenis barah, mencegah kerosakan sel, dan menjaga fungsi paru-paru dan jantung.

2. Buah limau gedang

Buah untuk diet ini lebih dikenali sebagai limau gedang atau pomelo. Buah ini dapat menurunkan berat badan dengan memberikan kesan penuh yang lebih lama, terutama bagi mereka yang berisiko menghidap diabetes.

Pengambilan buah limau gedang sebelum makan secara berkala selama tiga bulan, dianggap dapat mengurangkan berat badan hingga 1.5 kg. Buah ini juga baik untuk menjaga jantung dan saluran darah yang sihat.

Satu perkara yang perlu diberi perhatian adalah berhati-hati semasa memakan buah ini semasa menjalani rawatan. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mengetahui apakah buah ini boleh mempengaruhi kesan ubat yang dimakan.

3. Alpukat

Alpukat mengandungi lemak baik dalam bentuk asid oleik yang merupakan lemak tak jenuh tunggal. Jumlah kandungan lemak yang baik dalam buah ini berguna untuk melambatkan rasa lapar.

Selain dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama, alpukat juga dapat mengawal kadar gula dalam darah. Lemak baik dalam alpukat baik untuk kesihatan jantung dan dapat menurunkan kadar kolesterol darah dan meningkatkan jumlah kolesterol baik (HDL).

Alpukat kaya dengan serat, vitamin dan mineral. Dalam 100 gram alpukat, terdapat kira-kira 7 gram serat, 15 gram lemak baik, folat, dan vitamin B6.

4. Pisang

Pisang disarankan sebagai buah untuk diet, kerana dapat menangguhkan rasa lapar sekaligus meningkatkan metabolisme tubuh. Selain itu, pisang adalah buah yang bebas lemak, kolesterol, dan rendah sodium, tetapi kaya dengan vitamin dan mineral.

Bagi sesiapa yang menjalani program penurunan berat badan, cubalah memakan pelbagai jenis buah untuk diet di atas.

Selain memakan buah untuk diet anda, anda juga perlu makan makanan berkhasiat dan mengamalkan gaya hidup sihat dengan bersenam secara teratur, berhenti merokok, dan membatasi pengambilan minuman beralkohol untuk menyokong kejayaan diet.

Untuk mengetahui lebih banyak pilihan buah untuk diet anda atau jenis diet yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda, berjumpa dengan doktor anda. Oleh itu, anda boleh mendapatkan berat badan yang ideal dan mengekalkan kesihatan badan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found