Berhati-hatilah dengan Kesan Negatif HP terhadap Kesihatan

WL(TELEFON BIMBIT)membawa banyak faedah kepada penggunanya. Malangnya, tidak banyak sedar kesan negatif HP sekiranya penggunaannya tidak terkawal dan berlebihan. Kebiasaan ini kemudian boleh menyebabkan risiko pelbagai masalah kesihatan.

Selain sebagai alat komunikasi, HP memiliki banyak fitur yang dapat dinikmati pengguna, mulai dari kamera, permainan, hingga akses internet. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan telefon bimbit yang berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan seseorang.

Beberapa Kesan Negatif HP yang perlu diperhatikan

Berlakunya kesan HP negatif bergantung kepada intensiti penggunaannya. Semakin tinggi tahap penggunaannya, semakin tinggi risiko timbulnya masalah kesihatan.

Terdapat begitu banyak masalah kesihatan yang berlaku sebagai kesan negatif HP. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Mencetuskan ibu jari (selekoh ibu jari)

Mencetuskan ibu jari Ia berlaku kerana penebalan sarung tendon ibu jari. Dalam keadaan ini, ibu jari menjadi kaku dan tetap dalam keadaan bengkok walaupun tidak menggunakan telefon bimbit.

Sekiranya dipaksa untuk kembali ke posisi lurus, ibu jari yang kaku ini akan menyebabkan bunyi gemetar dan sakit pada sendi.

2. Sindrom terowong kubital

Bermain HP boleh membuatkan anda sering membengkokkan siku atau bersandar di siku, sama ada ketika bermain permainan, melayari media sosial, atau membuat panggilan. Sekiranya ini dilakukan terlalu kerap, ada risiko saraf ulnar di siku anda terjejas.

Akibatnya, anda mungkin mengalami mati rasa, kesemutan, atau sakit yang memancar dari siku ke jari kelingking dan jari manis anda.

3. Sindrom leher teks

Menggunakan HP secara berlebihan cenderung membuat anda terlalu memandang rendah. Kebiasaan ini dari masa ke masa boleh menyebabkan ketegangan pada otot leher, sehingga leher terasa kaku dan sakit. Rasa sakit malah boleh memancar ke bahu dan lengan.

4. Penglihatan yang merosakkan

Komputer bimbit atau tablet anda direka untuk penggunaan jarak dekat. Ini memaksa mata pengguna untuk sentiasa fokus membaca teks di skrin HP. Kebiasaan ini kemudian boleh menyebabkan mata letih, terutamanya jika anda menghabiskan 4-6 jam bermain HP.

Gejala mata letih termasuk mata merah atau jengkel, mata kering, dan penglihatan kabur.

5. Gangguan tidur

Kesan negatif HP yang juga sering dirasakan adalah gangguan tidur, terutama bagi orang yang ketagihan alat ini. Selagi ada telefon bimbit di sekitar kita, kita sering ingin memeriksa atau memberi respons berbual dan membaca atau jawatan sesuatu, sehingga waktu tidur dilupakan.

Di samping itu, cahaya biru (cahaya biru) yang dipancarkan oleh skrin telefon bimbit dapat menyekat pengeluaran melatonin, hormon yang mengawal kitaran tidur seseorang, menjadikannya lebih sukar untuk memulakan tidur.

Selain membuat tubuh tidak segar di pagi hari, kualiti tidur yang buruk dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti diabetes, obesiti, dan penyakit jantung.

6. Kanser

Penyelidikan menunjukkan bahawa radiasi telefon bimbit boleh menjadi karsinogenik, meningkatkan risiko barah. Salah satunya ialah barah otak glioblastomaWalaupun begitu, tidak ada bukti klinikal yang cukup kuat untuk menyokong teori ini, jadi penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

Tidak kurang penting untuk diingat adalah peningkatan risiko kemalangan jalan raya akibat penggunaan telefon bimbit semasa memandu. Risiko kemalangan jalan raya meningkat hingga 3-4 kali ketika menggunakan telefon bimbit semasa memandu, baik memegangnya dan menggunakannya bebas tangan.

Selain pelbagai masalah di atas, penggunaan telefon bimbit yang berlebihan juga boleh menyebabkan kesan psikologi yang disebut FOMO.

Petua Selamat untuk Mengelakkan Kesan Negatif HP

Tidak dapat dinafikan, kini HP memainkan peranan besar dalam kehidupan seharian banyak orang. Namun, itu tidak bermaksud kita tidak dapat mencegah kesan negatif.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengurangkan kesan negatif HP:

  • Hadkan penggunaan HP sama seperti yang diperlukan.
  • Cuba matikan telefon bimbit anda sekurang-kurangnya 30 minit sebelum tidur. Pastikan suasana bilik gelap dan tenang untuk kualiti tidur yang lebih baik.
  • Kurangkan cahaya pada layar telefon bimbit, bersihkan layar secara berkala, jaga jarak antara mata dan layar, dan tingkatkan ukuran teks untuk mengelakkan risiko keletihan mata.
  • Elakkan menggunakan telefon bimbit semasa memandu. Sekiranya anda benar-benar perlu, adalah idea yang baik untuk berhenti di tepi jalan sejenak untuk menjawab panggilan telefon atau membalas mesej.
  • Semasa menggunakan HP, cuba jangan terlalu memandang rendah. Berehat setiap 20 minit dan meregangkan tangan, lengan, punggung, dan leher anda.
  • Lakukan senaman seperti yoga atau pilate secara berkala untuk mengurangkan kekejangan otot kerana terlalu banyak menggunakan telefon bimbit.
  • Jangan gunakan telefon bimbit anda semasa berjalan untuk mengelakkan risiko jatuh dan cedera.
  • menggunakan bebas tangan semasa membuat panggilan atau mendengar muzik jika anda bimbang tentang kesan radiasi telefon bimbit pada otak.

Pengguna HP disarankan untuk berehat dari melihat layar dan mengikuti peraturan "20-20-20", iaitu berehat 20 saat setiap 20 minit penggunaan dengan melihat jarak 20 kaki (6 meter) .

HP memang memberikan banyak kemudahan, tetapi jangan biarkan penggunaannya mengancam kesihatan anda. Gunakan HP dengan bijak, supaya anda dapat menikmati kelebihan teknologi tanpa perlu mengalami kesan negatif HP.

Sekiranya anda mengalami kesan negatif menggunakan HP seperti yang disebutkan di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor, terutama jika kesannya mengganggu aktiviti harian.